• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    YEMANJA: *pilinami boha jeho...to ze mě mluví asi pylová alergie :-D
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    YEMANJA: uz to vidím, doba výroby 2-4 týdny, ale třeba mají něco na skladě..

    jinak nemáte někdo zkušenost s mulčováním pylinami? máme z domácího řezání na otop, vesměs listnáče. Nastlala jsem je před týdnem k letos sázeným jahodám a rodiče tvrdí, že prej trpí (ty jahody, ne rodiče) - tmavnou jim listy. Mě zase přišlo, že furt obrůstají a jedna nasazuje květy, ale nemám, tolik zkušeností.
    KASTA
    KASTA --- ---
    AKI4CE: tak to me jeste nenapadlo... asi letos vyzkousim :)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    VEVER: z ruzickovych kapusticek jime vsecho...i kvety

    nechavame je na zahonech i dal, na novych vyhonech zatim vzdy vyrostly krasny kapusticky a na zbytku zrajou semena, takze uz mame 3 lety ruzickovy "stromy" :o)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    VEVER: já teď jim třeba lusky od asijských salátů, řapíkatýho celeru, i květy. Ředkvičkové lusky jsou taky dobrý zpestření, tak bych se nebál, pokud ti to chutná, jen do toho.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Zkousel jste nekdo jist nezrale lusky od ruzickove kapusty? Jsem si ji nechala vykvest na seminka, ale tolik jich zas nepotrebuju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYA: no do prahy jsou to schopní dovézt - jezdí tam čas od času jak ona, tak její muž. Jim napiš.
    NYA
    NYA --- ---
    NYA: k té zemině z kompostarny.. kamarád krajinář a zahradník říkal, že tahle zemina je dost kyselá, je dělaná rychle a z velkého podílu dřevin. Tak je vhodný ji smíchat s popelem, aby se pH vyrovnalo. Nebo když se to smíchá se vším možným, jak jsem to psala prve, tak taky ok.
    Je to prostě materiál, který se musí ještě upravit.
    NYA
    NYA --- ---
    ZUZKAOU: ta by se mi moc hodila. Ale kde je sehnat u Prahy? Našla jsem jeden e-shop, ale tam bylo dodání 4 týdny.. já bych ji potřebovala tak příští týden.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: ještě to zvážím a když tak se ozvu, díky .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: hele ale jezdí tam spoustu brňáku, chceš poropojit s někým kdo tam pojede?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: škoda že to neposílá ;/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdybyste někdo chtěl fakt pěkné samozavalžovací vázy od kamarádky z Rejvízu, tak zde

    úvod | zavlazovacivaza
    https://zavlazovacivaza.wixsite.com/zelena
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NYA: no, technický vzato za to může legislativa. Tyhle obecní kompostárny musí být založený na betonu- tím je třeba přístup žížal dost stížen. Následně se nesmí kompostovat zbytky z kuchyně, ale jen zahradní odpad- tudíž především tráva a větve. V létě především ta trava- což je jak známo problém a u našich to třeba řeší přidáváním písku.

    Přes všechny tyhle nedostatky je to však mnohem lepší než původní skladování - ztráta humusu, emise metanu... Ale rozhodně by stálo za to, aby se legislativa rozvolnila a mohl se používat i gastroodpad zcela běžně

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: to neprodukujou jak to znas ze zahradky. Zalezi jak kde, ale krom aktivacnich bakterii tam moc zivota nebude. Spis se to budou snazit drzet co nejvic sterilni aby meli nakej standard. Jinak asi vsemoznej material, stepka, trava, listi, co kde posbiraj.
    NYA
    NYA --- ---
    Ahoj, máte zkušenost s kompostem z kompostarny? Dneska jsem si přivezla zeminu do zvýšených záhonů. Vypadá to jako kompost, ale při nabírání mě překvapilo, že v něm nebyla jediná žížala, brouček, nebo cokoli živého.. a taky nevoní tak, jako kompost o mámy ze zahrady.
    V zásadě to nevadí, v záhonech je ještě spousta javorového listí a navrch přišel ten hezký kompost od mámy.. k rajčatům to zase smíchám s ovčím hnojem.. tak věřím, že se i tahle hlína zabydlí půdním životem.
    Jen bych chtěla vědět, co je to teda za materiál, takhle hlína z kompostarny. Asi velký podíl zetlelé štěpky.. ale ani vlákna hub v něm nebyly. Takový sterilní.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    GUDRUN: aha, dobré vědět, dík.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    CAMKA: četla jsem, že hrasek, fazole
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    prosím vás, je něco na co se kopřivová jícha nehodí? zalívala jsem všechny záhonky, tak jsem tím (samozřejmě zředěnou 1:10) vzala i makové "políčko", ale přijde mi, jakoby se mu to vůbec nelíbilo - má teď na sobě takové flíčky jakobych ho spálila (bylo to navečer)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam