• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: tak to taky, ale když to bereš víc, tak už ten strom zmlazujes, nehledě k tomu, ze z našich stromů odrezavam fakt suché a mrtvé větve. Myslím, že by už tam půlka stromů nebyla kdyby sme se o ně nestarali. Ale mi máme fakt dedecky.
    Připomíná mi to, že jsem neprorezal jeden co ještě měl jabka, kdyz jsem prorezaval... No teď už je asi pozde
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A dají se dneska sehnat už někde podnože jabloní, rád bych rozmnozil ty odrůdy co máme na zahrade,akorat fakt netuším jak dlouho by semenacku trvalo dorust do dostatečné velikosti aby se na něj dalo roubovat, tak bych raději někde koupil malý semenacek
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    ANONKA: když vejmu otevřenou ránu ( po řezu ) kontra nějaký lišejník...ten řez mi vychází opravdu hůř vyjma snad výchovnýho řezu, kdy tu ranku strom rychle zacelí...


    LINKOS: prořezávce se říká spíš prosvětlení..


    KASTA: ano habr je dobrá dřevina pro zmlazování , dobře snáší řez ,ale rozhodně se nedožívá pouze 30 let …

    a k tomu semenaření , jsou druhy , odrůdy kdy je ten gen. znak po rodičích zachovávám stále ve větší míře ,ale u většiny druhů/odrůd je to loterie . A není záruka že i když máte jen samé velkoplodé dříny že i děti budou velkoplodé..
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Mě teda konečně dorazily stromy ze starých odrůd, takze ještě budu sázet stromy, keře a o víkendu mě čeká ještě lov kostivalu na zaplevelení zahrady a sázení česneku taky o vikendu
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LITTLEPUNKK: tak třeba u jabloní, roubovaných vysokokmenu , jsou i 80+ lety sady
    Ono se tím řezem asi především oddaluje nástup stromů do 3. a 4. faze života (takový to, kdy celá koruna uschne krom malé části koruny), muzes tím predchazet částečně např klejotoku a dalším chorobám
    KASTA
    KASTA --- ---
    cesnek uz je taky v zemi, takze uz muze mrznout
    a jeste aktualne ze zahrady :)

    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS:
    LITTLEPUNKK: a v Anglii maji v zivych plotech strihany "hlavaty" habry stary staleti, prestoze habr se normalne (bez rezu) doziva cca 30 let

    jeste co se tyka toho Svobody priznavam ze osobne je mi jeho pristup sympatickej: urcita pokora pred prirodou a jeji tvorivou silou, nechat ji prostor i kdyz to vzdycky nedopadne podle mych predstav. to je v dnesni zmatene hrabivy dobe celkem vzacny, takze super ze to nekdo dela.

    To co jsem ale psal o pestovani ovocnych stromu/keru ze semen nemam jen od nej, prijde mi to jako bezny zpusob jak pestovat napr muchovniky, asiminy, driny, jujuby.... aspon na netu jsem se s tim setkal na moha mistech, prodavaji se bezne i seminka s "dobrym genetickym potencialem" proste se to zkousi bezne. A krizeni taky neni nic novyho. Ja to ted zkousim u tech myrobalanu, mit vic mista, zkusil bych toho vic (ale treba tresne jsem koupil normalni roubovany :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: neříká se prorezavce taky zmlazovani?
    Jinak v Polabí jsou stromy s kořenovým systémem starým přes tisíc let avsak stromy mají mnohem méně, protože je lidé rezaly na palivo. Říkalo se tomu kopicovani, nebo pařezina.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    FRENNET: Jasně, pan Pešek, že mě nenapadlo se k němu podívat...……...…. už jsem pár let nekupovala (všechny stromky od něj rostou) a tak mi nedošlo hledat u něj, chjo……..díky!
    LITTLEPUNKK: pokud bude hodně zahuštěný mohl by trpět houbovými chorobami, lišejníky....a to by možná mohlo mít vliv na věkovitost. Záleží na jaké je podnoži, semenáči a roubovancům na semenáče to hrozí méně, na typových podnožích mají i tak kratší život, ale viděla jsem jabloň na M9 co měla prý 40 let, jinak uvádějí v produkčních sadech 15-20...…………...
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BASTOCH: to že by neřezaný strom žil kratší dobu slyším/čtu prvně...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WASPER: přirozenou cestou, pokud budeš intenzivně dávat kompost bude to rychlejší...
    WASPER
    WASPER --- ---
    OGMIOS: 1cm ornice vznikne za 100let
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    FRENNET: mám za to, ze má svůj význam především kvůli zvěří, která okouse pár postranich větví a neprokouse se ke kmínku (např jabloně)
    Nemá význam především proto, že z nerezanych stromů jsou jablka menší, nedozrávají, strom bez řezu žije kratší dobu etc
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    BASTOCH: proc?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LAETATIO: jo, tak proti tomuhle nemam výhrady.
    Ten nerezany strom má samozřejmě svůj význam na neudržované louce, nebo někde v horách u lesa, ne v zahradě či v udržovaném sadu
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ANONKA: tak potom Bojkovice u Uherskeho Hradiste. Posila i postou
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    BASTOCH: mě to neirituje - jen to v množství existujících, skvělých a pomalu mizících odrůd považuju za pro sebe ztrátu času - tedy snahu vypěstovat tu nejlepší odrůdu. Ale většina lidí s touhou pěstovat stromy ze semen se toho fakt chytila díky (kvůli) knížkám od Svobody - tedy roubovaný strom trpí, řezaný strom trpí, nejzdravější a jediný možný je strom ze semene a bez řezu. Což mi přijde tak trochu mimo. To je vše.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    IMHO k těm stromům, mi to v rámci permakultury nepřijde zas až tak mimo - sázet semínka a pak na ně např roubovat ušlechtilé odrůdy má rovnou dvojí efekt - nemusíš platit majlant za raritní odrůdy a naučíš se roubovat.
    A nebo sazet, vykopávat náhodný semenace a pak rozšiřovat do krajiny, a vlastně i to, že si z nahodnyho semenáče vypestuju někdy za 30 let novou, nejlepší odrůdu světa mě docela láká. Vlastně nevim, co vás na tom irituje.
    Navíc pak stačí koupit 1-2 sazenice a můžeš si za pár let vytvořit živý plot např z dřinu, nebo hlosiny

    OGMIOS: tak třeba záhon dýní mi sežral dobrých deset čísel vrstvenyho záhonu, včetně papundeklu, za sezonu
    KASTA
    KASTA --- ---
    OGMIOS: pise, ze prej tu kazdorocni cca 5cm vrstvu kompostu behem 3-4 mesicu zizaly a ostatni vstrebaji a natahaji pod zem a ze proste zmizi :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KASTA: by me zajimalo na jak velkym kopci se za 28let clovek ocitne :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam