• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KASTA
    KASTA --- ---
    FRENNET: saturejka, to je drzak. perovskie je spis okrasna, ale taky extremne suchovzdorna. a jestli potrebujes neco pokryvnyho, tak materidouska dlouhokorenna, ta ma takovy leskly listy, je stalezelena a jinak aromaticka, voni spis jako saturejka (ostatne ji v zahradnictvi jako saturejku obcas prodavaji) a je taky neznicitelna suchem. Tyhle tri jsou asi nejvetsi drzaci z mych bylinek (a ten yzop).
    Jeste mam rad hojnik horsky (sideritis scardica) na caj a tak. A citronovy tymian.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KASTA: no zalivat to budu, to bez toho asi nepujde. Kdyby te jeste neco napadlo, sem s tim. Je to docela velkej zahon.

    KASTA
    KASTA --- ---
    FRENNET: yzop i divizna to daji taky a bude se jim tam darit. ale stejne to budes muset v lete obcas zalit, jinak ti to zaschne - levandule, oregano ani majoranka zase tak extremne suchomilny nejsou, mne na drsnejsich zahonech zasychaji
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Jdu si pro radu. Mame terasovitou zahradu na jizni stranu. Od rana do vecera tam pere slunce, a zahon o ktery se mi jedna je na skale. Je tam tam mx metr pudy, pak je “zula”-granodiorit.
    Zahonek jsem si vyplela a z duvodu polohy tam chci bylinkovej zahon. Mam naplanovano: materidouska, tymian, majoranku, oregano/ pamjoran/dobromysl, levandule, rozmaryn, salvej. Tyhle vim, ze to na slunci daji. Co ale smil, yzop, divizna, hermanek. Jeste mam na mysli jednu, taky aromatickou, ale ted nevim, doplnim.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    TADEAS: Bude nějaké shrnutí, návod pro ty, kteří do Prahy nedojedou?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    akce k regenerativnimu zemedelstvi 2. brezna v praze

    Konference ŽIVÁ KRAJINA , Mar 2
    https://konference-zivakrajina.cz/cs

    Pojďte s námi hledat odpovědi a řešení na společné problémy a inspirovat se od kolegů, kteří dokáží vypěstovat 10 tun kukuřice/ha regenerativním způsobem bez použití hnojiv. Mají půdu plnou života a dosahují skvělých výnosů. Přijměte pozvání na konferenci Živá krajina, která bude už 2. března. Půda má obrovskou sílu regenerace. A kdo jiný, než vy ji dokážete správně naslouchat a obnovit.

    Kromě řady odborníků a expertů se na konferenci můžete těšit na předsedu družstva Roberta Dohála ze slovenského ZD Krakovany, který má několikaleté zkušenosti s regenerativní způsobem hospodaření. Pozvání přijal i Petr Vlasák z moravskoslezské zemědělské skupiny RenoFarmy, Erich Vodňanský z rodinné farmy Statek Vodňanský a další hosté.
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak mensi report k hlizam: vykopaval jsem ted chraneny zahon s ruznyma hlizama a par postrehu:

    - brambory uplne v pohode prezimujou v zemi, mam nejaky mensi lahudkovy cerveny, koupeny v Delmartu :) jsou rany, stihnou dve urody za rok a z jedny, predloni tam zapomenuty a svymu osudu ponechany brambory jich tam ted bylo asi 20, takze prekvapeni. Tak jsem jich tam polovinu vratil a pokracuju

    - hlizolu nachovou jsem definitivne vzdal, prirustky minimalni, rostlina roste, ale nijak se nerozrusta. hlizy maji tedy chut luxusni (pripominaji maniok) ale strasne spini hrnec tim latexem. jeste jedna zajimavost, rostlina kvete a nekde na netu jsem cetl, ze kvety voni po fialkach. ta moje teda silne "vonela" po naftalinu :)

    - japonsky yam jsem uz predloni vzdal, ze taky moc neprirusta. presto mi tam nekde kus zbyl a vloni znovu vyrasil. je to hezka dekorativni popinavka, tak jsem mu chtel dat jeste sanci a ke svymu prekvapeni jsem vykopal dost mohutnej hluboko jdouci koren, nejvic pripominal kren. ten koren je problem celej vykopat, chapu, ze ho pestujou v nadobach. kazdopadne mu dam jeste sanci, prokazal dobrou odolnost a je to zajimava rostlina.

    jinak super pocasi, delam zahony, striham stromy - produktivni unor :)
    TBC
    TBC --- ---
    FRENNET: určitě
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Hele o vikendu ma byt teplo a relativne dlouho u nas neprselo. Na podzim jsem zapomela zryt zahonek se zelenym hnojenim. Rada bych ho zryla, ten zahonek.
    Co? Ne?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    IKA: jo, mela jsem toho truhlik na severnim balkonu, kde to vesele rostlo, ale vubec mi to nechutnalo, pres zimu to zahnilo. co si pamatuju, tak v lednicce vyklicily asi za dva tydny, pak jsem ty pidi listecky presunula prave na ten balkon na stul, takze nebyly na teple, ani na svetle a tam nejak prezily, chce to asi spis min nez vic pece.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ja som u nich minulý týždeň vybrala sekci “divné ovoce do 300/ks”, už sa teším,
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VEVER: Tak vtákmi roznášané invazívne kytky existujú, napríklad hlošina okoličnatá. V Amerike s ňou majú problémy.
    Ja som ju teda vysadila, pretože sa mi páči, ale budem to sledovať.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MART1NKA: tak tohle zas nejsou kytky co by se nějak šířily. Třeba zrovna aronii jsme tam měli co se pamatuju a nikam se to nerozplevelilo, i když toho půlku pokaždé snědli ptáci. Třeba ten topinambur by mohl být snadno poněkud jiný příběh.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ANNONKA: ad Spomysl: tak to se omlouvam :) na me maji casto dost drahy veci, ale treba cerny rybiz maji za super cenu a maji spoustu zajimavych odrud. Taky jsem koukal, ze tam maji cinsky jam, ktery jsem predloni neuspesne shanel a nakonec jsem si poridil ten japonsky. No uz jim nebudu delat reklamu, letos stejne nic nekupuju a cerny rybiz jsem si narizkoval :)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Před deseti lety jsme šruchu vůbec neměli, od té doby zaplavuje a dokáže vytvořit souvislé porosty zahlušující zeleninu i jahody. Chuť je bezva, ale nejsem koza abych to stíhala spást :-)
    KASTA: odkaz na Spomyšl je podraz - řekla jsem, že už NIC - už mám v košíku zase za dva tisíce..............................ještě to můžu smazat, že ? :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak ona vetsina rostlin pestovanych na zahradach je vlastne nepuvodni, takze za sebe se vyhybam jen tem vyhlasenym problemovym, co se sireni tyka (bolsevnik, kridlatka) a nejak dal to neresim.
    p.s. ale zrovna u ty sruchy ale nevim, jestli je nepuvodni
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VEVER: Hele to som si myslela aj ja, ale človek potom chce muchovník a zimolez a aronii, atď a vykašle sa na to.
    VEVER
    VEVER --- ---
    A já teda jak bydlím v zásadě v centru Prahy, tak původnost rostlin úplně neřeším, no. Kdybych přemýšlela nad zahradou na chalupě, budu na to koukat úplně jinak.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MAR_TINA: ona je srucha zahradní (nebo zeleninová, nebo tak nějak) a ta se pěstuje už celkem dlouho, pokud se nepletu a její invazivnost je spíš nižší. No a pak je ta divoká srucha (tam si jméno už vůbec nepamatuju), a ta se šíří jak vzteklá. Zase ji málokdo pěstuje.
    KASTA
    KASTA --- ---
    MAR_TINA: jestli myslis sruchu, tak ta se siri spontanne vsude, bez ohledu na permakulturisty ap. tipnul bych si, ze za to muze oteplovani, protoze je teplomilna
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam