• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: nikdo nikomu nebrani, aby si neco takoveho u vlastniho baraku zridil uz dneska. bohuzel se bojim, ze kdybys to chtel vynucovat silou, lidi by remcali..

    slunce seno zlatý komunisti
    https://www.youtube.com/watch?v=__fU-_-OZIg
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Němý videonávod nejen pro Andreje ve 4k jak zachránit včely a motýle, pro začátek by místo řepky na biopaliva a krátce střižených trávníků u domů stačilo něco takovéhoto:

    Bylinkové vyvýšené záhony na zahradě aneb zachraňme včely a motýle :-) [4K]]
    https://www.youtube.com/watch?v=sbZ4GsLUamY
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: mě se ještě osvědčila sláma, půda musí být zamulcivana, stačí malá vrstva
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LEJIMADA: jestli ti to mohu zkomplikovat, tak jsme začli zastřihávat spodní listy rajčat. nemají kontakt s vhkou zemí a jde víc světla na plody. S postupujícím létem a zráním stříháme listy do půlky, pak do dvou třetin a na poslední týden sejmeme skoro všechny a čekáme, které plody to ještě dotáhnou do zrala.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    NYA: Určitě. Doposud naše rajčata ochutnala jen kompost, kopřivovou jíchu, drcené skořápky a lógr z kafe. Letos testuju nových 15 odrůd a už jsem vytypovala dvě, pro které nejsou naše pěstební podmínky pochuti. Máme to tu hodně větrné, sluneční úpal dopoledne a po poledni už stín. Minimum srážek a nevýživná kamenito jílovitá půda, kterou postupně zkoušíme zúrodňovat. Zalévám jednou denně k rostlině. Ph spíše kyselejší. S plísněmi problém doted nebyl. Každý rok je ale jiný a stále se mám co učit. Část rostlin mám zamulčovaných, část bez mulče, část v nádobách podél zdi. Některé rostliny zaštipuju, jiné ne. Snažím se vypozorovat nejlepší způsob... Za pár let budu děsně chytrá :D Zatím si chuťově nikdo nestěžoval..
    NYA
    NYA --- ---
    LEJIMADA: poreferuj pak, jak jsou na tom s chutí
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    REDSNAKE:
    KAREN:
    KASTA: díky, tak to teda bouchnu a budeme mít největší rajčata ever :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    LEJIMADA: ja bych to normalne pouzil, to se tam ztrati...
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEJIMADA: nebo to věnuj nějakýmu sousedovi ;)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LEJIMADA: Bych z toho zas takovy drama nedelal. Bud tim pohnoj zeleninu, ostatne na zelenine z npk nas vyrostlo dost a jak hezky a nebo trochu toho hnojiva vyhod no.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, mám takové eko perma zahradnické dilema.. Vyklízíme náš dům od spousty předmětů a kromě mnoha pokladů jsme nalezli i misku od margarinu plnou dusikatých kuliček a asi 750ml tekutého hnojiva NPK. Mám to vyhodit a nebo postupně zapracovat do zahrady? Třeba přihnojit rajčata, aby jedna nerezistentní odrůda neměla fleky? Nerozhodí mi to ekosystém? A nebude me Sepp Holzer strašit ze sna?
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: lehce nakysla a lehce po kukurici. pry taky zalezi kdy se sklizi, jestli rano v poledne nebo navecer, meni se pomer kyselosti (to jsem jeste netestoval). Nam chutna a je to presne salat na cervenec+srpen do toho hluchyho obdobi, kdy skonci jarni a jeste nezacnou podzimni salaty.
    Jeste zkousim ctyrboc ale ta mi roste pomalu a bohuzel ji prerostly cukety, takze se mi tam trochu dusi... ale treba se jeste rozjede, snad bude ted o vikendu prset jak slibujou!
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEMANJA: ;D jo, je to takový nakyslý či co? Mně se líbí ta křehkost, krom vzhledu.
    Muž to jednou dones ze Zelňáku, kde to prodávali jako velkej hit ,D Ale po svazečcích medvědího česneku za nekřesťanský peníze, kterej jinak roste za bukem, se už nedá divit ničemu...
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    REDSNAKE: ta kultivovaná šrucha se mi po loňsku nikde neobjevila, zato ta normální plevelná to na zahradě docela rozjíždí
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KAREN: já ji sadila loni nějak později...na záhon po rannych bramborách, takže asi červenec (?) a vyrostla během chvíle...akorát mi nechutná, ale na salát pro psa byla dobrá
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: to myslim ze ne, ona je dost teplomilna, to ji spis radsi zkus jeste hned ted, treba jeste vyroste, kdyz bude mit zalivku. a pristi rok v kvetnu, at vyrasi po zmrzlych
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: tak mozna pozdeji, s podzimnima salatama, redkvickama atd.?
    KASTA
    KASTA --- ---
    ale my tu mame dost drsny podminky a rostliny ktery tu dokazou byt invazivni jsou jen ty uplne nejodolnejsi plevely typu brslice...
    KASTA
    KASTA --- ---
    u nas teda tenhle problem zatim nemam, ale je tady fakt hodne sucho. vloni mi naopak temer nerostla i kdyz jsem zalival. Ale treba v Praze je v zahoncich opravdu vsude. Taky je potreba rict ze ta vyslechtena srucha ma mnohem vetsi listy, nezli ta plana a jak to tak u tech slechtenejch rostlin vetsinou byva, ocekaval bych ze bude o dost min invazivni
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    REDSNAKE: bavíme-li se o šruše, tak jeto strašnej plevel, rýpu to odevšad a objevuje se hned znova. Zlomky rozfoukávají po zahradě a koření.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam