• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KOCOURR: a misto konani?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nechcete jít někdo na tuhle akci? Jedna známá na to chtěla jít, ale nakonec nemůže, vstup stojí 1800,-, prý by lístek přenechala za 1400,-

    ******
    https://www.otevrenazahrada.cz/akce-a-kurzy/Kurzy-a-workshopy/14-3-Ovocnarsky-kurz-II

    14.3. OVOCNÁŘSKÝ KURZ II.
    Dilema každého začínajícího ovocnáře je, kdy, jak a co stříhat a řezat. Předjaří je ideální doba k řezu ovocných dřevin. V tomto celodenním kurzu vás naučíme, jak se postarat o vaši ovocnou zahradu.

    V teoretické části se seznámíte s různými druhy řezů na ovocných stromech a keřích. Dozvíte se, kdy a jak ošetřovat mladé stromky nebo jak omladit ty staré.

    V praktické části si to sami vyzkoušíte přímo v areálu Otevřené zahrady.

    Kurz povede zkušený arborista a ovocnář Michael Fiala s odborným asistentem.
    Teoretická část probíhá v domě, praktická část probíhá venku, proto zvolte vhodné oblečení do zimního období.

    Na kurzu dostanete k přednášenému tématu skripta a venku si vybrané řezy sami vyzkoušíte. Na vaše dotazy vám velmi rádi odpovíme.

    Čas konání: 9.00—16.00
    ******


    Pokud máte někdo zájem, tak prosím do pošty (čím dříve, tím lépe).

    Díky
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Dřevotříska to nevydrží, vlastní zkušenost asi před dvaceti lety.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WASPER: použít desky který nevydržel vlhkost na něco kde s vlhkosti není úplně dobrý příklad RRR(nejde jen o vlhkost z půdy, ale i o tu z deště), jedlý olej to neochrání.To si z toho raději svrtat nějaký poličky na nářadí/bedynku apod. kterou dáš do sucha
    WASPER
    WASPER --- ---
    BHA: Souhlas s tim ze reduse-reuse-recykle je dobrej. Kvetinace ze zbytecnych desek vylozeny igelitem aby dyl vydržely a nevlhly od zeminy je dobrej zpusob jak vratit smysl necemu co by se jinak vyhodilo.

    Tu drevotrisku bych ani lakem nenatiral, pouzil bych obycejnej jedlej olej. a umistil to tak aby to bylo na nozickach aby to nevlhlo zespodu, na horní hranu který je nevíc vystavená dešti bych dal nějaký lištičky jako okap/strisku. (V mezere bude ukryt pro pavouky a dalsi bezobratle) Ve spodni casti bys měl mít odkap, pro přebytečnou vodu, naspod trochu štěrku jako drenáž.

    Jako vyvýšený záhony se běžně dělaj tak že jsou to prkna (fošny) zajištené starou vodovodní trubkou zatlučenou do zeme.

    Ale uplně permakulturni, a ultranatrure a okrasné pestování to asi neni. Ale nějakech škodlivin ve vypestované zelenině/ovoci bych se nebál.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    BHA: Google -> močovino-formaldehydových pryskyřice + dřevotříska. Taky mrkni jakou barvou to je natřený. Zauvažuj potom nad tím, jestli bys z toho něco jedl.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BHA: no, dřevotříska je sama o sobě na prd, protože když navlhne, tak naboptna a rospadne. Jak to podrží lak nevím, osobně bych takovou kombinaci nepoužil. No co se týče igelitu. Ten se ti vesele na slunci rozpadne na malé kousky, to je hotová radost to vybírat z půdy.
    Pokud chceš dělat vysoké záhony, použil bych cementotriskove desky, a pokud nemáš materiál a peníze pěstoval bych normálně v nízkých záhonech.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BHA: No zrovna drevotriska casto obsahuje formaldehyd pokud se nepletu, tak bacha na to..
    KAREN
    KAREN --- ---
    BHA: ne.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    BHA: "ultrapermakulturně" + "dřevotřísky, natřené lakem" + "igelit"
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HOUBA: nevadí do kompostu, akorát pak potřebuješ nějaký čas na stabilizaci pH-což jsem zatím moc neřešil. Zelenině to vadí, protože v kyselé půdě je schopna přijmout méně živin.
    U těch substrátu pH upravují.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LINKOS: Nemyslím si, že by přidávání pilin do záhonu půdu výrazně okyselovalo a že by hrozila přeměna na půdu lesní (rozhodně ne v nějakém dohledném časovém horizontu). A taktéž si nemyslím, že by určité okyselení zelenině nějak vadilo - veškeré výsevní a pěstební substráty komerčně prodávané a určené i na zeleninu jsou směs rašeliny a kůry (čili kyselé) a zelenině to nevadí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YEMANJA: piliny bych nedával do půdy, protože tím si ji okyselujes, resp děláš si půdu lesní, okolo stromků klidně, pod zeleninu bych to nedal. Občas piliny přidávám do kompostu na vylehceni, držím se pravidla, že kuchyňský a zahradní "bioodpad" nesmí být vidět a všechno zakrývám slamou, pilinama, biouhlem apod. Ono to ten kompost krásně provzdusni a není potřeba prehazovat.
    Písek bych taky nedával, on nedělá úplně to co od něj očekáváš, to co potřebuješ je organická hmota- ideálně v podobě kompostu. Samozřejmě můžeš dávat hnůj i na podzim do/na půdu. Zelené hnojivo je taky super. Potřebuješ hlavne podpořit žížaly v půdě, potřebuješ je cíleně krmit, to ony ti tu půdu prohnoji do hloubky.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A abych uvedl meritko tak mam kolem baraku 3 mista se zahonkama na zeleninu dohromady +-120m2.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: mam spis tu zkusenost ze ta vrstva kompostu tu vlhkost podrzela dyl jako mulc. Snazim se to mit na dobu kdy jsou sucha a vedra uz zarostly a pak me netrapi povrchove prosychani. Samozrejme pokud dlouho nezaprsi a pere slunicko tak ti vyschne vsechno. Treba v loni co jsem sazel cerven, cervenec tak mi nechtelo rust poradne kvuli suchu, rostlinky furt mrnavy a byl zakaz zalejvani, vid. v srpnu zaclo prset a vsechno vyskocilo. Zeli jsem mel az na vanoce, jeste ze byla tepla zima. Nicmene mel jsem zahonky s vrstvou kompostu a bez kompostu a behem sucha strjne marny, ale jak prisla voda tak se ukazal neskutecnej rozdil ve vyzive diky tomu kompostu. A hlavne na tom kompostu skoro vubec neplejes, a dalsi rok pridas dalsi vrstvu(3-5cm) a je to jak mulc a zase nemas problem se zalitlejma semenama plevelu. Diky tomu nemam se zahradou skoro zadnou praci, jen sazim a sklizim, sem tam 10-15minut to probehnout a vytrhat pripadnej plevel(nalitava mi hodne akat z kopce nademnou) a na jare mulcuju stepkou a kompostem.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: a nevysycha ti to pak, kdyz mas kompost navrch?? mne to u nas prislo ponekud suboptimalni...
    WASPER
    WASPER --- ---
    raselina je silne kysela. kokos ma neutralni ph. v zemich kde rostou kokosy ta slupky tradicne palej za me je pro vylehceni pudy jednoznacne lepsi kokos.

    btw. zkouseli jste nekdo recyklovat jednorazovy pleny? myslim ten vnitrek. to taky slusne zadrzuje vodu...
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: Zkus neco najit na netu, nebo v knizkach, urcite budou ruzny vymysleny kombinace. Ja s tim nemam zkusenosti, kamos "klasik" sazi proste jenom vojtesku, tim urcite nic nezkazis. Nekde jsem cetl ze treba pridavaji komonici, kazda ta rostlina koreni jinak hluboko, bere i dava do pudy jiny veci. Svazenka (krom toho ze hezky kvete a je medonosna) vytvori hmotu, ktera tam pak zustane jako hnojeni a ty ostatni trvalky ji dalsi rok vyuzijou. Jiny rostliny zase cisti pudu (konopi, mesicek, afrikan)....
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    OGMIOS: Díky. Toho nerytí se právě docela bojím, byla to sice původní vize, ale když jsem do toho teď trochu kopla, tak si moc nedovedu představit jak to bude vypadat po létě. Jestli nebude lépe to první na podzim vylehcit víc do hloubky - písek, pyliny. Pokud by to v 1.roce vyřešilo 10 cm kompostu, tak bych skákala 3 metry vysoko radostí. Nu hřiště je to dost velké, takže asi budu mít šanci odzkoušet víc věcí, včetně těch vyvýšených záhonů.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: právě mě to na velkou plochu, kterou nepotřebuji nutně využívat hned přijde jako dobré řešení. Máš na mysli smíchat osivo a zasít všechno naráz a nechat na místě (S nejakym kosením asi)? mám pocit,že zrovna svazenka by neměla přežívat zimu (i když teda na minulé zahradě mi v různých kusech přezimovala a vykvetla na jaro)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam