• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    XL1
    XL1 --- ---
    Adéla kvete i v prosinci !

    XL1
    XL1 --- ---
    sháním tak 10 pořádných sazenic Šalvěje a Levadule, nemá někdo na výměnu anebo ví kde koupit za normální cenu? když tak prosím do pošty
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETUL_KA: aha, na svym webu Marek prave pise, ze jsou vetsi. no, pristi rok na to stejne nedojde, soustredime se na to klasicky cerveny. Jeste mame jedno drobnoplody cerveny, chutove asi nejlepsi, co jsem ochutnal, to je z webu dobrasemena.cz. Ale neni tak silne odolny vuci plisni - to klasicky cerveny je snad uplne rezistentni.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: pridavali jsme tam jeste vodu z jogurtu, aby se rychle nastartovalo mlecny kvaseni, u tech podzimnich rajcat pry je to lepsi, protoze uz muzou byt trochu napadeny plisnema ap, tak aby misto kvaseni neplesnively. Jsou kysely, ze zacatku (po 14 dnech) mely jeste takovej trpkej dojezd, to se pak ztratilo
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KASTA: urcite drobnejsi nez jiny cerveny, co vyrostly mne. z myho mixu mi kamaradka posilala, ze ji vyrostly fakt pidi rajcatka, to taky mohl byt koralik. jestli mas ucet na fb, muzes se jeste poptat ve skupine permaseminka-prakticke zkusenosti. ale neodrazuju, mensi velikost neznamena horsi chut :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: jakej recept jsi zkoušel? Já je dal jen do slaného nálevu a přišly mi teda hodně trpký
    KASTA
    KASTA --- ---
    p.s. my jsme posledni nezraly divoky rajcata nechali zkvasit podle receptu na zkvaseno.cz, byla jich asi litrova plna sklenice a ted je postupne ujidame :) dobrej zpusob jak zpracovat nezraly
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETUL_KA: prisel ti drobnejsi nez jiny divoky rajcata? zluty jsme zkouseli dve odrudy a nepresvedcily nas chutove, i kdyz jsou opravdu ranejsi
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KASTA: koralik meli rodice a prisel mi hodne drobnej, ale meli to v ne uplne idealnich podminkach (polostin v pytli). ja mela letos mix, takze mam ted mix seminek, co jsem rozdelila jen na cervene a zlute. zluty doporucuji zkusit, dozravaji driv nez cerveny.
    XL1
    XL1 --- ---
    pěstuje někdo ořešák červennojádrý? koupím ořechy pls do zpráv.dík
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VEVER: Vyslovene perma nemám, mám len toto a je to dosť basic. Nič som sa nenaučila, nebrať. :)
    Napíš maila p. Svobodovi, že je zima a je čas začať písať knihu :)).

    Kniha Zahrada * Přírodní * Okrasná * Užitková - Ilona Prath-Krejčová | knizniklub.cz
    https://www.knizniklub.cz/knihy/440757-zahrada-prirodni-okrasna-uzitkova.html

    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    chtěla jsem se poradit ohledně hnojení. vím, že se obecně nedoporučuje dávat ve stejnou chvíli hnůj a vápno. protože se pak dusík z hnoje přemění na čpavek, vyčpí a nemůže pak sloužit rostlinám. nicméně přemýšlím, jak velký tenhle efekt je a jestli to má ještě nějaké další "nežádoucí učinky". několik záhonů jsem teď na podzim zlehka poprášila dolomitickým vápencem. je míň rychlý než jiný formy vápna a stejně se asi bude rozkládat dýl. a zároveň mám možnost získat poměrně dlouho uleželý koňský slamnatý hnůj. přijde mi trochu škoda ho do záhonů nehodit, ale zas si nechci zadělat na nějaké nepříjemné půdní reakce. jak vám to přijde riskantní? trocha dolomitu + uleželý hnůj ok nebo radši dát jen do záhonů, kam dolomit nešel vůbec?
    VEVER
    VEVER --- ---
    Prosím vás, neměli byste tip na nějakou variaci zahradníkova roku, s permakulturními/přírodě blízkými principy? Ráda bych knížku kde píšou co by se mělo dělat kdy (tak jako pro inspiraci, aby si tím člověk mohl listovat a plánovat), ale úplně tam nepotřebuju uvedené kdy mám co čím stříkat, což bude pravděpodobně v klasické zahrádkářské literatuře dost výrazné téma. Nějak se mi to špatně googlí.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Ale vždyť ono se to do jara celé zasypává..... taková čepice....
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANNONKA: U nás se sází tak od dubna. Ale nevím co znamená velmi na jihu. Španělsko?
    Přes zimu se nesází z důvodů teplotních anomálií. Za prvé hodně omrzají mladé rostlinky a za druhé může být pár dní hodně teplo a voskový konec změkne a předčasně vyraší a následně zmrzne.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Mají mi dnes nebo zítra přijít sazenice révy - stolní hrozny. A známá - vinařka - se divila, že je chci nasadit teď.......... to je chyba?? Jsme velmi na jihu.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: :)) pletivová zábrana v terasách se dělá blbě
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: kdybych ty zahony delal stejne peclive jako ty, urcite tam to pletivo taky dam, ale u me jsou to jen terasy vyvyseny ze 3 stran. Zkousel jsem ho davat dospodu u jednoho zahonku, ale jak to neni ze vsech 4 stran ohraniceny, vlezou tam. Petrzele budeme napriste pestovat ve starych deravych sudech na vodu, jak nam poradila kamoska zahradnice, a na ostatnim zase takovou skodu nedelaji. Letos jich bylo vic ale tady si s nima priroda poradi, nejsme nastesti v typicky zemedelsky krajine se znicenym ekosystemem.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: My jsme na konci osady a kolem náš už jsou jen pole. Navíc ty záhony jsou tak daleko od chaty, že než tam Frenk dojde, už se hlodavci dáví. Jsou všude, jen v těch vysokých záhonech ne, takže pletivo rozhodně za mě smysl má. Ani okolní kočky to nestíhají, tady ti myši vbíhají do cesty ani nemusíš číhat. Dneska v noci si mi u hlavy jedna pochutnávala na Karlovarských sušenkách.
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    Průzkum prováděný mezi zahrádkáři ohledně produkce a prodeje semen, sazenic a materiálu pro rozmnožování rostlin

    Evropská komise zahájila studii o právních předpisech týkajících se produkce a prodeje materiálu pro rozmnožování rostlin, který zahrnuje semena, sazenice, řízky a veškerý další materiál nebo části rostlin určené k jejich reprodukci, tj. k procesu tvorby nových rostlin. Cílem této studie je podpořit Komisi při zvažování různých možností, jak aktualizovat stávající legislativu. Tuto studii provádí ICF, poradenská firma pro veřejnou politiku.

    dotazník zde: https://eu5se.voxco.com/...g=cs&fbclid=IwAR1a4GACfQGk-Un5FUp-tHFfOSDgMU2ilBxvjjfmp87M3S8C1hswy_cPfT4

    via FB Permasemínka

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam