Batát je dobré téma, máme je teprve druhým rokem a bádáme, což nás baví.
Sadbu ještě neumíme, takže jsme zatím kupovali sazenice, mají oranžomasé i bělomasé.
Koupit rostlinu, ven sázet opravdu až po zmrzlých. Opravdu zmrzne.
Zemina písčitá, smíchaná s kompostem. Jílovitou vylehčit pískem.
V zemi nechat nejméně 110 dní, což natěsno vychází před podzimní přízemní mrazíky.
Zalévat.
Vyrýt - na tom bádáme, ony se zavrtávají dost do země, navíc kroutí a rycíma vidlema se trhají. Letos jsme vymysleli vytrhávání rukama, děsný maso.
10 dní ponechat uskladněné v teplotě 10 st. C a vyšší - oni přemění cukry na škroby a začnou chutnat jako batát. Do té doby je to spíš takový tuřín.
Uskladnit ve sklepě, namrznutí to vydrží. Loni vydržely do února. Pak jsme snědli poslední.
Výnos je tak 10+ kg z rostliny.
Letos jsme je dávali do zvýšených záhonů. To bylo dobré, listí se nerozrůstalo mimo záhon. Zavrtali se hluboko, až dorostlého terénu, asi šly za vodou. Budeme víc zalévat. Líp se to tahalo ven - rozebrat záhon a rukama obhrabat hlínu šlo.
Velká výhoda povíjnice batátové je, že nevydrží mrazy. Nestane se invazivní rostlinou jako topinambur.