• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MASONIT
    MASONIT --- ---
    NYA: my máme slez maurský, dva nebo tři ti klidně vykopnu
    IKA
    IKA --- ---
    NYA: Ak nezoženieš nejaký lepší a vo väčšom množstve, tak jednu malú sadeničku by som ti mohla dať (Praha 4).
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, neplevelí někomu z vás sléz? chtěla bych 2-3(4) sazeničky.
    nejlíp v Praze a okolí
    ZAPLO05
    ZAPLO05 --- ---
    ZAPLO05: Upravuji svuj dotaz: Kdekoli v ČR :D
    ZAPLO05
    ZAPLO05 --- ---
    Malému zemědělství zdar! Nevíte kde by se dala sehnat krasavice: Sanguinaria canadensis v rámci Prahy/Kladenska? Jako opravdu že ji někde mají na prodej.

    https://www.biolib.cz/cz/image/id211804/
    KASTA
    KASTA --- ---
    dnes jsem vykopal a rozesadil ty mucenky, vyjde na vsechny, kterym jsem to slibil, jen teda mensi problem - ktery jsem trosku ocekaval - z ty spleti korenu bylo trochu obtizny urcit, ktera je ktera. Ale snad se to povedlo, incarnata ma mohutnejsi koreny a nad zemi je jen bylinna, caeruly vic drevnati, nektery uz mely slusnej kmen.
    jeste dodam, ze hlavne ta incarnata rasi pozde, koncem kvetna nebo az zacatkem cervna, takze mejte trpelivost. a v balicku najdete vetsinou jeste dalsi kus korenu incarnaty, pry staci par cm a mucenka z toho taky vyroste, bylo mi to lito vyhodit, tak jsem vam je tam pribalil :)
    p.s. ohledne ty trpelivosti: dnes jsem prekopal cely to pareniste, dal tam lepsi hlinu ap. a pritom jsem vyryl dve cerstve vykliceny broskvovy pecky, ktery jsem tam zasadil PREDLONI koncem leta :) doufam, ze aspon jedna to prezila a poroste.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: a odolny a naprosto bezudrzbovy, to je tady u nas zaklad :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Tie sú krásne, musím si ich posadiť tiež.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Tak jsem prijel po 14i dnech na zahradu a tady se to skoro nepohnulo. Jo, vlastne vykvetly tri narcisky :) Ale mam radost, ze nic ovocnyho zatim nekvete, nemusim se bat, ze to zmrzne. A taky, ze zimu prezilo prakticky vsechno, i ta exotika. Uschlo jen par mensich kericku tymianu a rozmaryn, ale to se nahradi. A nekterym kytkam se tu vyslovene dari :)

    KASTA
    KASTA --- ---
    tak mucenky jsou rozdany, poslal jsem vam vsem zpravu, vyjde na vsechny :)
    pocitam, ze je vykopu koncem pristiho tydne. ty, co pujdou postou, poslu asi hned a zbytek dovezu do Prahy na konci dubna nebo zac kvetna - ja tak ruzne pendluju mezi zahradama, tak uvidim, jak to vyjde. dam jeste vedet kazdopadne.
    diky za nabidky na revans, vetsinu jsem odmitl, mam uz fakt asi skoro vsechno a co jeste shanim jsou spis takovy raritky. ale kazdopadne po vzoru gengelu, jestli se nekdo dockate plodu incarnaty nebo treba tech hybridu caerula X incarnata, budu moc rad za seminka zpet, at mame prvni generaci zvyklou na nase podnebi.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    KASTA: ahoj, jestli máš ještě mučenek dost, mohla bych poprosit o jednu od obou druhů? Kdyby si využil, můžu nabídnout pár sazeniček kadeřávku/kapusty Nero do Toscana..
    KASTA
    KASTA --- ---
    pristi tyden bych chtel vykopat ty mucenky. napiste mi do posty kolik a jaky kdo chcete (mam ty purpurovy - p. incarnata a modry - p.caerula). Obe jsou cizosprasny takze na plody jsou potreba aspon dve (opylujou se i vzajemne). doufam teda ze prezily tuhle tuzsi zimu, zacinaji rasit az nejak koncem kvetna, tak pak se teprve uvidi, ale koreny uz bych dal do kvetinacku ted. nejradsi osobni predani v Praze, az je sem dovezu, ale muzu kousek toho korene poslat i postou :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Ve Stanici přírodovědců mají každou středu výdejní okénko, koukněte na stránky. Teď mají hlavně pokojovky a začínají i věci na zahradu, ale je to spíš prodávání přebytků, říkat tomu zahradnictví je poněkud přehnané :) Ale rostliny mají pěkné a levné, akorát ten výběr není takový.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    ahoj, chtěla jsem se zeptat na doporučení na zahradnictví - Praha, Kralupy či poblíž případně nějaké dál, co má e-shop a nebylo by to poštou přes půlku republiky. dobré reference jsem slyšela na pražské Krulichovi. Florianus má uzavřený e-shop, ekozahradnictvi má taky uzávěrku objednávek, protože jsou přehlcení. tak přemýšlím, kam jinam. většinou kombinuju sazenice z pražské tržnice (na zeleninu), pak Jelínek ve Veltrusích, protože to mám při cestě a když byl čas, tak až do Markvartic Planta naturalis. Ptám se teď hlavně kvůli okrasným trvalkám a bylinkám, letos plánuju obnovit několik větších záhonů, tak půjdou počty sazenic do desítek. Krom slušného stavu rostlin tedy i cena hraje roli, tak budu ráda za tipy. Matně si vybavuju, že jsem jednou narazila, že by mělo být i zahradnictví připojené ke Klubu přírodovědců na Smíchově, ale teď to nemůžu dohledat. Nevíte o tom něco? Případně nezkoušli jste někdy nakupovat v Jeně? Jestli si dobře pamatuju, tak to mají jen pro velkoodběratele, ale psát jsem jim nezkoušela. Jestli není nějaká možnost i pro menší odběr či přes někoho známého.. Ještě jsem loni zkoušela Flos, ale popravdě jsem z jejich sazenic moc nadšená nebyla. Balené je měli dobře, ale rostlinky dost malé a půlka jich sotva přežila sezonu.
    Jinak, jak jsem se vás tu ptala na odrůdy rajčat, tak jsem to nakonec pojala experimentálně a doma roste teď asi 17 odrůd. Většina perma, pár F1. Pokud mi půlka nepojde, tak budu mít v půlce května nějaké na výměnu, když bude zájem. Třeba za papriky, okurky nebo prostě jiný druh zeleniny než rajčata..:)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: Ha vidis to jsem zvedav, jak se ti to oplati, my mame dekorativni chrestoviste, ze kteryho tak pul kilo je a kolem jsem to vydatne dosel, ale vubec me nenapadlo to prekutat
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KOCOURR: Dovychovavam jedno nashi u tchanu, koupili a nestarali se o to. Je to na hrusnovym semenaci, takze podnoz ma u zeme asi dvojnasobnej prumer nez stromek. Ten pak ma porad docela bujnej rust a je potreba ho trochu probirat, ma sklon se zahustovat. Na zacatku urcite plati totez, co pro bezny ovocnace- vychovnym rezem definovat korunu. Tenhle exemplar, kdyz jsem k nemu poprvy prisel, mel tri terminaly a galdu navzajem se ktizicich vetvi.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KASTA: to jsou chřesty poděďene se zahradou. Některý mají určitě deset let, podle odumřelých kořenů. Takovej zakopanej poklad, pokud by všechno šlo, jak si to maluju - kilo na sazenici, to už je nezanedbatelný množství,))
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: pěkně se ti rozmnožil! Já ho zkouším zatím druhej rok, tak jsem zvědavej, co vůbec letos vyleze a jestli už ochutnám :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Se musím podělit o dnešní úspěch. Na zahradě jsme měli takový koutek metr na metr z kterého nám vloni vylezlo pár chřestů, ale sklizeň byla spíš dost skromna. A letos jsem chtěl založit řádné chrestoviste, semínka nám klíči, tak jsem si říkal, že tam prekopnu i ty sazenice z rohu. A světe div se, nebylo jich tam pět, ale po pár rozdělení trsu - 23 sazenic!

    VEVER
    VEVER --- ---
    YEMANJA: Nám už tady meruňka kvete. Ale ona je magor, loni jí taky skoro všechno zmrzlo.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: zrovna v neděli jsme říkali, že furt není cítit a pak jsem v 21h, v čase úplňku otevřela okno a úplně to všechno provonělo :) i tak je to zvláštní, loni touhle dobou odkvétaly meruňky a teď ještě nezačly kvést ani mandloně, ale aspoň se po letech dočkáme meruňkovice snad :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jo, tak jaro uz ted citit je :) driny kvetou naplno, zimolez vonny voni a ptaci sili :) ale jinak teda na zahrade je videt, ze ty unorovy mrazy byly vydatny, pomrzlo nekolik rozmaryn, stalezelenych hlosin a celkove je vsecjno takovy zastydly a probouzi se to jen zvolna.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam