• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: ja nevim, karton pod mulcem neni videt a casem rozlozi se. Ta cerna folie se taky rozlozi casem, ale zatimco karton tam muzes nechat folii musis pak pozbirat a hodit do popelnice. Jedno je vyuziti "odpadu", druhe je jeho produkovani.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: já tohle neuznávám. zahrada má být i pěkná. A tohle prostě jsou odpadky a jak to tleje a rozpadá se na kusy, je to ještě hnusnější.
    Co je špatného na samotné hlíně (s kompostem nebo hnojem) a mulči? Plevels e prostě pleje. Když nechci dělat, nemám zahradu. A tím mulčem moc neprorůstá.

    Mně teda nevadí netkaná textilie, funguje stejně a lze ji použít vícekrát. Ale netuším, jestli není její výroba nebo likvidace závadná.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: tak karton je dobrej pod mulc kterej ho schova, zabrani aby uletel a zabrání plevelu prorust
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: na karton bych se vždycky navěky vykašlala. Bude to jenom hnusný. A jak budeš mezi polorozloženým kartonem plít?

    A na setí ven je ještě měsíc času.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: prokypril bych rycimi vidlemi a do brazdicek vysel co chces. Karton jsem pouzil jen ke stromkum a jahodam, bezne do mezi zeleninu nedavam, staci slama, trava, i seno.
    Ale ted je jeste na mulcivani brzo, ted by se mela puda prohrat, mulc davam az pozdeji
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Dotaz k zeleninovým zahonkum. Vyvyseny už asi nestihneme postaví, tak půjdou semena do země. Takže:
    Mám tu půdu zamulcovat (mám karton) a do něho udělat řádky-díry a tam hodit semena
    Nebo
    Mám půdu poryt vidlema, udělat skryvku půdy. Rozhazet semena a zacházet půdou a polit.?
    A ten karton, aby neletal polit vodou, oka a na to mám kopec listí, to ale po vyschnuti bude lítat. Nebo bude brát vlhkost z toho kartonu?
    KASTA
    KASTA --- ---
    DACUBE: hezka, ale vypada spis jako takova specialitka, choulostiva. Ale jeste prozkoumam, dik.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KASTA: Gerardiana je super, myslím že sucho dá, protože je ze středního východu. Habitus má spíš do vzrostlého keře a má navíc jedny z největších jedlích semen. Kdyby jsi narazil na zdroj, budu rád, když se podělíš
    KASTA
    KASTA --- ---
    nemate tip na nejakou zajimavou borovici odolnou suchu? zaujala me zatim borovice pokroucena ale informace na netu jsou trochu v rozporu. spis chci nejakou kerovite/siroce rostouci, ne zakrslou ani jinak zpotvorenou, ale zase ne vysokou a primou jako douglaska.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    vim,ze o tip na knizku tu je sem tam nekolikrat rocne, ale uz nekdo udelal v cestine nejakou audioknihu o permakulture? :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KLUZAU: záleží na individuálních podmínkách a domluvě. samozřejmě nad tím stojí ten řád ZO... kde se velmi pravděpodobně píše o tom, že musíš udržovat posekanou trávu, neplevelit atd. atd. chemii používat nemusíš, ale je taky hodně pravděpodobný, že všichni kolem sypou Kristalonem, případně si obsypávaj a prolejvaj cestičky mezi záhonkama kde čím - u nás v kolonii například Roundup nebylo zakázaný ovoce a nedovedu si představit, jak jinak by tam někteří téměř imobilní soudruzi udržovali ty mikrocestičky mezi těma svejma hyperúhlednejma řádkama tak neposkvrněný.
    takže fakt záleží, co tam máš za sousedy a pak jak vstřícný máte "šéfy"... ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KLUZAU: nevěděl jsem to ,ale tyhle kolonie mají svoje vnitřní psaná pravidla , alespoň tady u nás . Tak to by bylo dobrý si je zjistit...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KLUZAU: tak nepouzivej :) sousedi muzou nadavat na prerostlou travu, tak je pozvi na kafe nebo panaka a vysvetli, ze ochranou hmyzu pospivas i jejich rostlinam.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj, rád bych se zeptal: nemáte někdo zkušenosti s bio zahrádkou v zahrádkářské kolonii? Případně nějaké typy, jak vyjít se sousedy? Nemyslím hned permakulturu, stačilo by mi jen nepoužívat chemii.
    NYA
    NYA --- ---
    ještě tady je jeden dobrej dokument, z organické farmy z Německa. o půdě, o zvířatech, o pěstování jídla pro soběstačnost i zásobování místní komunity

    HOSPODÁŘEM V KRAJINĚ
    https://www.youtube.com/watch?v=EJ4CR2IM2BY
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    LEJIMADA: tak knihy mají novou krásnou majitelku... dalším zájemcům se omlouvám :)
    NYA
    NYA --- ---
    LINKOS: dokumentů má víc a jsou dobré, ale protože je z Austrálie a má úplně jiné klima, tak je hodně jeho doporučení nepřenosných. (Třeba jeho krásné jedlé lesy, co mu v tropech rostou doslova před očima.)
    Tenhle dokument o půdě a o kompostu je ale dost univerzální.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: malo vzdusneho materialu (slama,seno,piliny), pak moc nekompostuje, spravny kompost nema vypadat jako hmota z ktere pochazi
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LITTLEPUNKK: to je pravda, ale tak kdyby to vypadalo jako hezkej voňavej humus, tak to nebudu řešit vůbec, vlastně mě odstrašila předevšim ta břečka
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BASTOCH: já měl dojem že máš strach aby Ti to rostliny nespálilo...se strukturou si člověk musí pohrát občas i u obyč. kompostu , tak ať to roste !
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: on jich udelal vicero,pogoogli, treba "mestka permakuktura" myslim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam