• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GIOMIKY: molinoza... přečká to a pak se tim kompostem šíří. zahrabaná do země bez přístupu vzduchu chcípne.

    navíc jabka v celku se hůř komposujou, než rozmělněnejsi bioodpad a ochlazují ho a zhoršují procesy. pár jablek to zvládne, větší množství ne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GIOMIKY: především jde asi o prevenci šíření Moniliózy. asi bys to měl celé ještě zaházet trávou a hlínou, aby se to uvnitř dostatečně prohřálo. někdo říká, že to pak nevadí, jiní by taková jablka naopak raději vozili do spalovny, tak si můžeš vybrat :)
    Do kompostu klidně házejte shnilá i nakažená jablka, on to ustojí - iDNES.cz
    https://hobby.idnes.cz/...ka-on-to-ustoji-pwy-/hobby-zahrada.aspx?c=A091102_150751_hobby-zahrada_mce
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ZUZKAOU:Jakou paseku mas na mysli? U nas skoncili na kompostu. A je to plna vezicka v podstate jenom jablek. Zatim kolem toho litaj musky. Hodne musek. Co bude dal?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS: zahrabat do hlubokého hrobuy (alespoň půl metru) do záhonu, na kterém už nic neroste a nechat je, aby přes zimu zkompostovaly.

    Na běžném kompostu budou dělat ve většim množství paseku.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    LINKOS: zkus se zeptat místních myslivců, někde jsou za ně rádi
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WAMP_ELF: tydle ne,jsou vesmes nahnile.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    LINKOS: most?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jak zrecyklovat hromadu spadanych jablek?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Jako je mi jasny, ze pod akatem. Je mi jasny, ze je sucho. Ale na ta kerikova rajcata je smutnej pohled.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: teoreticky vydrzi na zahonu do listopadu,resp. asi dyl,ale pak uz nenarostou. Pochopitelne by byli mensi,ale to budou i ted,jen jsem je od jara zalejval a rozume rostou az nyni
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nj, tak jelikož mám z pažitky vyseté asi někdy na konci května pořád nitky (někdo mi to tam zalévá), tak pochybuji, že by mi ještě něco vyrostlo. Na druhou stranu pokusy o pozdní kopr v našem údolí snad nikdy nevyšly.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAREN: výsev naplánován na pátek dopoledne, aby první zalití bylo deštěm řádné (ehm, jsem tak optimistická). Jednak podzimní zeleninu a jednak ochranné plodiny na záhon po bramborách (řepka, hořčice nebo nějaká směska na zarytí).
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: KASTA: jj, taky se modlim - slibujou o vikendu dest a pristi tyden snad i pokles teplot, na nejaky uz snesitelny. yay.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: myslis ze to ty kapusty stihnou kdyz je vysejes az v lete? me je taky v lete porad neco zere, udrzuju je jak to jde a k svetu zacnou taky vypadat az na podzim, ale myslel jsem si ze potrebujou celou sezonu, aby vyrostly... ted prave zacinaji tvorit ruzicky
    KASTA
    KASTA --- ---
    hrasek je dobrej napad to jeste zkusim, snad bude pres vikend prset jak rikaji (uz se mi ani nechce verit, ze bude jeste nekdy normalne prset)
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: taky vyckavam, mam pripraveny polnicek, ruzny asijsky zeleniny, salat a redkev, ale dokud poradne nezaprsi, nic neseju...
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: a zalivas to denne?

    kapusticky vysazeny? mam je v zahonu od pozdniho jara, jsou ozrany od drepciku jak vsechny brukve kolem, ale je fakt, ze taky az ted vypadaj rozumnejs... ze bys predpestoval na pozdejsi vysadbu a sklizen?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: predcirem jsem vysel hrasek a zkusmo brokolici,prolil to vodou,dal malinkou vrstvu mulce a zakryl bilou netkanou textilií.
    Jinak pozoruju ze kapustickam se zacina darit az ted,zjara na nich uraduji belaskove a dalsi brebery, cemuz uplne nezabranim,pristi rok se na to vyprsnu a dam je az v lete
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KAREN: jediný, co mi roste "samo" je svazenka. Fakt je, že se o nic tebou zmíněného ani nepokouším...
    KAREN
    KAREN --- ---
    vysevate v techhle pekteplech neco? cekam se spenatem, redkvickama, horcicema, mizunama apod. (taky jsem doufala v dalsi hrasek, kdyz mi posledni davka nedopadla a uschla), az teda jako trochu klesnou teploty, ale zatim to teda vubec nevypada... ma to smysl, zvlast kdyz to nejsem schopna denne (a treba jeste dvakrat, jak jsem nekde zahlidla) zalivat?? ;(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam