• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Ony to spíše budou u mě spíše podhoubí, než plísně, protože na nějakou tu houbu narážím dost casro
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: to je jak kdy. Někdy ji používám čerstvou, nekdy odlezelou. Důležité je nedělat kopeček přímo u kminku, pak může zahnivat. Dělám spíše vnější lem.
    Vůbec jsem si oblíbil dělat takové prstýnky z hliny, kdy rostlina je uprostřed pak když zalévám, tak voda neodteka někam pryč a drží se přímo u rostliny.

    Jinak beru tu plíseň jako běžný rozkladny proces a stromků by měla spíše pomáhat než škodit... V přirozeném lese jsou v půdě a těsně pod povrchem taky spousty podhoubí, plíseň je v podstatě to samé jen to netvoří plodnice.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A jinak polnicka topolova se cini a plodnic pribyva. Zaklad byla vloni brezova stepka s trouchou borovice. Letos dohazuju listnatou vsehochuti, hlavne vrba, naka briza a peckoviny v tom jsou. Jezdim na hromadky po erlacich.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: hmm jak ktera stepka plesnivi vice ci mene. Ale pokud mas nakej dobrej zaklad tak plisen uvolni misto houbam.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: ale tu štěpku dáváš nějak "odleželou"? z čerstvýho materiálu to chytá plíseň, aspoň mně se to dosti neosvědčilo ;/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET: okolo stromků dávám stepku, prorustata to, ale snadno se to nechá vytáhnout. Nebo pod to muses dát ještě karton. Ta tráva není moc vhodná, protože dělá takovou slehlou krustu. Případně se dá míchat s pilinama aby to neudělalo tu krustu. Pak se dá použít i razanka že slámy, piliny...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Co dat pod rybiz abych to tam nemusela furt protrhavat? Mulcovaci kutu, posekanou travu? Nasadila jsem tam par jahod, no nez se rozrostou..
    KASTA
    KASTA --- ---
    Nezkousel jste nekdo pestovat cinsky jam (dioscorea batatas)? podle pfaf by to melo jit i ve stredni Evrope. Hledam nejakou hlizu ktera je dobra, zdrava a muzu ji nechat prezimovat v zemi treba pod mulcem, pac nemam sklep...
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: osobne bych se bal spis prenosu nemoci a skudcu, zvlast ty lilkovity se snazim vzdycky pestovat dal od sebe...

    OGMIOS: ja dnes nasel v mulci smrze :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Hodne jsem si oblibil mulch, hlavne stepku. Vloni kdyz jsem daval stepku pod rybiz jsem si rikal ze by mi tam mohly rust naky jedly houby protoze uz byla prolezla nejakym podhoubim. Tak jsem koupil polnicku topolovou a vona se chytila a ted jsem nasel 3 plodnice. Tak mam radost :D
    XL1
    XL1 --- ---
    Pěstuju letos rajčata v blízkosti rostlin Brugmansia Sauveolens, kořeny se spolu proplétají...nemůže dojít k přenosu/nemůžou nasát do plodů ty jedy z nich ?/
    KASTA
    KASTA --- ---
    IXTREMIST: jasne asi na to nakonec dojde :) jen jsem si rikal, jestli treba nenastal nejaky (smysluplny) pokrok i v tyhle oblasti. Kamos mi jednou ukazoval takovou malou kosu, ktera se pry nemusi ani klepat ani brousit, ale bylo to asi spis neco na vysekavani naletu nez travy
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KASTA: není to tak těžký :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    nevite jestli existuje kvalitni kosa ktera se nemusi naklepavat? preci jen si rikam, ze nemusim ovladat uplne vsechny ty stary dovednosti :)))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    XL1: kolem domu namazat pás vazelíny a schovat ji pod okapničku. ale tak, aby si mravenci nemohli postavit žebřík a nepřekonali překážku.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: na takovyhle humanisticky dotaz nelze nez doporucit, abys sezral hrst tech spravnych hub a zkusil se s nima nejak domluvit.. :o))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MRTS: zadne utopene deti...ma te prokouklyho :D
    XL1
    XL1 --- ---
    Kdo poradí jak vypudit/nezlikvidovat/ mravence ze zahradní chaty ?
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    KUATO: jojo :D stále věřím tomu, že to přefiltrujou :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    MAR_TINA: O bolest nejde.
    Je u plotu, mezi keři, nevběhnou tam.
    Oni tam pořád šťourají, nabírají vodu... Je tam asi půl metru vody, ale: naposledy z něho koukaly jen nožičky a dítě se neumělo vyškrábat ven. Oni moc dlouho pod vodou nevydrží, že jo... Prostě raději odřená ruka než černá stuha... Nemůžeme je bez přestání sledovat, ani to nemůžeme chtít po návštěvách.
    A byla to podmínka pro zřízení jezírka od ženy: žádné utopené děti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam