• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    IKA: jo, mela jsem toho truhlik na severnim balkonu, kde to vesele rostlo, ale vubec mi to nechutnalo, pres zimu to zahnilo. co si pamatuju, tak v lednicce vyklicily asi za dva tydny, pak jsem ty pidi listecky presunula prave na ten balkon na stul, takze nebyly na teple, ani na svetle a tam nejak prezily, chce to asi spis min nez vic pece.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ja som u nich minulý týždeň vybrala sekci “divné ovoce do 300/ks”, už sa teším,
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VEVER: Tak vtákmi roznášané invazívne kytky existujú, napríklad hlošina okoličnatá. V Amerike s ňou majú problémy.
    Ja som ju teda vysadila, pretože sa mi páči, ale budem to sledovať.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MART1NKA: tak tohle zas nejsou kytky co by se nějak šířily. Třeba zrovna aronii jsme tam měli co se pamatuju a nikam se to nerozplevelilo, i když toho půlku pokaždé snědli ptáci. Třeba ten topinambur by mohl být snadno poněkud jiný příběh.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: ad Spomysl: tak to se omlouvam :) na me maji casto dost drahy veci, ale treba cerny rybiz maji za super cenu a maji spoustu zajimavych odrud. Taky jsem koukal, ze tam maji cinsky jam, ktery jsem predloni neuspesne shanel a nakonec jsem si poridil ten japonsky. No uz jim nebudu delat reklamu, letos stejne nic nekupuju a cerny rybiz jsem si narizkoval :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Před deseti lety jsme šruchu vůbec neměli, od té doby zaplavuje a dokáže vytvořit souvislé porosty zahlušující zeleninu i jahody. Chuť je bezva, ale nejsem koza abych to stíhala spást :-)
    KASTA: odkaz na Spomyšl je podraz - řekla jsem, že už NIC - už mám v košíku zase za dva tisíce..............................ještě to můžu smazat, že ? :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak ona vetsina rostlin pestovanych na zahradach je vlastne nepuvodni, takze za sebe se vyhybam jen tem vyhlasenym problemovym, co se sireni tyka (bolsevnik, kridlatka) a nejak dal to neresim.
    p.s. ale zrovna u ty sruchy ale nevim, jestli je nepuvodni
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VEVER: Hele to som si myslela aj ja, ale človek potom chce muchovník a zimolez a aronii, atď a vykašle sa na to.
    VEVER
    VEVER --- ---
    A já teda jak bydlím v zásadě v centru Prahy, tak původnost rostlin úplně neřeším, no. Kdybych přemýšlela nad zahradou na chalupě, budu na to koukat úplně jinak.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MAR_TINA: ona je srucha zahradní (nebo zeleninová, nebo tak nějak) a ta se pěstuje už celkem dlouho, pokud se nepletu a její invazivnost je spíš nižší. No a pak je ta divoká srucha (tam si jméno už vůbec nepamatuju), a ta se šíří jak vzteklá. Zase ji málokdo pěstuje.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: jestli myslis sruchu, tak ta se siri spontanne vsude, bez ohledu na permakulturisty ap. tipnul bych si, ze za to muze oteplovani, protoze je teplomilna
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Neviem čo myslíš (možno barborku?), ale je to tak, že pokiaľ je to jedlé, je to nitrogen fixer, alebo má inú významnú funkciu, tak sa to do istej miery invazívnosti vysadzuje. Tj moderní permakulturisti vysadzujú i nepôvodné druhy. Zároveň im ale ide o rovnováhu prostredia, takže príklad topinambur dobrý, ale dáš ho niekam, odkiaľ nebude mať možnosť pleveliť na všetky strany. Ak takéto miesto nemáš, tak sa neodporúča ho vysádzať.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MART1NKA: Ano. Už několik let si potvrzuji, že to dokonce ČTE MYŠLENKY!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jak se s permakulturou slučuje šíření nepůvodníh druhů?

    Takový ten tlustolistý plevel, co byl v módě před pár lety, mají lidi úplně všude. I když ho nikdy neseli, neviděli a nechtěli.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ono nás to odpočúva, že?

    KASTA
    KASTA --- ---
    Porad mi chodi maily ze zahradnictvi Spomysl, ze letos prvnich 10 tisic objednavek ma dopravu zdarma. Pry jeste zbyva 5 tisic, tak kdyby se to nekomu hodilo....
    Bezne tam nenakupuju, ale nekdo mi vloni poradil, ze tam maji moc hezky, uz vetsi_ rostliny minikiwi (hlavne kolomikty), tak jsem tam vloni nakoupil a byla to pravda
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    IKA: u mě dva-tři roky nic, ale legendy praví, že na jedné zahradě kdesi na Vysočině je jistý Mák prostě zasadí do země a oni prý vyrostou a prosperují.
    KASTA
    KASTA --- ---
    IKA: ja taky bez uspechu a po dvou pokusech a uz jsem to vzdal. ale zkousel jsem to jen tak, ze seminka sly primo do zahonu na misto, kde jsem odhadl, ze by se mu mohlo darit. co neni odolny a sobestacny, nema u me sanci :)
    IKA
    IKA --- ---
    JESTEDMAN: Moje sa z chladničky dostali na okno a tam chcípli, takže pestovateľské megaúspechy, ako dosiahla MART1NKA sú mi, žiaľ, neznáme.:D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IKA: U nás v rodine je to running joke. Už sa snažíme tretím rokom, z prvej várky prežil jeden. Minulý rok mal až jeden list. Je to veľká súčasť prehliadky záhrady a najväčšia vzácnosť.
    Druhý rok som dostala 2 sadeničky od bratovej tchýně. Problém s nimi je, že keď ich nezožerú slimáci, tak ich dorazia třásněnky. Neviem, či čokoľvek z toho ešte žije. Je to dosť komické. Slimáci ich milujú.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam