• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: U nás už se netvořila právě ani rosa :-(
    Jinak představit si to umím. Jen se divím, že to byl problém i přes ty suché roky.
    LINKOS: Na tu vodu pro naše elektrárny mám jiný názor. Podle mě t že se vypaří ve výsledku může být pro krajinu i přínos. Protože s těch řek už se toho zpátky do krajiny moc nedostane.
    Ale ano ať se stane cokoliv vždy to bude pro něco špatně a pro něco dobře. Já se na to v poslední době snažím dívat z nezaujatého pohledu. I když je mi líto těch lesů i když jsou vesměs monokultruní, ale nejsou ty housenky a kůrovci právě přirozená obrana ekosystému, k jeho nápravě- rozmanitosti?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OVERDRIVE: Na Slovensku (u nás Štiavnických vrchoch odkiaľ som) sa teraz najviac rieši to, že ficovskí papaláši vlastnia obrovské kusy lesa, ktoré si protizákonne ohradili a chodia tam poľovať. Les je zdravý listnatý, v Česku také skoro nie sú, ale tie ploty a pred nimi vyhrabané diery od zúfalej zvere, čo sa tam snažila migrovať, to je fakt smutné a k breku. S tým súvisí aj zabíjanie vlkov. Poľovnícka mafia.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Inak tá americká učebnica o jedlých lesoch, čo práve čítam je vlastne celá o tom, ako minimalizovať energiu vloženú do hospodárstva a maximalizovať výnos. Akurát všetko to narazí na to, že súčasné rastliny určené na jedlo sú vyšľachtené na rast na plnom slnku a neprežijú zimu mierneho pásma.
    Keby niekto chcel v Prahe požičať, tak za mesiac cca to dočítam prvý diel. Je to fakt komplexná teória, ktorá berie do úvahy všetko, čo sa v tomto odbore zistilo za poslesných 45 rokov.
    Nemá to teda nič spoločné s vesmírom ale s tým, ako zachrániť to, čo tu máme a pritom uživiť populáciu.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MART1NKA: Mmchodem nepamatujes si? Delalo to u vas lesoochranarske sdruzenie vlk, nebo nekdo iny? Strajk prot urbarom, ze si kupuis hoci aj zopar metrov pozemka a s tym aj les?
    Platil som si azda ar, no uz neviem,...

    S Vlkom som robil aj. Mala Fatra (8 let). (Excusemoi Slovak ;)))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OVERDRIVE: Každý víkend čo sa dá trávim prechádzaním sa po lese - Kokořín, Podještědí, Jizerky, v lete Šumava. Ano, smrekové monokultúry všade odchádzajú a umierajú. Ale všade si všímam vysádzané stromky v ohrádkach a nie sú to smreky. Ľudia aktívne vysádzajú. Je tu táto iniciatíva https://www.sazimebudoucnost.cz sama som sa tam prihlásila.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CUKI: Naši majú na Slovensku 2 pozemky, jednu nížinnú záhradku na zeleninu okolo 600m2 na zeleninu a vinohrad so sadom pol hektáru na južnom svahu. Ani na jednej nikdy nebol jediný slimák. Na vinici je moc sucho a zeleninová záhrada - to osobne nechápem, polievajú denne, vnútroblok za domom je to podobný ako máme my v Prahe a v Prahe ich bolo požehnane. Nie toľko ako popisuje Overdrive, ale prišla som o nejakú úrodu. A brat o 2 dediny ďalej pri Hrone ich má toľko, že sa o nejaké druhy zeleniny ani nepokúšajú. Tiež si budú 2022 až dostavajú brať bežcov, tak uvidíme. V Podšumaví slimáci po daždi sú, ale nič alarmujúce. Ešte v rámci toho, že sa o to príroda stará sama.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nemate nekdo otevrenou variantu? Ja ji potratil, nemuzu ted najit...

    České lesy jsou v nejhorším stavu ve střední Evropě. Jako jediné už nevážou oxid uhličitý | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-v-nejhorsim-stavu-ve-stredni-evrope-jako-jedine-uz-nevazou-oxid-uhlicity


    Jinak nedostanem tu od majitele auditu po cumaku za OT? Jako dulezite tema to rozhodne je, a vlastne i sem, ale koho dum, toho hrad,...

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LINKOS: jo no, nevim, zda jste letos, ci loni byli v byvalych slatinach na Rejvizu. Jak tam kurovec sezral les, uplne to vyschlo, takze jezirka tam jeste jsou, ale baziny uz vubec. Deti se strasne divily, proc chodime po lavkach a ne lesem.
    Zkusim dohledat clanek, onehda jsem ho retweetoval, ze ceske lesy jsou ve strasnem stavu a mnohduy ztracene. Treba Bruntalsko je radost pohledet. Takove prazdne plochy, kde driv byl les jsem nikdy nevidel...

    Fat si myslim, ze tady pomuze jen velmi rychla obnova odolnymi druhy za strasneho usili. Ktere se ovsem nebude dit, pac covid, a na krajinu ted nebudou ani prachy ani cokoliv.

    Zas by to byla hezka “hladova zed” sazet nove lesy. Samozrejme podle tech iudrzitelnych architektur. Ale zas: to je komunitni plan a tim padem spis tezko, no. Ale stalo by to za to, mozna jej zacit tlacit, imho.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CUKI: jinak hodne lidi z Cech mi rikalo, ze nic. Taky se to tezko vysvetluje nekomu, kdo to nevidel, ze na placku 1000m^2 jsi zacal sbirat s kvetinacem, a nakonec jsi zjistil, ze pixla od 15kg primalexu je malo
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CUKI: ostrava, potazmo olomouc.
    V olomouci jsem tu hruzu videl az letos, v ostrave furt. Letos, jak prselo furt, tak nejvic, ale staci aby byla rosa. I dny, kdy bylo 30+ vecer byli vsude, jen vic zdechaj na chodnikach a cestach. V ty horke dny jsem je mel i v predsini v baraku v botach.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: otázka do jaké míry je to klimatická migrace, obecně spousta škůdců se rozšiřují do pro ně přijatelnějších podmínek. Ano, sucho na je jistě bude fungovat, akorát s tím se mužem rozloučit s našimi lesy, značnou části zemědělských výnosů, o nedostatku vody pro naše současné elektrárny nemluvě
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: 3 roky po sobě? Odkud jsi proboha? Minulej rok bylo drastický sucho a předminulej naprosto katastrofální. Mám tu ve velkém uschly i stromy v lese (Český Kras). Nepršelo přes 6 měsíců v kuse...
    Právě to sucho redukovalo ty slimáky natolik, že letos i když bylo hodně deštivo, tak se nijak zásadně nerozmnožili.
    Podle mě jsou slimáci jiná kategorie. Protože v příhodných podmínkách je jejich růst exponenciální.
    Zatímco kůrovec i ta housenka proklatá se spíše šíří díky dlouhodobému přemnožení. Tedy ten boj bude odlišný.

    Ale letos mi udělalo radost, že jsem na svém pozemku potkal Dudka z oka do oka. Jedinej pták kterej ty housenky žere, tak doufám že se u nás usadí a bude se tu mít dobře :-D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Why don't we roast chestnuts anymore?
    http://www.youtube.com/watch?v=LO3Ro6yKiZc
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jsem nedavno cetl clanek o jedlych kastanech v usa, ktere byly nejen zdrojem dreva, jidla a funkce krajiny, naprosto zasadni pro usa, ale proste byly krasne. Obri stromy, jejichz plody se i platily dane a rikalo se, ze cloveka provazi od kolebky po rakev. Za necelych 100 let v USA jsou jen nejake geneticke modifikace na pokusnych gmo farmach, a snazi se je aspon zachranit.
    To same banany. To cos koupil pred 10 rokama pod nazve cavendish dnes uz nekolik let neexistuje. Pokud by neudelali vedci a pestitele okamzite gmo, dnes by na svete neexistovaly banany.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak ono to stejne nakonec poresime GMO, coz je samo spravne, jen bohuzel furt fubguje hromada blbu, kteri sice nic nevi, ale hlasite krici. Ale dopadne to jak se svestkama a sarkou, proste puvodni druhy pujdou srat, no.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    CUKI: Ja si ve spanu treba plzaku taky nevsim, spis tam je miliony karakolu, proste sneci s ulitama, kolem cest jich bylo na kerich a vetsich kytkach neomezene mnoho.
    S tim suchym leten souhlasim, stejne jako studenou zimou. Kazdopadne posledni 3 roky pro me osobne byly naprosta apokalypsa. Navic zda se, ze maji tendenci pod zemi par let vydrzet.

    Kazdopadne jo no, neni to jedinej invazni druh, co je fakt spatnej.

    Furt je tady to, ze EU je vyhlasila jako 3.nejvetsi ekologickou katastrofu nasich dni. Po suchu a kurovci. Bojim, pac jsem videl na vlastni kuzi.

    Jak jsem psal, byl jsem ochoten mnozit bezce, kupovat je, vysazovat je kolem rek a do volne prirody, jenze oni jsou tak hrozne nezivotaschopni v nasich podminkach (a to neni jen muj nazor neuspesneho chovatele, docela jsme to resili na ruznych eko- meetupech), ze to neni cesta.

    Mmchodem bezci umi naucit i jine kachny zrat slimaky... dokonce i slepice se pridaji, akorat treba slepice je zrovna katastrofa sama o sobe ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OVERDRIVE: Přijde suchej rok a je po nich...
    Je zajímavý že ve Špáňu jsem je nikde moc neviděl. Možná by stačilo se inspirovat místními podmínkami. Něco je tam evidentně lépe reguluje.

    Větší nebezpečí vidím u Bourovčíka Jižního. Vlivem teplejších zim překonal nejen Sierra Nevadu, ale nedávno i Pyreneje. A postupuje jižní Francií, zdevastoval obrovské lesy kolem Bordeaux a už je na úrovní Paříže, Metz,...

    Je jen otázkou času kdy se dostane k nám. Takže veškeré ty Borovicové lesy které tu máme a přežijou kůrovce, tak dodělá tahle chlupatá mrcha.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    pěstuje někdo mák „Ruský obří“ z GENGELU ????
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OGMIOS: V tomhle mas bohuzel pravdu, snad 70% zemedelske produkce jde na chov masa a) jidla je pro celou planetu dost, ale ne pro planetu masozroutu (dnes jsem zahlid nekde stat, ze 14% tehle planety jsou vegetariani a vegani...), b) hospodarime, jako se vsim, bez ohledu na nemoznost vratit neobnovitelne zdroje... takze ona ta efektivita vypada dobre, kdyz koukame jen jednim smerem

    To me prave zajima na tom vesmirnem vyzkumu, proste nam muze ukazat, jak z minima vytezit maximum, a na luxus tam proste neni misto

    Samozrejme pak technologie vyroby umeleho masa, ta uz dnes neni uplne mimo.


    Ale treba jet zabijet ve velkem kraliky do australie, pripadne kocky do tichomori a na galapagy, tak je rozhodne zasluzny cin. Treba to premnozeni plzaka spanelskeho se jeste ukaze, pochopime i u nas. Marne v telefonu hledam fotky z tech prochazek volnou krajinou, kde jich kazdy krok zaslapnu pet. Jeste pohledam. No, treba trochu pomuze zima no, jenze vajicka az 75cm pod zemi, to je holt peklo.


    Abych odpovedel o tech bezcich: mel jsem jich 14, a nez se podarilo vyresit kunu (ktera se probourala i pletivem ala kralikarna, pac jeden hrebik nebyl pritluceny dost), bylo po ptakach. Kdyz bych byl schopny ten pozemek vic kultivovat, jenze ono to moc nejde, kolem vsech plotu jsou cca 3m siroke a 3 metry vysoke starodavne zive ploty, kam proste neprolezes, a vybit je, znamena pozemek ochudit a poskodit. V nekterych mistech jsou na 2m treba 5-6 m vyskove rozdily (ala utrzeny svah)... navic cely pozemek je ruzne kopcovity a svazity i tak (treba sekani travy je v nekterych castech spis unreal... resp srp a jedem)... to je neuhlidatelne.


    Ale zkusil jsem to. Bezcum jsem pomahal a jak uz jsem psal, kazdy vecer jsme jim donesli 3-5kg plzaku vyzbiranych vsude, kam jsme se dostali, a jako byla hrozna sranda koukat, jak je lahvouni zerou a zapiji panaky z jezirka.

    Samotny pozemek dobry, to se da zvladnout, s desnym usilim, ale hned pres cestu je cca 20m siroky pas zelene, se sklonem tak 45*, a tam treba nemas vubec sanci plzaky resit.... nekonecne mnoho. Jakoze nekonecne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam