• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KASTA: hele v lednici mi vyklicilo asi 10semen, ale vysela jsem ho tam blbe. Vsude pisou, ze chce tak 5-10°C na vykliceni. Venku pod snehem se to blbe hlida a ta lednice je fakt jistota. I jsem se bala, protoze tohle delam poprve. No vyslo to. Ted uz jenom nepokszit naslednou starostlivost.
    Tak ho zkusim zasadit jinam,no musim pouvazovat. Chce polostin a ten moc nemam. Dopoledne stin od lesa v prvni polovine zahrady, pak slunce na celou az do vecera (ted tak do 18te hodiny). A! Uz vim, za chatku na plot. Sorry, za uvahu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAMIA: stačí když je naklove strakapoud. Pokud je to místo fakt nějaký špatný, může být lepší to i teď zaříznout. Hlavně co nejčistší řez hned za posledním pupenem, jinak ta část odumře.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KASTA: to by byla skvělá varianta! Taky mi přijde, že to jde z konců spíš než z velkých větví a to že to dělají oba tomu napovídá víc. Ale kdo ví, jsou fakt obří a vrcholu nedohlídnu... Děkuju všem ... budu sledovat.

    A ještě se zeptám: kdo máte předpěstované ačokči. Naše opravdu rychle rostou v květináčích oproti minulým letům a už je třeba je uchytit, což doma nejde. Necháváte je doma až opravdu po zmrzlejch? Zvažuju je dát ven a v případě mrazu přikrejt (budou na týpku)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LAMIA: taky bych to tipnul na mraz a premrznuti koncu vetvi, letos to byl opravdu extrem
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    CUKI: tyjo, tak to zkusim vyšplhat vzhůru a prozkoumat... poznám to podle zčernání? Ono to totiž kape férově z těch konců větví i a opravdu z celý koruny ... strakapoudi to tu milujou. jen jak sou ty stromy obří, tak zespoda neni nic vidět.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAMIA: stačí když je naklove strakapoud. Pokud je to místo fakt nějaký špatný, může být lepší to i teď zaříznout. Hlavně co nejčistší řez hned za posledním pupenem, jinak ta část odumře.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAMIA: možná se probudil a pak přemrznul, ale nevím, to už hádám
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    PALEONTOLOG: právě že ne ... ( teda ten jeden je do silnice a občas tu projede ČEZ co ho ušmikne když leze do drátů). Pláčou ale oba dva. Ten druhý nikdo neřeže, ten je do pěšinky za plot ...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAMIA: neřezali jste ho na podzim ?
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Prosím o radu. Máme dva obří ořešáky na zahradě. Plodí, dole jsou trochu načernalý, ale nevypadá to zas jako velký průsvih. Teď jak se rozproudila míza, začíná jim opravdu hodně oběma kapat z větví. Pláčou doslova ... Velké kapky, z různých (neporaněných) míst. Google hledání hlásí jen výtoky z jednotlivých míst. Nezažila jsem to u nich minulé roky. Znáte ten jev? Mám panikařit? Díky ...
    KASTA
    KASTA --- ---
    WASPER: krome Havlise dalsi nevim, protoze v Praze moc do zahradnictvi nechodim. ale z tech znamych co zasilaji, maji snad vsichni, kam jsem koukal. Hledal jsem teda vzdycky "asiminu" :)
    WASPER
    WASPER --- ---
    KASTA: Kde v Praze je maj?
    KASTA
    KASTA --- ---
    WASPER: mne prijde ze je maji ted uplne vsude....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tak posouvá se čára výskytu klíštěte, tak proč by se neposouvala čára pro přežití muďoulu. před lety jsem právě sazenice kupoval na domažlicku od nadšenců. bylo zajímavý slyšet, jak měli zmáklý místní mikroklima a množili tam tyhle a podobný potvory. no a koukám, že je už nemůžu najít :P
    WASPER
    WASPER --- ---
    ja chci mudoul uz 14 let aporat hovno... nesehnatelny...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WASPER: pšt
    WASPER
    WASPER --- ---
    MAR_TINA: v botanicke zahrade na slupi maji mudoul jako 4m strom normalne venku...
    KASTA
    KASTA --- ---
    FRENNET: uz ho letos zkousim vysit podruhy, dal jsem ho primo do zahonu, tak uvidim na jare. na prvni pokus nic. s tim stinem bych to zase tak neprehanel, chce stinnejsi misto ale par hodin slunicka denne mu nevadi - tam kde neroste ani brslice bych ho asi nedaval

    MAR_TINA: ve skleniku vykvete samozrejme driv, ve volny prirode se probouzi az v kvetnu. jsou ruzny odrudy asimin (ja ten debilni nazev mudoul odmitam pouzivat :), spousta u nas dozrat nestihne, ale dost ranejsich odrud to v teplejsich oblastech v pohode stihne. jinak je to ale normalne rostlina mirnyho pasma, do zony 6-7, taky jsem o ni hodne uvazoval, jenze problem je, ze potrebuje asi 3x tolik srazek nez u nas spadne a ja zalivat pravidelne nemuzu :( mam v zahrade aspon pokusnej semenacek, pry je to "houzevnaty maly stromek" tak treba to da
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: náš jeliman už dokvetl. Netopit mu, přežijou leda klacky, k rozmnožení nedojde.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Mate nekdo v zahrade Kavkazsky Spenat? Vyklicil mi v lednici a ted je na chodbe na okne. Chci ho dat do stinneho koutunzahrady, kde ani brslice neni. Klapne to?

    KASTA: tohle neni skarede!
    PALEONTOLOG: no, ale ty prsty!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam