• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KASTA: jj, jen toho cizince implementujte do krajiny
    MAR_TINA:
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: sice nepěstujem a neznáme, ale ode dneška vím, že to musím mít :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    Objevil jsem dalsi ker kterej chci do svoji novy prirodni jedly zahrady: zlutoroh jerabolisty. Nepestujete ho nekdo nahodou?
    Žlutoroh jeřábolistý – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C5%BDlutoroh_je%C5%99%C3%A1bolist%C3%BD
    KASTA
    KASTA --- ---
    REDSNAKE: ruzny bio kosmetiky, drogerie, ayurveda obchody apod. treba tadyto mi vybehlo jako prvni:
    Olej NEEM - olej z bylinky nimba 100 ml - Přírodní lékárna
    https://www.prirodnilekarna.cz/eshop-neemovy-olej.html
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KASTA: Zkusim mrknout. Jen se obavam ze to bude nejaka specialita co se bude muset objednavat ci kdovijak shanet. No uvidim
    KASTA
    KASTA --- ---
    REDSNAKE: ja tu neunavne propaguju neemovy olej (par kapek do vody + kapku jaru jako smacedla), funguje to spolehlive, navic ma odpuzujici ucinky a list je pak pro skudce nepozivatelnej. Pouzivam bezne proti msicim na rybizech apod. Krom toho funguje i proti padli, to by se u paprik mohlo hodit
    KASTA
    KASTA --- ---
    LAETATIO: jo, ja pres leto taky mulcuju, bez toho se to u nas vubec neda. na zimu mulc uklizim kvuli mysim...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    QUIP: Zatim nejsou rozesazene, tak tomu dam par dni strikani olejosaponatoveho sajrajtu a pak se uvidi. Vzdycky muzu jit pro chemku
    QUIP
    QUIP --- ---
    REDSNAKE: jestli mas ty papricky v nejakych malych kvetinacich, tak nejlepsi je, kdyz kvetinac se zeminou obelis pytlikem, nebo potravinovou folii, rostlinu pak osprchujes, nebo kvetinacem vzhuru ponoris do kyble s vodou (kvetinac nenamacet) a ony se ty msice utopi.
    Tohle budes muset parkrat zopakovat, protoze se tam nejaka urcite schovala do substratu pri baleni do pytliku...

    S postrikama cimkoliv mam nevalne zkusenosti. Maximalne to msice zbrzdilo, ale nikdy uplne nevyhubilo. Jediny uspesny postrik byl jichou z kopriv, kterou jsem loni aplikoval na malou visen, ktera mela konce vetvicek uplne cerne, jak byly obsypane msicema. Po tom, co jsem ty vetvicky namacel v tom satanove smradu z kopriv to msice vzdaly a zbytek dorazily larvy berusek.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    WASPER: A funguje to? Mas vyzkouseno?
    WASPER
    WASPER --- ---
    REDSNAKE: nechemicke postriky nici tak ze je dusi tim ze jim pricpou vzdušnice tlamy a vselikaj je slepí. napred mydlovou vodu (to je odmasti) a pak olejovou vodu(to je zalepi)...

    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    KASTA: já mám standardně zamulčováno celoročně. Jen tedy posekanou trávou a ne netkankou. Rozdíl mezi zamulčovaným a odkrytým místem je neskutečný...
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN: jak koukam na to pocinajici sucho, tak nejspis letos tu netkanku vubec nesundam :(
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    V kuchyni nám začaly docházet chilli papričky, tak jsem v rámci nudy v karanténě vypreparoval semínka a udělal pokus s klíčivostí. Z milých semínek už jsou malé rostlinky a mezi děložními lístky se objevují první pravé listy. Ovšem, co čert nechtěl, daly se mi do nich mšice. Zprvu jsem je likvidoval mechanicky, jednoduše jsem mšice sbíral a likvidoval, ale tuto bitvu jsem prohrál. Přišel čas na silnější kalibr. Chemii kupovat úplně nechci, stejně nevím kde bych to teď sháněl, tabáku se snažím vyhnout, protože druhým týdnem nekouřím a tak mi zbylo z babských rad asi jen mýdlo. Namíchal jsem do postřikovače roztok nějakého tekutého mýdla s vodou a tím to celé postříkal. Na internetech se píše opakovat jednou týdně. Máte někdo zkušenost, jak to funguje nebo pomáhá? Hádám že to bude mít co do činění s tím, že se zvýší povrchové napětí roztoku a mšice to jednoduše utopí. Nebo?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LINKOS: do budky bych zkoušel nachytavat královnu, a teda nejlepší napln je z myších hnízd btw
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Dřepčíci už mi huntujou mimochodem ředkvičky a asijský saláty pod fólií, takže mám naložený jichy z kopřiv. Zalévám jednou denně a nějak jim to zatím nevadí.
    Ale je fakt, že pod netkantkou to vypadá o něco líp.
    KAREN: holuby na vesnici nemáme, ale kosi a hrdličky jsou v zahonech letos jak slepice
    KAREN
    KAREN --- ---
    KASTA: tak si to pak zopakuj proti dřepčíkům a spol. ;)
    BASTOCH: mne se to stalo poprvy loni, ze mi nejspis holubi vyzobali morenej (?!) hrach z truhliku na terase - asi nadvakrat, pak jsem to teda zakryla textilii a svete div se, ono se to najednou dralo na povrch jak divy. letos mi to zrejme provedli ptaci na chate v zahonu poprvy, tak halt znovu a lepe, zakryju to i tam...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BASTOCH: cmeliny mám dva a jeden je domov škvorů(kteří jsou tedy taky užiteční) a druhý je prázdný... Mám takové tušení, že to bude tím, že tam mám hobliny místo té bavlny :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: cmelaku jsou tu ted taky spousty. cmeliny nemam ale delal jsem aspon "hmyzi hotel" = par navrtanych der do staryho spalku. a ze tri budek pro sykorky jsou dve obsazeny, treti nevimproc ne, asi si ji hlida brhlik jako zalozni, previt jeden :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Letos už jsem potkal na zahradě prvního ježka, trochu si myslím, že tu i využil nějakou hromadu listí a větví, který jsem jim tu nechal na přezimování.
    A teda co letos vidim čmeláků, už hledají dost aktivně hnízdiště. To je mi líto, že pro ně už nemám pripravenejch pár cmelinu.
    Kamerový úlovky super.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam