• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FRENNET: celé obrátit orbou/rýčem, pořádně zapravit zbytky plevelu do země, no a pak buď mulč nebo textílii, alespoň na část pozemku, třeba do toho dát ty rajčata a posobné aby sis ušetřila práci s plevelem.. jinka to bude minimálně rok dva peklo s plevelem..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: zkus svoje predstavy upresnit... Co chces pestovat,co mas k dispozici za techniku,dostane se tam nejaky traktor co by pripadne mohl orat? Klidne i nejaky malotraktor, ryt 200m2 rycem,to bych ti nedoporucoval.
    Zkusmo jsem delal zahony tak,ze jsem udelal delsi vrstvu ze sena a do toho delal jen hnizda z kompostu,nebo pruhy na radky a docela se mi to osvecilo. Da se to vylepsit jeste kartonem pod to,ale ja ho tam nedaval a v pohode. Jen to chce dat vrstvu treba 20-30cm slehne se to,netreba ryt,orat.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FRENNET: to zalezi co tam chces delat. Jakou formu ten kousek zeme ma dostat a jakym zpusobem chces hospodarit. jestli tam chces hospodarit bez chemie tak se to da vsechno na par mesicu prikryt necim co nepropusti svetlo. Pripadne nejlepe rovnou vytrhat ty duby a potom prikryt, da se prikryt i formou mulcem. Atd.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Zdravim. Uz jsem se ptala i u zahradkaru, ale chci vedet jak to resi permakultura. Pozemek cca 200m^2, cca2-3roky lezel uhorem. Jsou tam zbytky jahod, maku, cibule a nejake kvetiny a kere rybizu. Je zarostlej s kupou semenacku dubu. Co s tim? Jak ho dat zas do kupy? Vedle mi poradily ryc, pot a slzy. Co vy, nebo na odpleveleni radite to same?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EXCITE: Mě zajímá prevence, takže opatření ve stylu bílení kmene. A hlavně pozorování, jestli to opravdu má nějaký efekt. Teorie je jasná, že.
    A to jmelí mě fakt zaujalo. A doufám, že se objeví i další metody.

    A problém se týká jak peckovin, tak jádrovin, kdy se pozdní mrazy trefí do nějaké fáze chvíli po odkvětu a člověk pak jen sleduje, jak drobounké švrklé "plody" v následujících dnech opadávají. Když namrzne/nasněží do kvetoucích meruněk, většinou se nic nestane, to kritické období následuje až potom.
    V posledních třech sezónách v kombinaci se suchem jsme měli stromy jen na okrasu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DA_NIELA: Obecná ochrana je natírání kmene na bílo (latex, vápno), aktuní ochrana před očekávaným mrazem je rosení nebo vykuřování (kterí se ale ideálně provádí v noci když je ten mráz :)

    Z těhle tvých stromů mám pocit, můžeš mít problém jen s těmi meruňkami, jablka a švestky by měly kvést tak pozdě,že se jim obvykle nic nestane..
    Meruňky -je dobré provést řez na jaře, mělo by to následující sezonu oddálit kvetení..
    Řez meruněk: Šittův řez zajistí bohatou úrodu - Užitková zahrada
    https://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/rez-merunek-sittuv-rez-zajisti-bohatou-urodu/
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LITTLEPUNKK: jo. netvrdím, že je to dobrý způsob :). s tím jmelím to bylo v nějaké reportáži o jmelí v TV. to s nařezáváním už netuším.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EXCITE: jabloně, meruňky, švestky
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    VODOMERKA: nikdy jsem ani o jednom způsobu neslyšel(nečetl) a že jsem pár knížek o ovocnářství/pěstování stromů přečetl...zkusím otom něco najít ,ale z mýho pohledu jsou oba způsoby dost drastický...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    VODOMERKA: tyjo, to mi přijde jako pěknej masakr
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DA_NIELA: podobně by mohlo zafungovat naříznout lýko. tuším, že se někde stromy taky kolem dokola nařezávaly. možná z tohohle důvodu. (nemyslím javory ani břízy)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DA_NIELA: o jaký stromy jde?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VODOMERKA: to zní dobře, ale na dlouhý lokte :(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DA_NIELA: kdysi jsem v reportáži o pěstiteli jmelí slyšel, že jmelí na jabloních vytáhne tu první mízu, která pak nejde do květů. stromy to skoro nevysiluje, ušetří energii díky pozdějšímu kvetení.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Máte nějakou zkušenost s účinným opatřením proti předčasnému kvetení stromů? Bílení kmenů (čím), obalování jutou etc.?
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    NYA: ano, stačí přes noc
    NYA
    NYA --- ---
    necháváte si nabobtnávat osivo? hrášek, fazole, bob, kukuřici? nikdy jsem to nedělala, protože jsem se bála, aby mi osivo nevyschlo. teď ale jsem v 550 mnm, počítám s kratší teplou sezonou, tak o tomhle uvažuju jako o možnosti, jak dát rostlinám trochu náskok
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    za odpovědi všem moc děkuju :)
    NYA
    NYA --- ---
    LEJIMADA: kachní vejce jsou vydatnější než slepičí, mají větší žloutek. na pečení jsou skvělý a na ostatní jídlo taky. kvůli salmonele je s nimi problém spíš v obchodních řetězcích, kde trvá dlouho, než se vejce dostane odkachny ke strávníkovi. s čerstvými se nemusíš bát. pro sichr je teda nejíst naměkko a nahniličko, jinak jsou úplně v pohodě.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Kachní vejce mají takovou hustější konzistenci, pekli jsme z nich, buchta je pak taková žlutější ..

    Když budeš mít kachny v čistotě, na podestýlce,tak bys ses ani tý salmonely nemusela bát.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Jsou dobry, ja bych se jich tolik nebal. Maji vyraznejsi vajickovou chut. Chce to udrzovat kachnam cisty hnizdo. Je to sice slozitejsi ale da se to. Opatrnej jsem byl jen v lete kdyz byly paraky a ty jejich hovna pak hrozne smrdej.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ANABEL_LEE: děkuji převelice. Kachny budeme pořizovat zjara, tak jsem si chtěla ověřit své domněnky :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LEJIMADA: ma, nekonzumovat polosyrova, tj. na panvi, ale dobre uvarena neb uepcena. Maji vetsi pory ve skorapce a tak do nich snaze leze salmonela, ale nekolikaminutovym varem nebo pecenim nad 100 C ji znicis. Jsou pry snaze slehatelnejsi na snih nez slepici a je z nich timpadem dobry piskot, ale zatim jsem nezkousela :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam