• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    sázíte už brambory nebo kdy se na to chystáte? A jak hluboko?
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    MALA_MISIA: Tak jsou obe zamluvene. Pardon za male trzni okenko.
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Nabízím knihu Permakulturní design (https://www.kosmas.cz/knihy/243508/permakulturni-design/) za 280,-. Objednávala jsem pro víc lidí, dvě mi tu zbyly plonkové. Předání v Praze, nebo poštou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DA_NIELA: nad kotlem je vedenych par trubek a kablu (idealni misto k sezeni), plus potrebuju se do zadni casti kotle kazdy tyden shora stouchat kartacem na cisteni pruduchu, takze zadna striska pres cele tam byt nemuze. uz jsem to zvazil a nestoji mi to za to. ony fakt serou dost jak pod hnizdem, tak vsude pod sedacima mistama. proste jakmile zacnes mistnost, kde hnizdi vlastovky vic pouzivat, mas tam uskladnene veci atd., tak zjistis, ze souziti zacne byt problemove. ne nadarmo hnizdili prevazne ve chlevach, kde se nejake hovinko snadno prehlidlo :o).
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KUATO: A co si nad kotel dat strisku?
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Děkuju dodatečně za reakce stran slámy a herbicidů. Měla bych dotaz na odrůdy rajčat a paprik – jaké máte osvědčené, pěstujete nejraději, dobře plodí? Případně nenašel by se někdo s přebytkem sazeniček k odběru / výměně? Já mám rajčata stupická polní, bejbino, tornádo, budu mít žlutý a červený divoký a chtěla bych vyzkoušet další druhy. Bejbina a tornáda mám dost – můžu s někým směnit.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    KVIIIK: u nás pomohl pepř. :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    KOUSICEK:
    UF0UN: aha, tohle mame doma z Petrina, rikame tomu medvedi cesnek a jime to jako medvedi cesnek :) myslel jsem si ze je tak malej, protoze je zplanelej :)
    NYA
    NYA --- ---
    KVIIIK: tady už pomůže leda mravenečník :)
    I když zapálit chatu je taky super nápad, to by mě teda nenapadlo :))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KVIIIK: slimak, to stvoření nevyhynulo?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Díky všem za postřehy, hned se za těch tisíců zmařených mravenčích životů cítím míň blbě :D
    (hubení slimáků ve velkým se nepočítá, španěláci totiž, jak známo, vůbec nemají duši)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    UF0UN: díky.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    MAR_TINA: díky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KVIIIK: to se neboj, mravenci jsou svinaci, co hned tak nevyhynou. ja vcelarim a kazdy rok s prichodem prvnich konvi medu do baraku zacnou okamzite pochodovat po baraku desitky mravencu a z jejich likvidace prave toho typu vsechny dostupna hnizda srackou, co si tam natahaji a sezerou, nemam nejmensi vycitky. na zahrade si hospodarit muzou jak chcou, ale v baraku je nechci. vetsi mrzeni mam z toho, ze jsem si vymenil novy kotel a letos uz kvuli toho nedovolim vlastovkam hnizdit v kotelne, kde hnizdily predeslych 50 let, protoze fakt nepotrebuju, aby mi sraly po elektronice. dokad tam byla akorat litina a jedna klapa na komine, tak mi to nevadilo :o).
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KVIIIK: Tyhle nádobky s jídlem, co si mravenci odnesou, používala mamka. A myslím, e vcelku úspěšně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KVIIIK: odklonit cesty mravenců nelze. Kolonii významně zmenšíš právě tou jedovatou potravou. Stejně se do dalšího roku namnoží.

    Ale můžeš chatu zapálit a postavit jinde, ne v místě tras.

    Máme dům v jedné jarní trase a přes veškeré stavební změny chodí pořád stejně. Čekám, kdy se zas objeví.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KVIIIK: myslel jsem spíš jít za zdrojem, ale jestli vylejzaj někde škvírou v podlaze a nevíš kde vegetěj, tak je to asi problém, to je jasný..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    REDSNAKE: jako že napustit chatu do 20cm a pak vytřít? :D

    Našel jsem údajně 100% přírodní přípravek Loxiran (extrakt z kopretiny starčkolisté). Jenže... " Jedná se o nádobky s účinnou látkou, kterou si hladoví mravenci odnáší do svých obydlí. Látkou se celá kolonie krmí a během jednoho až dvou týdnů je vyhubena" - ty kráso, dost drastický... a moje karma bude v prdeli na deset tisíc let :D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KVIIIK: horká voda.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    LINKOS: "babský rady zrovna moc nefungují" - to už jsem zjistil taky... stačily tři dny zkoušení to "po dobrém" a ráno jsem objevil doma několik stovek mravenců podél celé stěny. Regulérně si stavěli mraveniště a všechny "zarušené" hřebíčky a skořice a jedlou sodu jen obešli na pár centimetrů a jinak ignore. Utěsnit dřevěnou chatu není zrovna reálný, takže bude muset jít po zlým, ale nechci sahat po biolitu, to je dost drastický a navíc tam mam naprosto všude sazeničky, na který bych to stříkal nerad. Máte někdo nějakou přírodní hubící/odpuzovací směs?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam