DARJEEL: "Zemedelci v eu neplni primarne obzivnou roli" Vidíš a v tom já vidím ten problém.
My raději (konkrétní případ kousek od Kladna) vykácíme obrovský sad jabloní, abychom ho nechali zarůst trávou, protože ta se snadněji udržuje, než shnilá jablka, které nikdo nechce. Navíc na to dostali dotaci!
Promiň, ale já bych toho člověka co to vymyslel nechal zahrabat živýho šest stop pod zem!
Je kuriozní, že zemědělec který tu má jabloně, ze svých daní platí toho z Toskánska, aby je mohl sem dovést a za menší cenu prodat.
Je divné že, že rajčata nebo papriky které jsou z Alicante a Murcie jsou v Praze podstatně levnější než když je koupíš tam. Je divné že v Holansku je výhodné rajčata pěstovat pod umělým světlem ve výhřívaných sklenících, než zde s pracovní silou která stojí cca 1/3.
Prostě za těch pár let co funguje EU jsme se dostali do situace, kdy jsme nalili obrovské množství peněz do zemědělství, přitom je na tom mnohem hůř než předtím. EU zavinila pouze to že jednotlivé regiony jsou čím dál tím méně soběstačné a už vůbec nefungují jako celek. EU je naprosto závislá na dopravě která je v hodně ohledech na kraji svých možností.
Tohle je přesně to co nahrává tomu nadnárodnímu zemědělství, kterému malý zemědělec nemůže dost dobře konkurovat. Pokud chci být zemědělec, tak chci aby mě živilo to, že to umím a dělám dobře, ne to jak se dobře orientuju v nesmyslných EU zákonech, směrnicích a dotacích.