• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    KASTA: ja je mám trochu povylezlejší - 2 a 2 teprv vykoukly...bylo to dost nekonečný a už jsem se bála, že jsem je něčím zardousila, tak asi dobrý :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KASTA: moje jsou na tom taky takhle.
    KASTA
    KASTA --- ---
    snad uz ted zacnou, ja jsem zatim v tyhle fazi

    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KASTA: ještě ne :-(
    KASTA
    KASTA --- ---
    uz se vam probouzeji ty mucenky? mne uz konecne zacly tlacit listky, ale letos jim to teda trvalo. resili jsme to i na mucenkovym foru, jak je maji vsichni zpozdeny. tak jsem je dnes poradne zalil a doufam, ze tenhle tyden uz je ty hlaseny tricitky poradne probudi..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na Trojský ostrov se hledá někdo, kdo by se přidal do péče o kozy (plust tam mají komunitní zahradu)


    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2078061715670358&id=1308581092618428


    MetroFarm
    11h ·
    Chtěli byste farmařit, vyrábět sýry, ale nechcete se vzdát výhod velkoměsta? Hledáme posily do našeho kozího týmu v rámci komunitní farmy v Praze 7. Náplní práce je především dojení a péče o naše kozí přátele, ale taky pasení (bereme kozy na procházku mimo ohradu), posilovna při kydání, hrabání bobků atd. Odměnou vám bude vámi nadojené mléko (cca 3l na jedno dojení) a hlavně úcta nejlepšího dejvického kozla Mekty. Nutností je zúčastnit se minimálně dvakrát týdně. Nezapomeňte, že i v zimě mimo dojnou sezonu je zapotřebí o kozy pečovat, i když je práce méně.
    Hledáme také kozího hodinového manžela, nebo zkrátka kutila, který nám čas od času pomůže něco vyrobit (aktuálně například novou dojnou lavici),opravit nebo přišroubovat. Materiál zajistíme, případně zaplatíme, práci platíme mlékem.
    Zkušenosti nejsou nutné, zaškolíme.
    Občas se na pastvině scházíme i jako parta na pokecání a popití a budeme rádi, když se k nám přidáte.
    XL1
    XL1 --- ---
    pěstuje někdo citronový muškát ?
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: to jsem nedávno vyhazoval, myslel jsem že je někdo ohnul :(

    já začínal s motyčkou, lopatkou ap. ale teď vlastně na pletí záhonků používám kulatý kuchyňský nůž, protože je to u nás chirurgická záležitost :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    VSICHNIMAME: Ne. Kopál. To jsou takové zahnuté vidle, u nás běžné......

    Hurá našla: https://www.huka.cz/p5542-machook-kopac-4hr-s-nasadou-130-cm-cerne
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ANNONKA: myslíš rýč?
    NYA
    NYA --- ---
    AQUARIUS7: super :)
    Tyjo máš tam pěkně pestrou druhovou skladbu. Do toho bych žádnej herbicid určitě nelila :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Na záhonech to "hlídám" kopálem, chtěla jsem vám ukázat obrázek kdyby to někdo neznal, ale internet tento nástroj neeviduje (nenašla jsem). Do země jej dostanu zašlápnutím a pak pákou vytáhnu kořeny čehokoliv, je-li vhodná vlhkost půdy rozdrobí se a zůstane kde má. Je to nejméně namáhavá metoda, já už namáhavé věci dělám nerada a výjimečně.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: Tak to je super! Já ti pak chtěl ještě napsat, že jsou i zahradníci, který to normálně překopou místo toho postřiku. Vyjde to trochu dráž, ale zase ne nějak hrozně moc, tady v Praze na zahradě nám to normálně překopávali. Ale jak píšeš - jestli máš čas a pustíš se do toho v klidu, je to pohoda a zábava. A přesně, odkopeš jen něco, postupně, nebudeš mít holou celou zahradu, kde bys pak bála na něco sáhnout.

    My teda máme krumpáč pěkně těžkej, ale třeba přítelkyně ho má právě proto ráda, říká, že jde o to ho jenom zvednout a pak už vlastně kope sám, jen tím jak dopadne :)

    Vrbinu na zahradě máme, roste na místech, kde neroste skoro nic jinýho, v extrémně suchým stínu pod třešní apod. jsme tam za ní rádi. Meduňku taky. Zahradu máme taky kousek od Berouna, ve Žloukovicích

    P.S. udělej si hned někde kompost, z tý trávy a drnů už budeš mít příští rok hezkou hlínu
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    NYA + KASTA: Přesvědčili jste mě. Tedy - v situaci, která byla, jsem podlehla zahradníkovi - lenochovi, ale pořád mě trápilo, že se mi to může dostat do studny atd.atd. Taky jsem nejásala při představě, že budu trávit léto ve spálené zemi. Vy jste mě přesvědčili, že se to dá zvládnout jinak. Nevím, jak to budu zvládat já (KASTA: krumpáček jsem si koupila ruční, 1 kg těžký, velkým krumpáčem bych si odpravila záda za půl hodiny), ale moje situace se teď změní, zdá se, že budu mít celé léto volno... tak se do toho pustím. Po kouskách. Zatím jsem vyrazila na pýr a srhu, než se mi to vysemení. To jsou ty tašky a pytle. Zkoušela jsem fotit, ale nevím, nakolik se v tom dá vyznat. Zeleně je hodně, nemohu si stěžovat :-)
    Ten velký trs u paty sloupku verandy je Vrbina - Lysimachia punctata, krásná, vzrůstná, kdyby někdo chtěl odkopek, ráda poskytnu, taky meduňku - ty mi jdou. Jen nevím, odkud jste, já bydlím u Berouna.





    NYA
    NYA --- ---
    ANNONKA: to jo, je to schovka pro slimáky. Leda ji v době slimáčí invaze každý den odklopit a posbírat.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    NYA: pýr proroste vším, teda skoro.....zamulčovat deskou přiláká slimáky= dobrý úkryt.....
    Pýr a bršlice mě nutí se hýbat i když se mi nechce :-)
    NYA
    NYA --- ---
    AQUARIUS7: asi by to chtělo vidět, aspoň na fotce. no takhle jak to popisuješ, to zní docela divoce :) ale osazuje se ti to i bylinama, který můžeš podporovat, to je dobrý.

    já to dělám tak, že pýr pleju jenom ze záhonů, v okolí záhonů sekám soustavně nakrátko, pak nedělá invaze (nebo malý a kontrolovatelný). a v trávníku ho sekám, a snažím se přitom nechat byliny (popenec, jitrocel, jetel, co tam zrovna je). pýr to kosení nemá rád, postupně ustoupí jiným druhům. ale není to za jeden rok.

    s ostružiníkem dělám to samý .. na zahrádce v kolonii, kde teď jsem, má tendenci se docela rozmahat. tak když vidím někde šlahoun, tak ho vytrhnu, a nechávám je jenom tam, kde mají svoje vyhrazené místo. je jasný, že kdyby se tam o to pár let nikdo nestaral, vezmou si pozemek celej zpátky. takhle si ale myslím, že je časem zreguluju

    zamulčovat nepropustnou vrstvou jsem myslela fakt přikrýt, třeba nějakou deskou, nebo plachtou, nebo něčím, čím ti ten pýr neproroste.
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: urcite to je dobrej napad, odolny uzitkovy rostlliny, ale ten pyr musis dat pryc mechanicky, prekopat a vytahat i ty oddenky. Mne leze do zahonu s marockou matou (a mata mu to pekne vraci, jak zade prorusta do jeho cesticky) ale musim ho porad vytrhavat. Nevim kdo by nakonec vyhral, asi remiza.
    KASTA
    KASTA --- ---
    AQUARIUS7: no ja zahonky taky delal krumpacem :) proste cela horni vrstva sla pryc, z drnu jsem vytrepaval hlinu a tu tam vracel, pac to byla ta nejkvalitnejsi. Cely jsem to prekopal a zkypril, jak to slo. Hryzci odejdou, kyz tam neni klid, v tech vysokych koprivach meli pohodu. Obcas se sice jeste nejakej ukaze, ale dlouho nevydrzi
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    KASTA: vzhledem k tomu, jak se tady úspěšně rozrůstá meduňka, myslela jsem si, že částečně bych to mohla vyřešit vysazením takto invazivních ale pro mě žádoucích rostlin - zkusila bych např. mátu.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Mulč je pýru úplně šumák... Taky se ho nemůžeme zbavit. Exponovaný místa jsem komplet přeryla a vytáhla oddenky, tak tam už to pomalu vzdává (ale furt ještě se objevuje!). Jinak teda sekat sekat sekat a selektivně plet. Naštěstí to mám taky jako meditaci..
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    KASTA: Bezúdržbový janovec ? To ale zní dobře :-) Je to samozřejmě o množství času, ale taky o fyzické síle - ta půda zde je velice hutný jíl s kameny, rýč dovnitř nedostanu, jen s max. úsilím rycí vidle a okopávám krumpáčem :-(
    A jak ses zbavil zbavil kopřiv a hryzců ? (kopřivy jdou vytrhat ještě docela dobře)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam