• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: to jo to se poddá mě v bylinkách jedou ostružiny a s těma teda fakt nevím co
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: Možná se naštvu a jak tu z jara bude bagr kvůli budoucí větší chatě, tak ty v zemi nechám vybrat a udělám z nich další vyvýšený a bude klid.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: ne vazne, ty vyvyseny se mi plejou hrozne pohodlne, ja si pak vzdycky rikam, jak je super mit ty zahony jako terasy. Problemy mivam s cerstvym kompostem, asi na nej specham, takze tech seminek je tam vzdycky vic, ale druhej rok uz pohoda. A ten kompost, co jsem dostal od sousedu! dal jsem ho do skalky a zasadil tam tymiany. Po 14 dnech prijedu a misto skalky houstina z kopriv a vlastovicniku! ale to se podda
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: :)) se mi směj. Ale ty vyvýšený se fakt plejou skvěle oproti těm v zemi. Hlavně v těch vyvýšených máme kapustičky, brokolice, květák jsme zkusili a ředkve, saláty, okurky, to všechno vypleju jednou z jara než to zaroste a pak už je klid jak píšeš.

    SVAN
    SVAN --- ---
    Já Vám to příští rok vyfotím a popovídáme si o relaxaci :) Všude kolem je louka, divočina, kanci a všechno bujně roste, vedle toho jsou ty záhonky a velice rychle se to tam přesune, slamu použiju příští rok znova, bylo to rozhodně lepší a cibule stejně spokojená jako roky předtím, ale stejně tu skladbu rostlin budu muset přeházet
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    porek mulčuju slámou. Má rád vysoké přihrnutí. Čím je víc schovaný, tím má větší bílou část rostliny. Nechávám ho i v zimě v záhoně a tak ho to možná i před mrazem chrání. Cibuli jsem zatím pěstovala jen naťovou a tu jsem nasela řídce a postupně protrhávala. Byla fajn. Na jaře chceme zkusit i klasickou, tak pak poreferuju :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    cibuli to nijak nevadilo
    SVAN
    SVAN --- ---
    HOUBA: slámu letos jsme zkusili a pomohlo to trochu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HOUBA: ok, jeden řádek zamulčujem a zybtek ne.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    MAR_TINA: To nedokážu posoudit, zkusím to na jaře vyzkoušet :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: saláty taky nepleju :))))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HOUBA: cibule by hnila, si myslím. ta chce fakt sucho
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    SVAN: Tak třeba cibule a pórek a i další druhy, co se nedávají úplně k sobě, by se daly možná pořešit třeba tou slámou nebo jinou mulčí.
    KASTA
    KASTA --- ---
    KASTA
    KASTA --- ---
    vyvyseny zahony se plejou dobre :) jinak SVAN: mozna zkus neco sazet husteji, kdyz tam je dost kompostu, tak ty rostliny se tam vejdou a kdyz je to dzungle, plevel uz nema sanci. cibuli ani porek nepestujem ale mrkev, petrzel, fazolky s repou, salatky to vzdycky vytvori takovy porost, ze tam neni videt. tuhle fotku jsem sem uz daval, je na ni videt jak treba salaty nepleju - rozeseju plosne seminka (zadny radky) vypleju jen kdyz je to malinky a pak uz jen postupne vytrhavam salaty ze zahonu a ty diry po nich se do par dnu zaceli :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A beze srandy.
    Cibule se dá ochcat motyčkou, stejně je lepší ji přihrnout. Je nezalévací. Potřebuje světlo, slunce. Ale neexistuje způsob, jak ji pěstovat s něčím a nemít plevel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: a pleješ už 35 let?
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Je mi 40 :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: a ještě se to jednotí... Já jsem si časem zvykla :) Dej tomu pár let, v deseti jsem byla naštvaná, že mě posílejí plít, ve 40 je to relax. :)))
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: No to se právě u nás neděje, protože cibule nic nezastíní, mrkve taky ne, řepa, porek nic. Zatím jsme pěstovali jen to co opravdu jíme, ale chybí tam právě ty košaté zakrývače, Jak píše KASTA. Já nemám problém s počáteční dřinou, ale nebaví mě celoroční dokola to samé na jednom záhoně. Prostě špatná kombinace a málo využitý prostor
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam