• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MRTS
    MRTS --- ---
    FRENNET:
    Začít stavět je dobré hned jak sleze sníh, ještě před rozkvětem vrb.
    Prostě hned jak jde po mrazech udělat díra do země, páčidlem, nebo nějakým kolíkem. Co nejhlubší.
    Je potřeba počítat s tím, že materiálu je potřeba mnohem více, než se zprvu zdá.

    A je to samozřejmě pak plné hmyzáků, dětí a podobné havěti ;)

    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Delal tu nekdo vrbovy domeček, altan, nebo loubi? Na netu je sice dost informaci a obrazku, ale zajima mne napr. doby, kdy se do toho pustit, jestli se v tom neubytovavaji nejaci nebezpecni hmyzove a jine zakernosti. Mam v planu udelat ten domek pro deti.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA: díky za radu, zkusím :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: to netusim, ale zkusil bych se poptat na kiwiforum.cz to je pro me dost dobry zdroj informaci a napr. vim ze jsou tam lidi co kupujou cerny rybiz, rakytniky apod v Rusku protoze tam maji novy odrudy ktery sem jeste nedorazily a ktery si dost chvali....
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Vzhledem k tomu, že teď není venku téměř co dělat tak vymýšlím... nemáte někdo náhodou spojení na Rusko, letos dali na trh semínka rajčete co ho nazvali Džekpot a já bych si je přála vyzkoušet, jenže nemám možnost kromě netu (a tam jsem je zatím nenašla) se k nim dostat, kdybyste znali někoho kdo zná někoho...víte jak to myslím...třeba bych se daly do jara sehnat..... je to sice F1 a ty zrovna nemusím, ale láká mě jejich úrodnost, vařím dost kečupu...………….. prosím, kdybyste někdo věděl kudy na to.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER: no, neceho takovyho se trochu bojim. tak uvidim na jare/v lete, pokud to pujde necham je na miste, mam je v takovym experimentalnim parenisti mezi mucenkama, takze to bude prekvapko co tam po zime vyleze.... dik!
    VEVER
    VEVER --- ---
    KASTA: jsem cetla ze se to nema presazovat protoze behem toho clovek obvykle ukopne centralni koren, ktery broskev potrebuje aby se dostala k vode. Takze kvetinacova by mela byt v pohode.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: jo, ja to prave udelal podobne :) dik!
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    KASTA:
    Vzhledem k tomu, že pecku po snězené broskvi strčím do nejbližšího květináče s letničkami na dvoře :-) tak je přesadit musím. Květináče jsou mnoholitré (nevím kolik, průměr 40 cm, výška obdobně) tak má semenáč pokud vzejde dost místa na pěkný kořínek. Pak je buď vrazím na místo kde by stromek mohl být nebo rozdávám :-)) Ono nikdy není jisté zda vzejdou a kolik jich bude, jenom taková hračka :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    p.s. pestujete nekdo cistec hliznaty? pristi rok chci vyzkouset nejaky dalsi hlizy, ktery nemaji moc velky naroky na vlahu a jsou v zemi mrazuvzdorny.... nebo maze nejaky zkusenosti z okou? pripadne nejaky dalsi tip? nechci topinambur a hlizolu a denivky uz mam
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANONKA: jeste k tem broskvim z pecek - presazujes pak ty semenacky? nebo proste kam sadis pecku, bude strom? jsem narazil na info, ze by se ten semenac nemel presazovat, ale uplne se mi to nezda....
    VIHATIZKA
    VIHATIZKA --- ---

    omlouvám se pokud je to ot
    XL1
    XL1 --- ---
    BASTOCH: Názvy jsou z díla I .V. Mičurin Spisy I až II. jsou tam i vyobrazení-malby jak která odrůda vypadá...dá se to ještě sehnat v antikvariátech.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    XL1:
    XL1: chacha, tak o tehle odrudach jsem se ještě v žádné pomologie nedocet. Doufám, ze budou vcechny plně rudy, bez žíhání
    XL1
    XL1 --- ---
    Jo a ještě raritka by byla Mičurinova Jabloň "Velikonoční" , po Revoluci přejmenovaná na "Protivelikonoční "...tu bych fakt moc chtěl!
    XL1
    XL1 --- ---
    BASTOCH: A bylo by super kdyby se tomu někdo věnoval a ty Mičurinský odrůdy co se ještě na starých zahradách zachovaly tak namnožil a zachoval. Třeba taková Hruška "Proletářka" anebo Meruňka "Soudružka" musej bejt dokonalý superfood...mně dokonce jeden zahradník tak před 15 lety nabízel "Kolchozní renklódu" ale byl sem línej jet někam k Litoměřicům a kontakt už sem ztratil..tak je to výzva pro budoucí generace !
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VODOMERKA: ok. Videla jsem tam MendelU, tak jsem myslela, ze to maji pro celou CR.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    MAR_TINA: ty komunistický/micurinsky knížky z 50-80 jsou vůbec super, začal jsem je sbírat po nádražních knihovnách a obzvlášť ty z 50let jsou vůbec nejlepší, smes selskyho zahradničení, sadareni a mixologie hnojiv, na dlouhý zimní večery lepší než google,))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale máme jednu jabloň, která je nevelká, podnož není moc stará a jablka stojí zaprd. Jsem v pokušení zajet pro něco starého a vzít si rouby a zkusit to.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jsem ráda za staré knihy po dědovi (tj. z let vrcholného socialismu) a učení se stříhání stromů od táty, který to má od dědy.
    Vždycky si řeknu, že to fungovalo jim, bude i mně. "A takhle to děláme už sto let" :)))
    Ze současného množství informací by mi hráblo. Obdivuju vás, co to zkoumáte a začínáte od nuly.

    K semenům. Verze dědy. Ovocné stromy se nepěstují ze semen, protože se u šlechtěných odrůd nedá dobře zajistit dědění vlastností. Taky proto, že nějaké vlastnosti má podnož a nějaké roub a oboje v semenu nejsou.
    Tedy se stromek roubuje na podnož. Tu si mohu koupit nebo ulovit ve starém sadu nebo někde při okraji lesa apod., kde vyrostla. Rouby se loví z fungujích stromů.

    Moje líná verze. Stromy se kupují v zahradnictví.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FRENNET: nemám. jsem vůbec rád aspoň za tohle. nebo tohle https://drive.google.com/open?id=1UrebfJKcF488n2voZpEW7jj3LgXlDvYf

    u nás to udělala Destinační agentura v rámci nějakýho grantovýho projektu.

    Ad řezy - čím víc přednášek jsem viděl, tím víc se toho bojím :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam