• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: myslím,že v jejím případ je jedno jestli tam je hlodavec nebo ne. Má v podstatě louku,takže tu zorat prostě musí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: hele "nejaky hlodavec tam je" neni uplne duvod hned orat,nejaky hlodavec se ti tam muze nastehovat hned do zoraneho. Ale je fakt,ze kdyz jim rozryjes doupata,tak jejich mnozstvi zredukujes. Ja bych rad mel jednou na zahrade nejakyho predatora co je zere, uz jen proto ze vzadu je sad a louka a tam se stejne neora
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    OGMIOS: nejaky hlodavec tam 100% je, usidlil se v chatce, takze tam jiste radi i na zahrade. Takze je to jasne, musim investovat do pujceni oraciho bazmeku.

    EXCITE: presne takto jsem si to predstavovala, zaorat a pokryt.

    Dnes jsem si koupila knihu: http://www.martinus.sk/?uItem=82211
    je to tam celkem dobre a polopate napsane.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FRENNET: celé obrátit orbou/rýčem, pořádně zapravit zbytky plevelu do země, no a pak buď mulč nebo textílii, alespoň na část pozemku, třeba do toho dát ty rajčata a posobné aby sis ušetřila práci s plevelem.. jinka to bude minimálně rok dva peklo s plevelem..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: stejne jako ti nekteri reknou,ze bez roundupu toho moc nevypestujes,ze to bude samej plevel...
    Orat vzdy a neorat nikdy jdou dva extremy,oba maji svoje pro a proti,ale taky se to da kombinovat a je to spis na tobe co ti je blizsi a hlavne ceho dokazes lepe vyuzit.

    Pokud nebudes ryt/orat budes potrebovat relativne hodne materialu,jednak kompost v kterem to poroste a druhak nejaky kryci material: slamu,seno,travu,kartony...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FRENNET: neorani ma nejvetsi problem kdyz ti prijdou mysi a nedej boze hryzec. Jestli mate hryzce v okoli tak je lepsi orat a tim je drzet na uzde. Jestli je v okoli nemate tak klidne zkus bezorebne ale i tak je dobry jednou treba za 3 roky tu zemi obratit a zacit znova. Klidne si s tim ale hraj. Kus kde to zkusis tak s jinde zas jinak. Uvidis po par letech co tomu pozemku sedi.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    no tech 200m^2 bych chtela vyuzit na pestovani mrkve, redkvicek, cesneku, cibule, rajcat atd. Dale pak tam planuji na jinem miste bylinkovou spiralu.
    Jako ja klidne do toho oraciho bazmeku na vypujcku pujdu, bo tam je takova odolna trava, se kterou tady vsichni bojuji. Jenom jsem nasla protichutne informace, jedni pisou permakultura=neorat a pak druhej pise bez orani to nejde.
    Dalsi veci je, ze to s chemiii nechci prehanet, tu zeleninu a ovoce budou bastit prevazne deti, takze bych jim rada predlozila neco zdraveho. Klidne, at jsou plody mensi/skaredsi nez v obchode.
    Ten kompost, ten je zaroslej az hruza, vubec nevim co se pod tou svrchni vrstvou skryva.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: zkus svoje predstavy upresnit... Co chces pestovat,co mas k dispozici za techniku,dostane se tam nejaky traktor co by pripadne mohl orat? Klidne i nejaky malotraktor, ryt 200m2 rycem,to bych ti nedoporucoval.
    Zkusmo jsem delal zahony tak,ze jsem udelal delsi vrstvu ze sena a do toho delal jen hnizda z kompostu,nebo pruhy na radky a docela se mi to osvecilo. Da se to vylepsit jeste kartonem pod to,ale ja ho tam nedaval a v pohode. Jen to chce dat vrstvu treba 20-30cm slehne se to,netreba ryt,orat.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FRENNET: to zalezi co tam chces delat. Jakou formu ten kousek zeme ma dostat a jakym zpusobem chces hospodarit. jestli tam chces hospodarit bez chemie tak se to da vsechno na par mesicu prikryt necim co nepropusti svetlo. Pripadne nejlepe rovnou vytrhat ty duby a potom prikryt, da se prikryt i formou mulcem. Atd.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Zdravim. Uz jsem se ptala i u zahradkaru, ale chci vedet jak to resi permakultura. Pozemek cca 200m^2, cca2-3roky lezel uhorem. Jsou tam zbytky jahod, maku, cibule a nejake kvetiny a kere rybizu. Je zarostlej s kupou semenacku dubu. Co s tim? Jak ho dat zas do kupy? Vedle mi poradily ryc, pot a slzy. Co vy, nebo na odpleveleni radite to same?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EXCITE: Mě zajímá prevence, takže opatření ve stylu bílení kmene. A hlavně pozorování, jestli to opravdu má nějaký efekt. Teorie je jasná, že.
    A to jmelí mě fakt zaujalo. A doufám, že se objeví i další metody.

    A problém se týká jak peckovin, tak jádrovin, kdy se pozdní mrazy trefí do nějaké fáze chvíli po odkvětu a člověk pak jen sleduje, jak drobounké švrklé "plody" v následujících dnech opadávají. Když namrzne/nasněží do kvetoucích meruněk, většinou se nic nestane, to kritické období následuje až potom.
    V posledních třech sezónách v kombinaci se suchem jsme měli stromy jen na okrasu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DA_NIELA: Obecná ochrana je natírání kmene na bílo (latex, vápno), aktuní ochrana před očekávaným mrazem je rosení nebo vykuřování (kterí se ale ideálně provádí v noci když je ten mráz :)

    Z těhle tvých stromů mám pocit, můžeš mít problém jen s těmi meruňkami, jablka a švestky by měly kvést tak pozdě,že se jim obvykle nic nestane..
    Meruňky -je dobré provést řez na jaře, mělo by to následující sezonu oddálit kvetení..
    Řez meruněk: Šittův řez zajistí bohatou úrodu - Užitková zahrada
    https://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/rez-merunek-sittuv-rez-zajisti-bohatou-urodu/
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LITTLEPUNKK: jo. netvrdím, že je to dobrý způsob :). s tím jmelím to bylo v nějaké reportáži o jmelí v TV. to s nařezáváním už netuším.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EXCITE: jabloně, meruňky, švestky
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    VODOMERKA: nikdy jsem ani o jednom způsobu neslyšel(nečetl) a že jsem pár knížek o ovocnářství/pěstování stromů přečetl...zkusím otom něco najít ,ale z mýho pohledu jsou oba způsoby dost drastický...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    VODOMERKA: tyjo, to mi přijde jako pěknej masakr
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DA_NIELA: podobně by mohlo zafungovat naříznout lýko. tuším, že se někde stromy taky kolem dokola nařezávaly. možná z tohohle důvodu. (nemyslím javory ani břízy)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DA_NIELA: o jaký stromy jde?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VODOMERKA: to zní dobře, ale na dlouhý lokte :(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DA_NIELA: kdysi jsem v reportáži o pěstiteli jmelí slyšel, že jmelí na jabloních vytáhne tu první mízu, která pak nejde do květů. stromy to skoro nevysiluje, ušetří energii díky pozdějšímu kvetení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam