• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    V jaky forme dodat rajcatum vapnik? Popel po ruce nemam... Nejakej macerat ze skorapek nebo nejakej rozumnej pripravek??
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    XL1: teprve jsem si dovezla pár semen z divoce rostoucí, tak jsem taky zvědavá zda se ji bude u nás líbit..
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    XL1: letos jsem si vysadila dva druhy - od každého cca 15 semen. Předpěstovala v pařníku a protože taky máme jíl, promichala jsem s trochou substrátu a pisku. Ale to sucho ji teda dává zabrat. Stliny nejsou statné. Uvidím, jak to dá.
    Oba kultivary kvetly (světle žlutý a růžový ), ale snad jen jeden květ. P
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    XL1: Jedeme jí letos inspiraci je zase Sepp Holzer má jí snad všude a měla by pomáhat půdě stejně jakotřeba vojtěška... sázel jsem ho ze semen... má rád lehčí půdu i když unás je jíl takže zkouším jak místo kde jsem mu připravil půdu tak jsem ho dal i tam kde jsem se o to nepostaral... má rád sluníčko... a nesnáží přesazování to dopadne úhynem rostliny
    XL1
    XL1 --- ---
    má někdo zkušenosti s pěstováním Lupiny? Vlčí bob ???? jen tu okrasnou....
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: mam tu spousty ruzny materidousky, salveje, yzopu, dobromysli, jen nevim jak ti to predat, jsme za Berounem. Do Prahy jezdim ale presazoval bych to az pominou vedra, v zari, rijnu podle pocasi
    KASTA
    KASTA --- ---
    v aspon trochu prirodnich zahradach o hmyz fakt nouze neni, spis naopak si obcas rikam, ze ho tu tolik mit ani nemusim :) o vikendu u nas sprchlo, cela zahrada ozila a s ni i ty hmyzaci. rano jsem si fotil jak to zije na trapatkach a pristihl jsem tam tohle - podle netu urceno jako pestrenka srsnova (omlouvam se za prisernou kvalitu, lepsi mobilni fotak uz je na ceste)

    XL1
    XL1 --- ---
    zdar! nemá někdo pár trsů mateřídoušky nebo tymiánu resp nějakejch dalších bylinek ? vyměním za jiné rostliny...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: nikdo nikomu nebrani, aby si neco takoveho u vlastniho baraku zridil uz dneska. bohuzel se bojim, ze kdybys to chtel vynucovat silou, lidi by remcali..

    slunce seno zlatý komunisti
    https://www.youtube.com/watch?v=__fU-_-OZIg
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Němý videonávod nejen pro Andreje ve 4k jak zachránit včely a motýle, pro začátek by místo řepky na biopaliva a krátce střižených trávníků u domů stačilo něco takovéhoto:

    Bylinkové vyvýšené záhony na zahradě aneb zachraňme včely a motýle :-) [4K]]
    https://www.youtube.com/watch?v=sbZ4GsLUamY
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: mě se ještě osvědčila sláma, půda musí být zamulcivana, stačí malá vrstva
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LEJIMADA: jestli ti to mohu zkomplikovat, tak jsme začli zastřihávat spodní listy rajčat. nemají kontakt s vhkou zemí a jde víc světla na plody. S postupujícím létem a zráním stříháme listy do půlky, pak do dvou třetin a na poslední týden sejmeme skoro všechny a čekáme, které plody to ještě dotáhnou do zrala.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    NYA: Určitě. Doposud naše rajčata ochutnala jen kompost, kopřivovou jíchu, drcené skořápky a lógr z kafe. Letos testuju nových 15 odrůd a už jsem vytypovala dvě, pro které nejsou naše pěstební podmínky pochuti. Máme to tu hodně větrné, sluneční úpal dopoledne a po poledni už stín. Minimum srážek a nevýživná kamenito jílovitá půda, kterou postupně zkoušíme zúrodňovat. Zalévám jednou denně k rostlině. Ph spíše kyselejší. S plísněmi problém doted nebyl. Každý rok je ale jiný a stále se mám co učit. Část rostlin mám zamulčovaných, část bez mulče, část v nádobách podél zdi. Některé rostliny zaštipuju, jiné ne. Snažím se vypozorovat nejlepší způsob... Za pár let budu děsně chytrá :D Zatím si chuťově nikdo nestěžoval..
    NYA
    NYA --- ---
    LEJIMADA: poreferuj pak, jak jsou na tom s chutí
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    REDSNAKE:
    KAREN:
    KASTA: díky, tak to teda bouchnu a budeme mít největší rajčata ever :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    LEJIMADA: ja bych to normalne pouzil, to se tam ztrati...
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEJIMADA: nebo to věnuj nějakýmu sousedovi ;)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LEJIMADA: Bych z toho zas takovy drama nedelal. Bud tim pohnoj zeleninu, ostatne na zelenine z npk nas vyrostlo dost a jak hezky a nebo trochu toho hnojiva vyhod no.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, mám takové eko perma zahradnické dilema.. Vyklízíme náš dům od spousty předmětů a kromě mnoha pokladů jsme nalezli i misku od margarinu plnou dusikatých kuliček a asi 750ml tekutého hnojiva NPK. Mám to vyhodit a nebo postupně zapracovat do zahrady? Třeba přihnojit rajčata, aby jedna nerezistentní odrůda neměla fleky? Nerozhodí mi to ekosystém? A nebude me Sepp Holzer strašit ze sna?
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: lehce nakysla a lehce po kukurici. pry taky zalezi kdy se sklizi, jestli rano v poledne nebo navecer, meni se pomer kyselosti (to jsem jeste netestoval). Nam chutna a je to presne salat na cervenec+srpen do toho hluchyho obdobi, kdy skonci jarni a jeste nezacnou podzimni salaty.
    Jeste zkousim ctyrboc ale ta mi roste pomalu a bohuzel ji prerostly cukety, takze se mi tam trochu dusi... ale treba se jeste rozjede, snad bude ted o vikendu prset jak slibujou!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam