• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tak ted jsem si vzpomnel ze kdyz mi hryzci vzali brambory a nastrkali si je do spizi tak taky preckaly ceskou zimu v zemi a na jare rostly vsude mozne.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA:
    Ale jo, klidně ať si každý vysadí/vyseje co si přeje. Jen sem tam někdo nezná některá rizika. Když je zná, v pohodě, jeho zahrada - jeho rostlinstvo :-))))

    Pokud zůstane v jeho zahradě :-)))))))))))))))))))
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: ty cerny jsem na nejakych nasich bambuso-webech videl (uz nevim kde, ale pujde to snadno vygooglit), ten cervenej vidim poprve. Nevim jestli budou uplne do nasich podminek.
    ANONKA: To me vzdycky pobavi, kdyz u nejaky takovy hezky rostliny, co bych rad do zahrady, dava nekdo takovy varovani. To si v duchu vzdycky rikam: super konecne bude spravna dzungle! Letos jsem vysel mucenky (purpurovou a modrou) u tech taky vsude pisou ze jsou krasny "but terribly invasive" tak doufam ze si poradi s nasi zimou a pristi rok zacnou kolonizovat zahradu :)
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    S bambusy opatrně. Spolužačka dělala léta letoucí v arboretu v Brně a říkala, že umí prorazit i betonové vany a objevit se o pěkných pár metrů jinde tajně podlezouce pod zemí. Ony patří do lipnicovitých stejně jako pýr například...………………….
    XL1
    XL1 --- ---
    Dají se tyhle bambusy sehnat někde v Čechách ? to zahradnictví nechce z Německa posílat sem....


    Bambus-Raritäten Kollektion: 1A-Qualität | BALDUR-Garten
    https://www.baldur-garten.de/...r/Zierstraeucher+A-Z/Bambus/Bambus-Raritaeten+Kollektion/detail.html
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: tak ja to vyzkousim, to zni dobre! Mysi tu tolik nemame, moc nam neskodi, pripadne kralici pletivo pod/nad sud to pojisti.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    V zemi vydržely za posledních 20 roků každou zimu. Pokud je nesežraly myši. Aspoň u nás, ale jedna zima za tu dobu dosáhla i teplotu -21°C, pravda krátce, ale mrzlo. Kupodivu vydrželo všechno, broskvoně, meruňky...
    Jenže právě kvůli těm myším je sázet na zimu cíleně by na jaře mohlo po vzejití vypadat jako noty na buben.
    KASTA
    KASTA --- ---
    OGMIOS: to by me vlastne taky zajimalo, kdyz jsou vyndany, nevydrzi prakticky nic, ale v zemi nevim. asi to vyzkousim, u nas je zasadni chranit je proti prasatum, to by ten sud mel zvladnout.

    Chtel bych zkusit pestovat nejaky ty specialni odrudy co nabizi v zahradnictvi Krulichovi, my moc brambory nejime, ale nejaky zajimavy parkrat na chut bych rad.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A pri kolika stupnich vymrzaj brambory v zemi? V holandsku jsme delali pokus a nejmin bylo -10C s brambory ve vyvysenejch zahonech normalne rostly na jare.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    T6MA: Děkuji!!!!!!! :-)))
    T6MA
    T6MA --- ---
    ANONKA: kliknes levym tlacitkem na ikonku toho id u prispevku na ktery chces reagovat a das odpovedet.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Hmmm, ta hlízola vypadá zajímavě, neznám, zjistím, zkusím.
    Staré sudy na vodu budou muset tento podzim být na čas přestupní stanicí zeminy, mám v plánu několik vyvýšených záhonů a kam ornici než dobuduji? Nechci to pohazovat jen tak, špatně se pak sbírá a nebo ji může rozmáčet/rozvláčet déšť. Máte-li někdo lepší radu, prosím, sem s ní. Půjde celkem asi o 2 kubíky - odhad od posledního budování.
    A prosím, poučte mě jak to udělám aby se mi jméno/nick toho, na koho reaguji, ukázalo v mém příspěvku samo. Už mi to kdysi říkali, jenže dlouho jsem tu nebyla a úspěšně zapomněla :-( ta skleróza

    Rajče na brambor sice jde, ale je to nesmysl. Zbytečná práce. Sice asi někoho lákalo mít úrodu na malém place nad zemí i pod ní, ALE......………………..
    KASTA
    KASTA --- ---
    KUATO: jojo ty jsem tak uvazoval, ale ty nam vubec nechutnaj :(
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A už ste zkoušeli někdo naroubovat na brambory rajčata? Muhehe
    KUATO
    KUATO --- ---
    KASTA: treba topinambury prezimujou v zemi. ale chutove to nejsou moc brambory :o).
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: pristi rok chci zkusit pestovat brambory ve starych plechovych sudech na vodu, budou castecne vyvyseny, castecne zapusteny do zeme i jako ochrana proti prasatum. taky porad hledam nejakou hlizu ktera by mohla prezimovat primo v zemi, protoze nemame sklep. Letos zkousim tohle, pres leto uz mi pekne narostla: https://botanika.wendys.cz/...a-pametihodne-rostliny-cizich-zemi/972-hlizola-nachova-apios-americana
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Trezor, v němž se ukrývá opravdový poklad, hledejte v Ruzyni - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...clanek/trezor-v-nemz-se-ukryva-opravdovy-poklad-hledejte-v-ruzyni-40293851

    A k podzimnímu vysévání - nasadila jsem brambory :-)))))))))))) Do nádob/pytlů. Jenom pokus, ale co kdyby to vyšlo? V zemi byly letos kvůli suchu opravdu špatné. Ty první (asi 6 týdnů) mají metr nad zemí, pořád přisypávám, kvetou. Ty druhé (asi 3 týdny) jsou vysoké asi 60 cm. A ty třetí jsem dala včera :-)) Kdyby NÁHODOU podstatně zamrzlo začátkem října, můžu ty druhé a třetí přenést. Ty první by měly být sklizené. Kromě toho mám ve vyvýšeném záhonu čínské zelí, dá se podle potřeby přikrýt netkankou nebo folií. Prostě zkouším jak využít trochu chladnější části roku. U nás je v létě fakt Sahara :-( (okres Hodonín, JM, 220m mad mořem)

    A "hnojení slepicemi" https://giga.fwons.com/mini-farming-create-your-backyard-farming-with-45-useful-secrets-and-tips-u/ :-)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    LINKOS: bylo to o kompostovani mrvy. V mem pripade konske. Opakuji to vsude, ale otazka je, jestli to neni z jednoho zdroje.

    Organické hnojení: Jak používat hnůj kravský, ovčí, prasečí, koňský a slepičince? | iReceptář.cz
    https://www.ireceptar.cz/...-hnojeni-jak-pouzivat-hnuj-kravsky-ovci-praseci-konsky-a-slepicince.html

    Příspěvek | Zahrádkář
    https://izahradkar.cz/prispevek/?kat=C%&prispevek=1203%22
    KASTA
    KASTA --- ---
    Uz jste vyseli podzimni salaty? ja neodolal a dnes vysel redkev, rukolu, mizunu, namenii, listovy a chrestovy salat a koriandr. vypada to ze srpen bude spis destivo a chladno, tak jsem to risknul, vetsinou jsem je daval az po pulce srpna. Letos je vubec zahradnikuv rok, smiseny zahony jsou dzungle, proti ty lonsky pousti fakt parada, ted ani nezalivam a roste to samo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam