• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MRTS
    MRTS --- ---
    MAR_TINA: O bolest nejde.
    Je u plotu, mezi keři, nevběhnou tam.
    Oni tam pořád šťourají, nabírají vodu... Je tam asi půl metru vody, ale: naposledy z něho koukaly jen nožičky a dítě se neumělo vyškrábat ven. Oni moc dlouho pod vodou nevydrží, že jo... Prostě raději odřená ruka než černá stuha... Nemůžeme je bez přestání sledovat, ani to nemůžeme chtít po návštěvách.
    A byla to podmínka pro zřízení jezírka od ženy: žádné utopené děti.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    LAETATIO: to právě uplně nemáme. Proto došlo na plast. Jó kdyby tahle půda byla dobrá aspoň na to, že by to byl pořádej jíl.) Já nemám fb, ale zagooglim víc. Díky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRTS: nebolí víc spadnout na kari síť než na dno?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ADIKEITE: jojo, labuznici, uz jsem slysel taky vtipky o tom, jak chodi chlemtat mocuvku, kdyz muzou.. :o).
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    MRTS: To souhlas, jenže když je už moc stará, tak je moc smradlavá :D Ale jako jo, větvičky, mech, na chatě máme třeba pilinový záchod a když ho vysypem na kompost, tak nadšeně lítaj na vlhký piliny :D
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LAMIA: jestli máte fakt jíl, neměl by být plast nutný, mělo by stačit udělat na dno jílovou mazaninu. Někde jsem k tomu viděla články - možná na Fb v permakulturní skupině nebo tamtéž ve skupině VODA
    MRTS
    MRTS --- ---
    ADIKEITE: Mě včely lítají spíš na prázdný vlhký rybníček porostlý mechem. Voda je tam pěkně prohřátá.
    Včelám víc voní smradlavá voda, než čistá. (Jestli kvůli minerálům nebo kdo ví...)

    LAMIA: Kámen sám o sobě nic nevyčistí...?

    Ta síť zachránila už hodně koupelí...
    Některé děti tam před tím padly při každé návštěvě, bylo to pro ně jak magmet...
    A nejen to, děti tam pořád něco háží - nemusím to pak lovit až ze dna. I ptáci ji využívají při koupání. První rok zářila její rez, teď už je porostlá řasou a není skoro vidět.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Ještě s tím čištěním vody... zvažuju nějaký kameny co by to uměly. Jsem trochu nesvá z toho plastu, ale v našem lepidlovém jílovišti to bylo asi ideální.

    Výměna vody: Plánujeme do něho prodloužit trubku co je přepad z dešťovky (kubíkový nádrže zakopaný pod zemí) s tím, že stále naivně věříme, že bude občas pršet.)
    MRTS: ta síť asi neni mimo nápad... taky máme hodně pidi návštěv, naše malé si srovnáme.
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    MRTS: Jo, to je fajn, díky. My právě pro včely děláme pitko úplně hloupě - plastová krabice s větvema a vodou. Ty větve proto, aby se tam včely netopily. A voda se prostě vyleje a naleje nová, aby to nezačalo smrdět. Ale je to hnusný a opravdu dočasný, než vymyslíme, jak to s jezírkem udělat a kde ho mít. Tohle mi přijde fakt hezký, maličký, ale funkční. Díky za tip :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    ADIKEITE: Hloupě. Kropáčem ze sudu od okapu. Někdy více, někdy méně, záleží na počasí. Ale moc toho není, ruce z toho vytahané nemám.
    A letos jsem tam svedl i drenážní trubku z okolí, ale ani teď při dešti tam nic neteklo.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Můžu se podělit o naše jezírko v procesu. Je napájeno svody že střechy, i minidéšť ho hezky provětrá. Přepad s filtrem z tkaniny vede do retenční nádrže. Loni v těch vedrech se hladina snížila asi na půlku, ale ani tehdy zcela nevyschlo. Kdyby už v něm byl nějak život, tak by šlo přečerpat z nádrže zpátky, aby tam byl kyslík. Ale zatím jsou tam jen komáří larvy a nad nima krouží vážky :) Je teda trochu větší a hlubší než to níže, ale žádný rybník a zatím není vůbec osazené, ráda bych vychytala, aby rostliny na sebe nějak vázaly kal, ale taky se nemůžu moc dočíst jednoznačné tipy... Nicméně hmyz tam létá po stovkách a koupe se tam místní špaček :)

    (Pozn., je to vlastně znovuzakládaná zahrada po stavbě, která to celkem zpustošila, navíc v zástavbě a suché teplé oblasti, teď vymýšlím, jak dodatečně udělat ještě jednu nádrž ze staré žumpy, protože s tou vodou to je masakr. )
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    MRTS: Můžu se zeptat, asi blbej dotaz, ale jak tam dostáváte/udržujete vodu? Přemýšlíme teď o něčem podobným, nejen pro ptáky, ale i pro včely.
    MRTS
    MRTS --- ---
    LAMIA:
    Naše větší ptačí pítko:


    Nedělal bych z toho vědu.
    Máme v něm bílý leknín (na ten je potřeba nějaký papír), přesličku, žlutý kosatec, vodní mátu, blatouch, šípatku.
    Teď jsem do něj zkusil naházet i nepukalku, tak uvidíme.

    A ještě kari síť těsně pod hladinou - padaly nám do něj děti, většinou návštěv...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Nebo neco jineho? Diky
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosim vas, jednu z hrusni (zatim a doufam, ze se ten parchant neprenese na ostatni) napadl Vlnovnik Hrusnovy. Nasla jsem ruzne postriky v ruzne doby. Ta hrusen ma zati pouze listky, muzu pouzit neco z tohoto?
    Před květem (nebo při napadení později) akaricid (Omite, Nissorun, Sanmite, Cascade). Omite v teplotním rozmezí 17-23st.C + smáčedlo, Sanmite je bez teplot. omezení, za 14 dní opakovat. Prý dobrý T-mix Omite + Nissorun.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Tak to tak bude neb listy mizeji i na druhem co je zdravy. Diky za uklidneni. Prechy mne netrapi, z podzimu mam opravdu hromady:) diky

    Rovnou se jeste zeptam na zkusenosti s pidijezirkama pro zvirata. Cim osazet, co nahazet dovnitr. Treba nejaky web? Jsem nad tim sedela vcera a zadne hlubsi info jsem nedostala. Nejvic mam v perma knihach, ale furt je to malo. Koupili jsme takovou tu viceurovnovou ledvinu. Dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Praha východ - ořešáky jsou v pohodě i s listím.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAMIA: já bych tipla, že prostě omrzly. takže halt počkat na novou dávku listů a ořechy letos nebudou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAMIA: nejspíš opadají a nasadí nové. Vylézaly pomalu a omrzly. Zálivka neuškodí, pomoc spíš není.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    máte kolem sebe starší ořešáky? Jeden ze dvou obřích obřešáků na zahradě má pidi listy co vypadají, že opadnou a navíc ještě omrzly. Všimla jsem si toho i u jiných ořešáků v kraji (Praha-západ). Je čeho se bát či dopomoci? Druhý není nic moc, ale daleko lepší. Samozřejmě to přičítám suchu ... ale vím kulové
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam