• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    SHILENEC: to je tezky rict, muze to byt zaschnuty a muze to byt necim napadeny. vzhledem k rocni dobe a vlhkymu pocasi bych spis tipnul to druhy a preventivne bych vsechno to oschly ostrihal a spalil nebo nekde karantenne zlikvidoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LITTLEPUNKK: Jestli je to to co myslím, tak to právě není závlahou. Naopak po krátkých deštích za prudkého slunce se otevřou póry a listy se mohou takto "vypálit"
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUALOCO: ano, aspon my je pred 3-mi lety normalne koupili, stary se rozpadly
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    KASTA: ANNONKA: OGMIOS:
    díky moc vám všem!
    asi počkám na příští týden a vezmu to na etapy podle typu trávy, a taky abych to v klídku usušil.. btw. prodávaj se ještě obyčejný dřevěný hrábě? už i starej pán, co prodává na pouti dřevěný kolíky měl loni jen plastový!! ;( (okolí Turnova)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    AQUALOCO: to zalezi co tam mas za kytky. A navic to muzes sekat na etapy, nebo si nechat pasy/mista kde konkretni kytky jsou at se muzou vysemenit. Trava to umi ze pri dosychani se vysemeni i nektery dalsi rostliny. Pokud to je tvoje zahrada tak s tim muzes pracovat jakkoliv podle vyvoje.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    My sekáme 2x (20 arů), držíme se toho, že tak to dělali předkové a nemuselo se mluvit o záchraně motýlů, brouků a jiných co ani neznám.Malou část sbírám a suším pro mazlíčky. Ostatní necháváme ležet. Dokud žil soused myslivec tak si to shrabávali myslivci pro zvěř (nejen u nás), ale starý pán už není a přestože je spárkatá přemnožená, není v místě vůle je řádně krmit, vždyť ty škody zaplatí stát.... však také během deseti let co zemřel, všichni sousedi postavili ploty,( za humny je les) protože bylo neúnosné aby srna čuměla oknem do kuchyně přišedše kopcem dolů do dvora a cestou zpět do krajiny sežrala co viděla….. když už žraly i rosu rugosu tak jsme postavili plot i my aspoň kolem oraniště..... A mateřídoušku mám asi 3m2, které NESEKÁME při první seči až si ji posbírám a teprve při otavě se to vezme všechno... a také si musím pohlídat třezalku :-)))))
    Soused chalupář seká každý týden na pleš :-(...………sekačkou…………………...
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUALOCO: ja sekam jednou rocne a to touhle dobou. trava vyrostla do max vysky a vykvetla. snazim se stihnout posekat ji nez polehne. potom uz takhle vysoka behem roku nevyroste a taky se uvolni misto pro pozdejsi nizsi rostliny (treba materidouska). kdybych to neposekal, tak to polehne, uschne a v lete je to nebezpecny kvuli pozaru, vypravel mi soused, jak to tady jednou pekne blaflo. tot muj intuitivni pristup.
    P.S. rikam si vzdycky, ze bych to jeste posekal v zari, abych mel vic hmoty do kompostu, ale prakticky nikdy se k tomu uz pak nedostanu :)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    Opět vás zdravim!
    chci se zeptat ohledně sekání trávy (kosou) - nechali jsme letos zase o kus větší část zahrady ke kosení, tráva je krásná, vysoká, jde nám kromě pozastavení vysychání o vývoj hmyzu a obnovu bylin. Měl jsem zato, že to nechám až do podzima a udělám jen jednu seč. Dnes mě ale nahlodali chlapi z kraje (řešim obnovu místního mokřadu a chytám moudra), že se prý při sušení a obracení uvolní semena a je to ok, ale co ty kytky co vyrůst nestihly? Stihnou to? Jsem nahlodanej a čekám na nějaký intuitivní nápovědy... ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    SHILENEC: on obrazí i bez zastřihnutí ,ale lepší je asi zastřihnout...a zajistit závlahu :) Mě loni právě taky muchovník oschnul...
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    LITTLEPUNKK: dik za odpoved, prave neco podobneho vidim poprve, nejprv jsem myslel, ze je to prilis suche..no kazdopadne ustrihat, nebo nechat jak je?
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    SHILENEC: podle mě to může bejt klidně "jen" sežehnutý sluncem...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KASTA: nejlip michat se slamou
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    Potreboval bych od vas radu - Tusite, co muze byt s timto muchovnikem? Polovina listu v horni casti je uschla, jestli to necim osetrit nebo jen zastrihnout..?

    KASTA
    KASTA --- ---
    KAREN:
    CUKI: to ususeni by snad mohlo trochu pomoct, ze by to tolik nehnilo, ale nemam s tim zkusenosti. spis bych tu cerstvou zelenou travu taky zkusil smichat s pilinama, jak pise Linkos.
    KAREN
    KAREN --- ---
    CUKI: To mě taky zajímá. Předpokládám, že jo - tak nějak intuitivně očekávám, že čerstvá má víc dusíku (a měla jsem jí ten kompost zaházet hned ,D).
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASTA:
    PETUL_KA: A ono se po usušení mění složení C-N? Nebo se to z toho dostane v ideálním poměru v čase?
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETUL_KA: no, asi by to zlepsilo rozklad, ale porad myslim, ze je v ni prave prilis dusiku. nastesti sekacku nemam, tak to nemusim resit

    P.D. vzdycky kdyz sekam a hrabu horni zahradu (teda spis louku) pripadam si jako krmic slonu.Jeste ze to delam jen parkrat za rok :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETUL_KA: usušit krátkou trávu se mi nikdy nepovedlo sólo. Když se to zamíchá s pilinama, ok, ale sólo nikdy. Nějaký návod? Napadá mě maximalne posekat to bez koše nechat to zavadnout a pak to sebrat sekačkou s košem
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KASTA: kdyby to zeleny bahynko nechali trochu ususit, taky by byli uspesnejsi, ale to samozrejme nikdo nedela
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: jj, já tomuhle už teda říkám seno :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam