• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    LAETATIO:
    MAR_TINA: to muzou prezrat?

    my mame jen kdoulovec a ten sklizime az kdyz plody opadaji. i tak jsou tvrdy a kysely, ale nasuseny na tenky platky jsou v zime do caje lepsi nez citron. lisi se nejak (chutove) plod kdoule a kdoulovce?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: děkuju, loni jsem je koupila, ale byly přezrálé, tak nechci o ty první vlastní přijít (máme celé 2 plody :D )
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LAETATIO: půjdou lehkým zakroucením snadno utrhnout, stejně jako jablka. Obvykle se nechávají na lísce dojít.
    Dej vědět, jak tvrdé si měla. Naše jsou na pilku, na železo :)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    prosím o radu - jak poznám zralé kdoule? plodí nám prvním rokem...
    XL1
    XL1 --- ---
    tak sem konečně našel někoho kdo to fakt UMÍ :

    ROUBOVÁNÍ – vinná réva
    https://www.youtube.com/watch?v=F5roLz2yxkc
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: ja to zase tak dokonale promysleny nemel, to jsem si udelal trochu legraci ze situace, ale pravda je, ze se porad snazim ten prostor pod svestkama a jablonema nejak vyuzit. Ty trvalky se nabizeji, ruzny pudopokryvny, treba plicnik tomu se tu dari a preziva zdivocele, tak ten rozsiruju. Kostival, medunku, agastache, ruzny petrklice, lesni jahody, fialky. Chtel jsem dosadit tu bergenii (lecivka) nebo kamzicnik, ale misto toho zustanu jen u toho selektivniho pleni a rozsirovani prostoru pro ty co uz tu samy rostou. Jeste treba cemerice, ty se snad nic nedotkne. Orlicky, zvonky broskvolisty a koprivolisty se mi tu siri samy, tak jim jen dam prostor. a tak :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Aká je tá kompozícia trvaliek? To ma zaujíma.
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jsem zase po delsi dobe do zahrady nainstaloval fotopast. a dobre jsem udelal: takze ten plan podsadit ovocny stromy peclive promyslenou kompozici trvalek, tak ten pada :) necham to jak to je, ted tam aspon uadny skody nenadelaji a nemusim sbirat spadany jablka

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    XL1: Pokud nejsou naraseny rouby, tak kveten obvykle maka vytecne. Kdyz roubujes ze stromu na strom napr anglickou kopulaci ci kozi nozkou, mas slusny sance treba i v breznu
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    XL1: nekdy na prelomu dubna kvetna (na jare byla kosa) podnoz byla narasena, co rasilo pod roubem jsem olamal, a prubezne olamoval
    XL1
    XL1 --- ---
    KLATIC: a v jakém termínu si je letos rouboval ? a podnož už byla narašená nebo měla už listy nebo ještě nebo ještě ne ?
    XL1
    XL1 --- ---
    Ano broskve se vetsinou očkují, roubují se ale taky.
    Má někdo z Vás zkušenost s přeroubováním révy- mam několik keřů co dozrávají moc pozdě-resp pak vůbec nedozrajou tak je chci přeroubovat nějakou rannou odrůdou. ale nevím kdy , jak atd.Ví někdo jak na to ?
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Broskve se očkují.

    Stareodrudy.org je firma, na kterou nedám dopustit, pan Pešek ví co dělá a navíc je to od nás kousek a tím pádem vím, že co jemu roste bude růst i mně, je o 40 metrů nadmořských výš než naše zahrada, všechno od něj mi roste, plodí a je to to co bylo psáno.
    Starkla a Sieberze odmítám z principu od prvního katalogu, jsem patriot a vlastenec i když se to nenosí. Navíc nevím, kde jejich výpěstky vyrostly a nemůžu ani odhadnout jak se budou chovat u nás....... no kecám, i cizáka mám na zahradě - fík na jaře nasazený, má dva fíčky, ale budou až v zimě nebo na jaře k jídlu, zatím je rostlina v soudku tak půjde na zimu do baráku.

    KLATIC: malináč božsky voní :-) a 5 ze šesti je krásný výsledek :-)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    pristi rok chci zkusit svestku a merunku na myrobalan, tak jsem zvedav
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    XL1: letos jsem dela svuj prvni pokus, rouboval jsem malinace na jablon co vyrostla z korenu nejake pokacene, zkousel jsem jak za kuru tak primo stejne tlusty roub jako podnoz, rouby byly tusim z unora asi 2 mesice v lednici v pytliku, ze sesti se chytlo pet a rostou, takze vzhuru do toho :)
    XL1
    XL1 --- ---
    Lísku na lísku
    MAR_TINA:
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XL1: přeroubovat co na co?
    Jabloně máme roubované běžně (podnož jabloň). Musíš mít vhodnou podnož a dobře založené rouby. Něco se chytne, něco ne.
    Broskev si nevybavuji, že by kdy děda dělal a ten rouboval všechno, zkoušel, co se dá a nedá. Teď nám odchází aronie, která byla na nevhodné podnoži, ale vydržela cca 35 let, tak to děda docela uměl.
    Lísku nevím, to jsme nikdy nepěstovali.
    XL1
    XL1 --- ---
    MNá tu někdo PRAKTICKOU / ne teorie z knih* zkušenost a povedlo s emu přeroubovat lísku, broskev, jablonˇ?
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: s tema zahradnictvima souhlasim :)

    to dalsi bych ale nezobecnoval, u tech rannych odrud muze byt zase problem s pozdnimi mraziky, to uz si zase musi kazdy poresit podle toho, jak to ma na zahrade (u nas v doliku to problem je)

    treba nase nova ranna samosprasna tresen zatim pokazdy pomrzla. vedle vysazena normalni chrupka uz mela tri roky po sobe tresne. tresni je tu spousta, s opylenim problem neni. a u merunek se ted casto radi koupit co nejvic pozdni odrudu a dat ji na trochu drsnejsi misto, aby vykvetla co nejpozdeji.

    ja tyhle choulostivky odmitam pestovat, takze misto merunek volim treba mirabelky a myrobalany, ty si poradi (i kdyz obcas pomrznou taky), broskev se mi sice libi, ale stejne bych misto ni asi sadil renklodu, kdybych tam mel jeste misto :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER: hele taky nevim, ale intuitivne bych rekl to samy, co ty. a kdyz tam ty travy zustane lezet vetsi vrstva, tak pod ni neroste vubec nic, proste jen hnedy flek. ja to pod stromy obcas necham, ale z travniku vzdycky hrabu a kompostuju.
    XL1
    XL1 --- ---
    Takže výsledky po 8 letech : Už zásadně nekupovat -Zkušenosti se zahradníky :

    Starkl : broskve buď neplodí vůbec anebo plody velikosti švestky a velmi pozdní tj nedozrávají, totéž nektarinky- Sanguine de Savoy-plody velikosti třešně,v červenci zásadne shnijí a odpadnou.

    Sieberz- Visačky si dávají hezké ,ale odrůdy pak vyrostou jiné,konkrétně místo shrakys narostal japonská svesta obyčejná.
    Maliny taktéž -místo obří remonttantní Sugana gelb uplně obyčejná malina červená.

    nejlepší zkušenost po letech kdy začly stromy plodit zatím ovocnaskolka.cz- všechno TOP kvalita a plodnost.

    Jinak obecně v tomhle nestabilním počasí doporučuju koupovat POUZE samosprašné a ranné odrůdy čehokoliv.

    Třešně, meruňky atp . -80 procent co ej v prodeji tak je cizosprašných a pozdnejších tj úroda je pak minimální.

    Vinnou révu pak tu která dozrává v srpnu.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Mám asi trochu debilná dotaz, ale tady v okolí asi město vždycky poseká trávníky a loučky a posekanou trávu tam nechá ležet. Takhle intuitivně bych řekla, že to úplně nebude podporovat druhovou pestrost, ale spíš pár plevelnějších trav které se přes to zvládnou prorvat a bylo by bývalo lepší tu trávu shrabat někam ke stromům a tam jí nechat shnít, ale radši bych si svojí intuici ověřila...co si o tom myslíte?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam