• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    NYA
    NYA --- ---
    NYA: k té zemině z kompostarny.. kamarád krajinář a zahradník říkal, že tahle zemina je dost kyselá, je dělaná rychle a z velkého podílu dřevin. Tak je vhodný ji smíchat s popelem, aby se pH vyrovnalo. Nebo když se to smíchá se vším možným, jak jsem to psala prve, tak taky ok.
    Je to prostě materiál, který se musí ještě upravit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NYA: no, technický vzato za to může legislativa. Tyhle obecní kompostárny musí být založený na betonu- tím je třeba přístup žížal dost stížen. Následně se nesmí kompostovat zbytky z kuchyně, ale jen zahradní odpad- tudíž především tráva a větve. V létě především ta trava- což je jak známo problém a u našich to třeba řeší přidáváním písku.

    Přes všechny tyhle nedostatky je to však mnohem lepší než původní skladování - ztráta humusu, emise metanu... Ale rozhodně by stálo za to, aby se legislativa rozvolnila a mohl se používat i gastroodpad zcela běžně

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: to neprodukujou jak to znas ze zahradky. Zalezi jak kde, ale krom aktivacnich bakterii tam moc zivota nebude. Spis se to budou snazit drzet co nejvic sterilni aby meli nakej standard. Jinak asi vsemoznej material, stepka, trava, listi, co kde posbiraj.
    NYA
    NYA --- ---
    Ahoj, máte zkušenost s kompostem z kompostarny? Dneska jsem si přivezla zeminu do zvýšených záhonů. Vypadá to jako kompost, ale při nabírání mě překvapilo, že v něm nebyla jediná žížala, brouček, nebo cokoli živého.. a taky nevoní tak, jako kompost o mámy ze zahrady.
    V zásadě to nevadí, v záhonech je ještě spousta javorového listí a navrch přišel ten hezký kompost od mámy.. k rajčatům to zase smíchám s ovčím hnojem.. tak věřím, že se i tahle hlína zabydlí půdním životem.
    Jen bych chtěla vědět, co je to teda za materiál, takhle hlína z kompostarny. Asi velký podíl zetlelé štěpky.. ale ani vlákna hub v něm nebyly. Takový sterilní.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    GUDRUN: aha, dobré vědět, dík.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    CAMKA: četla jsem, že hrasek, fazole
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    prosím vás, je něco na co se kopřivová jícha nehodí? zalívala jsem všechny záhonky, tak jsem tím (samozřejmě zředěnou 1:10) vzala i makové "políčko", ale přijde mi, jakoby se mu to vůbec nelíbilo - má teď na sobě takové flíčky jakobych ho spálila (bylo to navečer)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    XL1: kopřivovou :)
    XL1
    XL1 --- ---
    LEJIMADA: a jakou jíchou ?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    XL1: květák mám jak z obchodu, brokolice poloviční :) Hnojím jen jíchou a kompostem
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: a uchránit před bělásky a molicema
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRENNET: no primárně potřebuješ dostatek živin včetně molybdenu v půdě - ideální je zarýt na podzim do záhonu dostatek hnoje. Potřebuješ bazickou, ne kyselou půdu. Dobře propustnou, ne moc jílovitou. A dostatek vody, ale nepřemokřit a zalévat jen ke kořenům, aby to nezačalo plesnivět.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    XL1: prej je to celkem umeni vypestovat je do takoveho stavu jak v obchode.
    XL1
    XL1 --- ---
    Je tu někdo kdo s úspěchem pěstuje brokolici a květák ? tj má klasický velký hlavy ??
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Nejsou to kulturní rozdíly, je to přesné názvosloví v tom kterém oboru...……………. stejně to označí vinohradník v Polešovicích i u Mělníka, to nemá s Moravou nic společného.
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA: jojo, me pobavily prave ty "kulturni rozdily", je dobry si to uvedomit
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: a pro moraváky je to hold nesrozumitelné a svého druhu urážlivé... eskymáci sice taky rozlišují desítky odstínů sněhu, což běžný "jižan" nepotřebuje, ale zas když už po nich něco chceš, tak by bylo dobré tu terminologii respektovat, šohajové.. :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: me to pobavilo :) my tady v Praze proste rikame vsemu vino, asi pro jednoduchost :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ANNONKA: tak,tak stříhali jsme asi před 2 měsíci.


    XL1: to už se radši zeptej množitelů rovnou na sazenice..
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    XL1: DÍKY ZA TU DĚVENKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)))))))))))

    Řízky nemám, z mých tří hlav stolní révy by byly sotva tři kousky a je na ně pozdě, to tak při stříhání v předjaří...………………….…. on ASI do toho nebude chtít teď už střihnout nikdo, réva to už (narašená) špatně snáší...……………………….
    XL1
    XL1 --- ---
    ANNONKA:děvenko ty si asi jedla vtipnou kaši viď?....a řízky pro mě máš nebo nemáš ?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    XL1: víno řízky nemá
    víno je výrobek z plodů révy, réva řízky má
    víno může být (a v minulosti zhusta bylo) i ovocné
    XL1
    XL1 --- ---
    potřebuju tak 60kusů 3 očkových řízků vína...klidně už narašených ...má někdo? pls když tak do pošty...dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam