• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASTA: z tohoto důvodu chci přejít na botanické. Zahradnické kultivary mizí.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: podbel nejlip ukoristit nekde par vyhonku, rozrusta se sam a divoce (v lete ho vzdycky dost vytrham, ma velky listy).

    Mne se teda trapatky celkem rozrustaji, i ty trsy se zvetsujou. Uz jsem je parkrat delil, cast korenu louhoval na extrakt a zbyly znovu zasadil a neubyvaji. Navic ty jezci jsou plny semen, tak je lze i nekam vysit a vypestovat si dalsi generaci. Ale pestuju jen botanicky druhy, trapatka nachova, bleda a uzkolista. Tech par barevnych ozdobnych variant co jsem mel, se pomalu vytratilo
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: ja budu nekdy na jare ten zahon vykopavat a mucenky presazovat, urcite budou prebytky, tak ti muzu treba kus korene poslat. Mam tam incarnaty y ty caeruly. Na plody jsou potreba aspon dve, jsou cizosprasny (muze byt i od kazdy jedna, opylujou se i vzajemne). Jinak se daji poridit jeste i tady, momentalne nemaji, ale behem jara/leta urcite doplni.
    Mučenky | eshop.tropik.cz
    https://eshop.tropik.cz/13ju8y6w/Mucenky-c8_0_1.htm

    VEVER: ty na moji fotce dole jsou vsechny taky caeruly. incarnaty na zimu zatahnou a prezimujou v korenech
    VEVER
    VEVER --- ---
    Já mám mučenku P. caerulea, jedlé je to taky, mrazuvzdorné by to taky mělo být tak nějak plus mínus. Tu svojí jsem koupila loni, je venku a zatím vypadá taky zeleně a spokojeně. Je teda u domovní zdi na poměrně chráněném místě. Výhoda je, že je to asi nejobyčejnější mučenka vůbec a dá se docela dobře sehnat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: já jsem loni rozhodila mezi vysázení balíček semínej těch "obyčejných" nachových a nějaké malé rostlinky tam byly. Snad budou sílit a nahrazovat ty starší.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: no to právě doufám, že se budou vysemeňovat a samo obnovovat, nebo každý jaro tam zase přisázím
    SVAN
    SVAN --- ---
    KASTA: ten podběl je dobrý nápad to jde úplně mimo sebe a je žlutý to miluju :))
    Ale semena nikde nevidím prodávat, asi blbě hledám
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: k těm třapatkám , docela se musí obnovovat, jsou to takové máloleté trvalky. některé se změnšujou, některé řídnou a časem mizí.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Ty česneky jsou super, ale těm dám prostor ještě jinde, protože se v květu krejou s třapatkou a i později jsou na záhoně zajímavý, už by si moc konkurovali. Ale díky za připomenutí že ho chci :)
    Jestli tak ty trávy, chtěla bych docílit fakt hustého třapatkového záhonu, ale sem tam tráva nijak konkurovat nebude a bude to mít smysl i v zimě.
    Které trávy, aby je třapatky nepřerostly a zároveň nejsou moc drahý, nebo kde mají dobrou cenu? Bude jich tam třeba dost.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Jak se tak nad tím zamýšlím, tak tu mučenku pletní budu nutně potřebovat...................:-) ................ ale kde vzít.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    SVAN: mam polykulturu trapatky s podbelem. ale vzniklo to samo, podbel tam proste prorostl a jenom ho po odkvetu vzdycky vydatne protrham aby neopanoval zahon :)

    A na druhym mam trapatku pohromade se salveji a jablecnikem, takze zahon neni ani v zime prazdnej. To taky vzniklo nejak samo :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: taky řeším. cibuloviny, mám tam tulipány a česneky. A prosázené trávama, ty jsou celoroční
    SVAN
    SVAN --- ---
    Poradíte mi, co nasázet k třapatkám?
    Chtěla jsem si vytvořit pořádný záhon třapatek několika barev.
    Některé jsou už nádherné vzrostlé, krásně kvetou ještě v listopadu, ale nedošlo mi samozřejmě, že od jara do toho července nebo června tam bude pusto co se květů týče a do května pusto vůbec, než vyjedou ze země.
    Hledala jsem kombinace, ale nějak nenacházím. Něco co s květem nejlépe před létem končí a nějak si to nebude překážet?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KdBy někoho zajímalo, tak na Sbazaru je paní z Mnichovic, která prodává plno jedlých perenialu, sazenice méně běžných za 200 (katran, trvalky řepy, kapusty, brokolice ATP)
    Bazar Trvalkovazahrada - Sbazar.cz
    https://www.sbazar.cz/trvalkovazahrada
    KASTA
    KASTA --- ---
    YEMANJA:
    MART1NKA:
    ta mučenka jedlá by měla bez problémů vyrůst i ze semínek z těch běžně prodávaných plodů, ale nezkoušel jsem. chci se víc zaměřit na tu purpurovou (p. incarnata), protože má šanci dozrát i u nás ve volný půdě v teplejších podmínkách. na krymu jí normálně průmyslově pěstujou a říkají jí "severní marakuja" plody jsou prý ještě lepší než z tý jedlý (ale bývá jich míň), navíc je to léčivka a má právě ty zklidňující účinky, jak píšeš (listy), prostě nejužitečnější mučenka :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Nevím, jestli vám tento odkaz bude k něčemu, ale nahlédněte. Paní je fanda rajčat, píše o odrůdách, o hnojení, o léčení - ještě nás zahrady nevolají naléhavě ven, tak máme čas na čtení a možná se některé informace budou někomu z vás hodit: https://tetajana.cz/
    BASTOCH: co na FB? Já tam nejsem, ale když něco bylo potřeba, dcera to zařídila........

    YEMANJA: někteří mají různé lampy z growshopů a sazeničky pěstují pod nimi.................
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Máte někdo nápad, kde sehnat semínka libochovického chřestu? semo, gengel, permaseminka nic.. V horším případě i tip na jaro, kde koupit sazenice
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YEMANJA: Mučenky som tento rok zabila 2, asi na to musím vyzrieť. Na FB je mučenková skupina, kde sa dá ľahko dostať k sadeničkám.
    Semienkovo som na tom podobne.

    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: chápu, taky jsem léta bydlela v blbě orientovaných bytech nebo rovnou kobce a něco předpěstovat pro mě bylo scifi.. ale stejně jsem v dlouhodobé péči pokojovek dost marná, takže sazím, že mučenka časem uschne nebo odehnije, ale ty plody mě dost lákají - domácí marakujový mlíčko na dobrý spaní..mmm..přinejhorsim mám ještě meduňku, žejo..
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    ANNONKA: loni jsme byli do půlky února pryč - vysela jsem19.2. a nemůžu si stěžovat, ale o víkendu asi už pude :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    YEMANJA: celer už by měl být vysetý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam