• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Regenerative Agriculture and Chromatography
    http://www.ragmans.co.uk/learn_with_us/courses/regenerative_agriculture_and_chromatography_id_65/

    jairo restrepo abc agricultura organica
    https://www.youtube.com/watch?v=4M6aPNgEm9U


    each seed has got a knowledge
    and when a seed in farmer's hands has got a knowledge
    it has to be taken away from them
    this is the condition of industrial agriculture
    ... a farmer without his seed is no longer a farmer
    NYA
    NYA --- ---
    zeptala jsem se rovnou Marka Kvapila, a kdyby si někdo taky nebyl jistý, tady je jeho odpověď:

    izolační vzdálenost pro klasické odrůdy pěstované na zahrádce v malém je cca 5 m, pro divoká rajčata cca 20 m. Obecně se rajčata ale moc nekříží, tak se nebojte zkusit více odrůd i blíže a uvidíte příští rok...
    NYA
    NYA --- ---
    jak daleko by od sebe měly být od sebe rajčata, aby se mi navzájem nesprášily? a spráší se mezi sebou všechny odrůdy, nebo jenom některé? chci si koupit dvě odrůdy z permasemínka, ale když vidím, kolik stojí, chtěla bych uchovat semínka do dalších generací v jejich odrůdě.
    konkrétně chci stupické rané a green tiger
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: a pak jsou ty remontantní :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: malina je "dvouletka", jeden rok ti vyroste novej zelenej výhon, druhej rok ti odplodí a pak uschne, hřížení nebo řízkování nemá moc smysl, jedině odkopky. Takže jestli chceš přesunout celý keře, tak přesouvat nejlépe celý rostliny i s kořeny.
    U ostružiny se mi odkopky osvědčily taky, tady bych se ale určitě nebál ani toho hřížení, v přírodě se takhle šíří běžně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAGA: kdy je v planu dalsi dil Encyklopedie? :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: no, tak jako tak to musim ostrihat,tak to zkusim dat do vody a uvidim. Hrizeni bych mohl taky zkusit,ale ne ted v tomhle pripade,kdyz potrebuju matecni rostliny presunout.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LINKOS: nedávno se tu řešily ostružiny - já mám zkušenost s hřížením velmi pozitivní (ostružiny to zvládaj celkem samy)
    u malin dělám odkopky a chytrají se, na sázení větviček bych teda neměl morál - zapichování ustřižených větví podle mě bude dost o náhodě
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    a co zakorenovani malin,ostruzin a podobnych keriku,predpokladam,ze top ujde lip nez pred casem dotazovana liska. to
    Budu matecni rostlunu presazovat a zakracovat,aby se lepe chytla. Zkousel nekdo ustrizene vetvicky zasadit? Co je lepsi dat do vody,nebo do zeminy? Da se to rizkovani zpachat uz ted,abych to mohl na jare dat na zahradu.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Právě jsme vypsali dvoudenní kurz základů permakultury pro Pražáky - pro první orientaci, přímo na zahrádce s permakulturními prvky: http://www.akademiepermakultury.cz/course/uvod-do-permakultury-permakultura-ve-meste
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, sháním topinambury na sadbu, alespoň pár kg, nemáte někdo přebytky? Ideálně Brno nebo na trase Brno-Žďár nad Sázavou. Cena dohodou, případně mám přebytek pár palic česneku z loňské sklizně, tak by se dala dohodnout i výměna, pokud by měl někdo zájem.
    Díky
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: dalsi vec je zvolenej mulcovaci material, kazdy rostline vyhovuje jinej a kazdej ma i svoje doprovodny micelia a jinak pracuje s pudou atd.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EXCITE: to zalezi jak by se mulcovalo. Zaprvy by mel mit mulc cas pracovat nez se rozlozi vegetace pod nim a ruzne organismy prokypri trochu pudu a taky jaka metoda mulcovani se zvoli. Jestli klasickou luftackou metodou s kartonem vespod tak tam nejspis budes pridavat radky substratu a do toho muzes sazet rovnou. jen na mrkev by bylo potreba to udelat hluboky. Jestli bez kartonu tak to je nejlepsi udelat na podzim a nechat to pracovat do jara a pak udelat brazdicku a sazet na hlinu a opatrne prihrnout mulcem az bude mrkev vetsi, pripadne tez nejlepe dodat nejaky ten kompost prve. Vzdycky je dobry mit vetsi vrstvu. Jemnejsiho slehlyho materialu tak 12cm a cim vic mezer ma tim vic ho dat aby neproslo svetlo. A mulcovani ma dalsi specifika jako ze na jare se pozdejs prohreje puda, na druhou stranu nemusis skoro vubec zalevat pokud neni extra sucho. Na povrchu se budou uchycovat seminka a musis to bud plejt nebo pravidelne doplnovat nove vrstvy atd.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    OGMIOS: a co ta půda, myslíš že bude bez orby/zrytí prostupná pro výsev třeba mrkve?: )
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EXCITE: to taky nezbytne nemusi. Vetsina trav a lucniho byli se da zamulcovat tak ze uz neproroste. Samozrejme to chce nejdriv vedet jestli zrovna naivne nemulcuju ty rostliny co prorostou a nezbavis se jich lehce. Nektery totiz ikdyz prorostou potom jdou z pudy pod mulcem nakyprene organismy docela lehce vytahnout.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Do konce února je možné se hlásit do pilotního projektu komunitního kompostování na Praze 8. Pokud jste z jiné MČ, můžete požádat o stejný projekt i kompetentního radního pro životní prostředí. Případně poradím jak.

    MČ Praha 8: Aktuality z městské části - Spolu8bio – projekt komunitního kompostování v Praze 8
    https://www.praha8.cz/Spolu8bio-projekt-komunitniho-kompostovani-v-Praze-8-1.html
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: myslím,že v jejím případ je jedno jestli tam je hlodavec nebo ne. Má v podstatě louku,takže tu zorat prostě musí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: hele "nejaky hlodavec tam je" neni uplne duvod hned orat,nejaky hlodavec se ti tam muze nastehovat hned do zoraneho. Ale je fakt,ze kdyz jim rozryjes doupata,tak jejich mnozstvi zredukujes. Ja bych rad mel jednou na zahrade nejakyho predatora co je zere, uz jen proto ze vzadu je sad a louka a tam se stejne neora
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    OGMIOS: nejaky hlodavec tam 100% je, usidlil se v chatce, takze tam jiste radi i na zahrade. Takze je to jasne, musim investovat do pujceni oraciho bazmeku.

    EXCITE: presne takto jsem si to predstavovala, zaorat a pokryt.

    Dnes jsem si koupila knihu: http://www.martinus.sk/?uItem=82211
    je to tam celkem dobre a polopate napsane.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FRENNET: celé obrátit orbou/rýčem, pořádně zapravit zbytky plevelu do země, no a pak buď mulč nebo textílii, alespoň na část pozemku, třeba do toho dát ty rajčata a posobné aby sis ušetřila práci s plevelem.. jinka to bude minimálně rok dva peklo s plevelem..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam