• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VEVER
    VEVER --- ---
    MART1NKA: minimálně špendlíků a jablek se dá v Praze sehnat víc než člověk spotřebuje, na neoplocených místech. Hrušky a třešně jsou horší, ale s trochou snahy se v dobrých letech dá, na švestky jsem zatím pořádně nenarazila. A sady se obnovují poměrně hodně, řekla bych.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Kamarát tento rok robil cider z jabĺk natrhaných niekde u Ladronky na nepostaraných neoplotených mestských jabloniach. Vravel, že tam toho je skústu a nikto to neoberá.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANNONKA: kdyz tak na to koukam tak mi to prijde s tema holinama jako retezova reakce. Cim vic jich je tim vic jich pribejva. U nas uz je les pekne deravej. Pulka lesu byl smrk. Cim vic se vytezilo tim vic se oteplilo, tim vic to vysycha, tim vic to zere kurovec, tim vic se musi vytezit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: u nás je nová ovocná alej tam, kde dožívá stará, vysazená určitě před komunismem. A potkávám hodně takových míst.
    Vždycky se musí najít někdo, kdo něco dělá. Někdo, kdo chce sklízet, nestačí.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    CUKI: Nechtěla jsem to rozepisovat, ale asi musím: mám na mysli holiny ať už vzniknou kůrovcem či člověkem - mají rychlý sklon stát se pouští. To jsem myslela. Že už máme důkazy i když ne z našich podmínek v takovém rozsahu jako z bývalých deštných pralesů.. Holina neudrží vodu zvláště na svazích, tudíž eroze a tudíž odhalené podloží a bezúrodnost.... ne kdo je původcem zkázy, konce mohou být stejné bohužel....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: problém s našimi pocity je v tom, že nás mnohdy klamou... Pokud se koukáme na vyhlídky v řádu desítek let, je to velmi závažný problém
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: jen to ne! :-)

    ANNONKA: V deštných lesích není problém s kůrovcem ani housenkou. Tam je problém se škůdcem jménem homo sapiens sapiens. A přirozená oprava ekosystému bude jeho vyhubení a nebo velká redukce.... A nemusí to být zrovna Corona. Člověk je natolik inteligentní, že se dokáže vyhubit sám... :-D
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    OVERDRIVE: hurá že ještě někdo ví o hladové zdi :-)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    CUKI:
    "I když je mi líto těch lesů i když jsou vesměs monokulturní, ale nejsou ty housenky a kůrovci právě přirozená obrana ekosystému, k jeho nápravě- rozmanitosti?" - tak to si nemyslím. Viz deštné pralesy a jejich ničení - jaká rozmanitost je za tou zkázou?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja to rikam porad. Chce to poradnej komunismus
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jo i to se může stát, ale mám pocit že v tohle jsou zrovna ještě velké bezpečnostní rezervy, vrásky mi dělají víc jiné věci.

    MAR_TINA:
    Jedna z mála věcí, která za komára byla lepší. Že tím jak nebyl de facto soukromý majetek, tak se hodně sázelo ve volném prostranství. Jako dítě jsem i v Praze lezl s kamarády po stromech. Všude bylo všeho dost. Třešně, jablka, ořechy, hrušky, švestky, moruše,... Všeho bylo dost.
    Po převratu to najednou všechno někomu patřilo, oplotilo se to a za plotem to hnilo. Což jsem vnímal jako špatné, ale nejhorší a tom je, že od té doby v tom veřejném prostoru nikdo nic nevysadil. A zrovna tyhle stromy se nedožívají kdovíjakého věku. A většina z těch stromů už dožívá. Kam budou chodit na to ovoce generace našich dětí? Do Lídlu? Většina lidí dneska žije ve městech bez zahrady. Oni nebudou mít jinou možnost.

    Zrovna kvůli tomu jsem se stal členem Berounské Zeleně. Sice fungujeme druhým rokem a u ovocných stromů jsme zatím nepřekročili ani trojciferné číslo, ale vidím, že to má smysl a že se dá zpátky zazelenit i mnoho míst ve městech. A hlavně vidím, že přichází stále dost a dost dobrovolníků, Tedy se nebojím o to že by té péče byl nedostatek.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MAR_TINA: jak co, s necim mate pravdu ale u nekterejch veci to jsou povery ze bez prace neporostou. Permakultura muze byt i o tom tu praci minimalisovat. Kdo neveri at si hraje a zkousi ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: asi jsi nepochopil jak jsem to myslel. Nemáš vodu, nemáš chlazení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OGMIOS: a kdo to za tebe bude intenzivně pěstovat?
    Ovocné aleje podél cest byly masivně vysazovány na příkaz Marie Terezie, aby vojá ci při tažení měli stín, závětří a v létě ovoce. Ale i ty aleje, které ze zvyku máme a obnovujeme, často trpí nedostatek prostříhání a minimální péče, aby ovoce za něco stálo.
    Pak ještě můžeš sklízet různé divoké bejlí na salát, jen je třeba s enaučit, které je jedlé. ALe cibule, mrkve, brambory a cukety, všechno chce mrak práce i výdajů.

    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: U nás už se netvořila právě ani rosa :-(
    Jinak představit si to umím. Jen se divím, že to byl problém i přes ty suché roky.
    LINKOS: Na tu vodu pro naše elektrárny mám jiný názor. Podle mě t že se vypaří ve výsledku může být pro krajinu i přínos. Protože s těch řek už se toho zpátky do krajiny moc nedostane.
    Ale ano ať se stane cokoliv vždy to bude pro něco špatně a pro něco dobře. Já se na to v poslední době snažím dívat z nezaujatého pohledu. I když je mi líto těch lesů i když jsou vesměs monokultruní, ale nejsou ty housenky a kůrovci právě přirozená obrana ekosystému, k jeho nápravě- rozmanitosti?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OVERDRIVE: Na Slovensku (u nás Štiavnických vrchoch odkiaľ som) sa teraz najviac rieši to, že ficovskí papaláši vlastnia obrovské kusy lesa, ktoré si protizákonne ohradili a chodia tam poľovať. Les je zdravý listnatý, v Česku také skoro nie sú, ale tie ploty a pred nimi vyhrabané diery od zúfalej zvere, čo sa tam snažila migrovať, to je fakt smutné a k breku. S tým súvisí aj zabíjanie vlkov. Poľovnícka mafia.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Inak tá americká učebnica o jedlých lesoch, čo práve čítam je vlastne celá o tom, ako minimalizovať energiu vloženú do hospodárstva a maximalizovať výnos. Akurát všetko to narazí na to, že súčasné rastliny určené na jedlo sú vyšľachtené na rast na plnom slnku a neprežijú zimu mierneho pásma.
    Keby niekto chcel v Prahe požičať, tak za mesiac cca to dočítam prvý diel. Je to fakt komplexná teória, ktorá berie do úvahy všetko, čo sa v tomto odbore zistilo za poslesných 45 rokov.
    Nemá to teda nič spoločné s vesmírom ale s tým, ako zachrániť to, čo tu máme a pritom uživiť populáciu.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MART1NKA: Mmchodem nepamatujes si? Delalo to u vas lesoochranarske sdruzenie vlk, nebo nekdo iny? Strajk prot urbarom, ze si kupuis hoci aj zopar metrov pozemka a s tym aj les?
    Platil som si azda ar, no uz neviem,...

    S Vlkom som robil aj. Mala Fatra (8 let). (Excusemoi Slovak ;)))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OVERDRIVE: Každý víkend čo sa dá trávim prechádzaním sa po lese - Kokořín, Podještědí, Jizerky, v lete Šumava. Ano, smrekové monokultúry všade odchádzajú a umierajú. Ale všade si všímam vysádzané stromky v ohrádkach a nie sú to smreky. Ľudia aktívne vysádzajú. Je tu táto iniciatíva https://www.sazimebudoucnost.cz sama som sa tam prihlásila.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CUKI: Naši majú na Slovensku 2 pozemky, jednu nížinnú záhradku na zeleninu okolo 600m2 na zeleninu a vinohrad so sadom pol hektáru na južnom svahu. Ani na jednej nikdy nebol jediný slimák. Na vinici je moc sucho a zeleninová záhrada - to osobne nechápem, polievajú denne, vnútroblok za domom je to podobný ako máme my v Prahe a v Prahe ich bolo požehnane. Nie toľko ako popisuje Overdrive, ale prišla som o nejakú úrodu. A brat o 2 dediny ďalej pri Hrone ich má toľko, že sa o nejaké druhy zeleniny ani nepokúšajú. Tiež si budú 2022 až dostavajú brať bežcov, tak uvidíme. V Podšumaví slimáci po daždi sú, ale nič alarmujúce. Ešte v rámci toho, že sa o to príroda stará sama.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nemate nekdo otevrenou variantu? Ja ji potratil, nemuzu ted najit...

    České lesy jsou v nejhorším stavu ve střední Evropě. Jako jediné už nevážou oxid uhličitý | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-v-nejhorsim-stavu-ve-stredni-evrope-jako-jedine-uz-nevazou-oxid-uhlicity


    Jinak nedostanem tu od majitele auditu po cumaku za OT? Jako dulezite tema to rozhodne je, a vlastne i sem, ale koho dum, toho hrad,...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam