• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Whole Systems Design - Blog - Back to the Future - In the Footsteps of J Russell Smith: Tuscany, Sardinia and Corsica
    http://wholesystemsdesign.squarespace.com/...e-future-in-the-footsteps-of-j-russell-smith-tusca.html
    YFF
    YFF --- ---
    Děkuju všem. Odpovědi: ano, potřebuju, jedeme na čtrnáct dní, a kytky vypijou skoro 20l denně. I tak to bude jen tak tak. Dala jsem to ke zdi, a zatím testuju jen s minimem vody. Zkusím se pro jistotu zeptat ještě na stavebním úřadě, abych byla v klidu. Otec měl kdysi akvárka po celý zdi, byl nadšený akvarista, a měl jich snad padesát. Faktem je, že to bylo ve starým domě, který byl ještě echt.:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    YFF: Ten bude mít minimálně stejnou únosnost + zatížení sněhem dle sněhové mapy. Navíc ten údaj bude prán jako nejnevhodnější zatížení. Pokud to bude u stěny tak problém nebude...

    REDSNAKE: Pokud budu někdy stavět z cihlel, tak jedině těch zlatejch, škoda to dávat do trezoru :-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VEVER: jak řešíte sex? máš tak štíhlého přítele? a nemívá pocit, že je zahnán do rohu?

    YFF: 200l na balkon je celkem dost (nemyslím hmotnostně), máš tam skutečně tolik kytek, že potřebuješ 200l rezervoar?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    REDSNAKE: prosimte kde bydlis ze bych se prisel podivat na ten trezor.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JESTEDMAN: a si predstav cernou redkev kdyz to ma vic jak metr a pul na vejsku a 3-4 metry obvod. Na tom je tolik lusku. Takova mi letos vyrostla. Tatik snedl na podzim bulvu a zbytek z ceho rostou listy pichl do zeme a ejhle.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    lehce jsem filtroval, ale nic. Letos jsem nechal dvě ředkvičky na semeno, udělají takové malé lusky, tak jsem je ochutnal. A zcela upřímně to musím doporučit, je to takové ředkvičkové, hodně svěží. Co tím chci říct, efektivita ředkviček u mě byla téměř nulová, rostou pomalu, takže buď malé nebo dřevnaté. A nakonec v sézóně se dá koupit svazek za pětikorunu, tak jsem rezignoval. Těch lusků může být z jedný rostliny odhadem 3x-5x víc hmoty než je hmota bulvy, je to skutečně dobré a v neposlední řadě se o to nemusíte starat, prostě někam vysypat pár semen a nechat to pár měsíců dojet, řekl bych, že jednocení je zde zbytečné, max. jich nevyroste tolik. Už jsem zasel druhý kolo, ale nevím, jestli i na podzim dokončí květ a nasadí plody.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    YFF: "Hlavní rozdíl je v konstrukci. Balkon je předsazená konstrukce, která přečnívá přes nosnou zeď. Zatímco lodžie z obvodové zdi nevystupuje."

    Takhle, mám z podobnejch věcí vlastně taky dost strach. Myslím si, že by to bylo v pohodě, když se na ten balkon postaví pár lidí, tak budou mít stejnou váhu a dimenzované to musí být rozhodně na víc než pár lidí, takže si myslím, že to ten balkon snese ale s větší jistotou, zřejmě ne stoprocentní, to asi dokáže říct jen erudovanej statik.

    Sám mám v bytě dřevěný podlahy a při instalaci trezoru jsem to řešil. Trezor sám o sobě nějakých 80 kilo, k tomu pár desítek kilo zlatých cihel a jsme třeba na 150kg. Stěhovali jsme to ve čtyřech a taky jsme se nikam nepropadli..
    YFF
    YFF --- ---
    HOUBA: balkon, vypadá jako beton, nevím jestli je to nějak vyztužené ale
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    YFF: A je to balkon nebo lodžie?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    YFF: 400kg je pro vnitřní prostory (kvůli věcem jako klavír...), u balkonu to může být jinak - opravdu by to chtělo zjistit.
    VEVER
    VEVER --- ---
    YFF: já jsem kdysi řešila akvárium a táta mi nedovolil víc než 70l...normálně v pokoji, v cihlovém domě. I tak jsme to dali do rohu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YFF: nooo, bych se bála. Minimálně ten sud ke zdi a můžeš ho položit deskou, aby se váha víc roznesla. Jakou má plochu dno sudu?
    Zjistit skutečnou nosnost toho balkonu, spočítat a sud plnit jen pod maximum, by bylo rozumný.
    YFF
    YFF --- ---
    mám dotaz, asi většinou máte zahrádku, ale kdyby náhodou někdo někdy něco podobného řešil: Tak jsem sehanala na balkon zavlažovací systém, pro dýně a spol, mám i nádrž na vodu, skládací sud teda, ale má to 225li, lidi okolo mě straší, že je to moc, a může to poškodit statiku balkonu a bůhvíco všechno ještě. Dům je starý pár let, a někde jsem se dočetla, že může být aktu 400kg/m2. Nevíte někdo, jak to opravdu je, nějaký stavař třeba, v okolí, v rodině? Bych nerada, aby nám to celý zbuchlo.:)
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    FAKEQUAKE: myslím ze jo, protože trezalkovy olej taky zcervená.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    Je normální, že mi usušená třezalka komplet zčervenala?? Má to barvu jak zrezly lešení, trosku se toho desim :D
    VEVER
    VEVER --- ---
    KASTA: ji mám v květináči na terase, tak uvidíme. Plné slunce tam rozhodně nemá, leda až se vyšplhá po hromosvodu nad meruňku :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER: nejvic mrazuvzdorna je ta p.incarnata, caerula je o trosku min, ale obe jsou to nejodolnejsi mucenky, ktery by u nas mohly dobre zimovat. Ono nejde jen o ty teploty ale i jak moc je zima vlhka, stridani teplot ap. Ja mam obe, vzajemne se muzou i opylovat. Caeruly jsou rozhodne vzrustnejsi (rostou jako plevel) a maji odolnejsi tu nadzemni cast: cca do -10 stupnu ani neopada (ja je mel venku pod sklem celou minulou zimu zeleny).
    S tim kvetenim to neni uplne jednoduchy, caeruly jsem zatim taky jeste nepresvedcil. Z diskuzi jsem zjistil ze pro kveteni je potreba: teplo, plny slunce (min 6 hodin denne) a neprilis urodna puda, jil ap. Nebo pestovat v kvetinaci kde maji koreny omezeny prostor. Pristi rok budu vic experimentovat.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: ona ta lebeda nemusi mit sucho, jen ho zvladne. Ale mam zatim jen jednu minirostlinku. Mucenek mam dost, mnozi se hodne z korenu, tak ti kus muzu dat. Plody (seminka) zatim nebudou, jsou cizosprasny a letos vykvetla jen jedna.
    Cistec jsem chtel zkusit ale spis ten c.hliznaty ten by mel byt taky dost suchovzdorny. Tu oku zatim ne, odradilo me, ze pry potrebuje hodne dlouhy podzim aby udelala hlizy, nebo se ji musi koncem leta umele zkracovat dny. Ale treba zjistis ze to neni potreba, jsem zvedavej na vysledky.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Já mám teď nově mučenku modrou, tuším česky? P. caerulea. Co jsem googlila tak by měla být nejmrazuvzdornejsi, tak uvidíme. Zatím ani nekvete.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam