• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    GRETKA: u nich je problém se zastíněním okolí. Takže teoreticky by se to mělo pak zase zvýšit. Jenže se tam ty ostatní druhy musí mít odkud dostat. Ale to už je jen můj názor :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LAETATIO: A je to tedy tak, že kdyby se šlo a třeba podél jedné cesty by se ta netykavka vytrvalá tak se ta diverzita zase sama zvýší???Nebo je to tak, že tak kde vidíš netýkavka je skladba menší, ale to, že ji odendáš tak to nemá dopad? Nebo se to neví?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KASTA: psala jsem na invazní rostliny před pár lety diplomku. Třeba netýkavka malokvětá (to je ta žlutá, co je všude) mění složení byylinného patra a výrazně snižuje diverzitu. O křídlatce nebo některých akátinách pomlčím. Stejně tak dub červený (velké listy s ostrými okraji, roste v každym lese) může být do budoucna dost problém.
    Samozřejmě je otázka, jestli nám bude vadit, že žijeme v druhově mnohem méně bohaté krajině, kde přávladají tihle přistěhovalci
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: no prave, staly se soucasti ekosystemu, neovladly ho... teda mozna ta mandelinka jo ale tam je to problem dostupny vhodny monokultury jidla....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: třeba mandelinky. Ale ty zas požírají ty invazivní brambory, takže cajk :)
    Nebo akát, bolševník, křídlatka...

    Snažím se vyjádřit, že to je komplikované. U mnoha druhů panují spory, jestli vy třeba časem prostě přirozeně nepřišly sami, třeba modřín do západní části země apod. Jinde je zas jednoznačné, že onen druh škodí a jeho přínos je nahraditelný, ale zároveň je jeho hubení obtížné a přináší ještě větší zátěž na životní prostředí (akát třeba).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KASTA: protože ten tlak byl postupnej. na rozdíl od Austrálie :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    v Evrope se taky zatim vzdycky ty invazni druhy integrovaly do ekosystemu, prirozenej nepritel se nasel, tak si obsadily svou niku a jsou tam omezeny, ne jako v Australii, tam je to o necem jinym.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KUATO: tak tohle víme docela dobře, druhová minulost je zmapovaná za holocén velmi podrobně a svrchní pleistocén taky slušně.
    KUATO
    KUATO --- ---
    HOUBA: a navic jak jsme tu my lidi teprve chvilku a poradne nicemu nerozumime, tak nemame ani tucha, jestli ten cinsky export neni par generaci zpatky puvodem treba z evropskeho exportu.. nemame poneti jak reaguje biosfera treba na doby ledove nebo obecne teplotni cykly.. tedy mi prijde nemoudre zastavat prilis radikalne nejake tvrde postoje vuci temhle "migrantum".
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    JAZZZ: U roslin jde částečně proti invazivním druhům bojovat. Otázkou je, jde-li nějak bojovat proti invazivním druhům u hmyzu. A další otázkou je, jestli bychom vůbec chtěli proti invazivním hmyzákům bojovat - obecně hmyzu v přírodě ubývá, čili časem budeme třeba rádi, že tu vůbec nějaký máme, byť čínský export.
    KASTA
    KASTA --- ---
    JAZZZ: ja nevim, u nas jsou normalni cesky berusky, ted jsem tam potkal jednu :) podle me ma cenu snazit se vytvorit zdravej a vyvazenej ekosystem, ten si pak muze pomoct i proti tem invaznim druhum. Zatim mi to v ramci moznosti celkem funguje, kdyz by se povedlo zvladnout pomoci techhle minipredatoru i msice na rybizu a molice na ruzickovy kapuste, budu spokojenej
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HOUBA: se používají secí vozíky. lze i zapůjčit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KASTA: kdyz uz jsme u tech berusek, v nasem kraji jsou jich miliony zalezle vsude mozne pod podlahovymi listami a dokonce i pod krytem okenni klicky, kam nejde procpat ani nuz. ma cenu ten cinskej mnohateckovej smejd nejak chranit nebo mu pomahat? jak vlastne vnimate invazni druhy? je to zlorad pred kterym je treba puvodni druhy chranit a nebo je to zpusob jak se priroda adaptuje na zmenu klimatu a nejlepsi bude jen sledovat ten chaos a doufat?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    NEBOZKA: Jestliže budu rozhazovat semena stejným způsobem, jako se seje tráva (což bych si u louky nejspíš myslel), tak i za bezvětří ta semena a písek naberou rychlost díky tomu rozhozu a každá ta součást poletí jinak, podle toho, kolik váží, či jaký má tvar. Pokud to budu sít způsobem "pocukrování" (což si tedy dokážu představit jen u malého záhonku, osít tímto způsobem větší plochy si nedokážu představit), tak mi tam ta funkce písku také není moc jasná, protože jednak se to ve vzduchu asi stejně rozdělí (i kolmým volným pádem padá písek rychleji) a za druhé tímto způsobem si přece dokážu pohlídat hustotu výsevu i jen se samotnými semínky.

    Nechci nijak zpochybňovat babské rady, za svůj život už toho mám docela dost odseto a o tom písku slyším poprvé, tak se nad tím zkouším zamyslet.
    NEBOZKA
    NEBOZKA --- ---
    HOUBA: to jsou babsky rady, domnívám se, že ověřený: Nejobtížnější je setí drobounkých semínek, u nichž příliš husté výsevy hrozí nejčastěji. Pomůže promíchání semen s jemným, suchým pískem. Směsí poté posypete záhonu za bezvětrného počasí, povrch přitlačíte prkénkem nebo obrácenou stranou hrábí.
    Když to tam budeš sypat za silného větru a z pěti metrů, tak se to možná rozdělí.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    NEBOZKA: Bod 3) si popravdě nedokážu představit, že by v praxi opravdu fungoval. Většina semen je lehčích a když to s tím pískem rozhodím, tak se to ve vzduchu stejně rozdělí a písek dopadne jinam než ta semena. Čili ve výsledku vidím, kam jsem rozházel písek, ale nic mi to neřekne o tom, kde je skutečně oseto.
    NEBOZKA
    NEBOZKA --- ---
    NEBOZKA
    NEBOZKA --- ---
    EXCITE: Četla jsem na FB tenhle návod. Přijde mi fajn.

    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Zakládal jste někdo květnatou zahradu/loučku? Zajímají mne zkušenosti s tím..
    KASTA
    KASTA --- ---
    Domečky pro berušky a zlatoočka | Chatař & Chalupář
    https://www.chatar-chalupar.cz/domecky-pro-berusky-a-zlatoocka/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam