• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MAR_TINA: kde bych na to vzala? Mám obyčejné nářadí. Tohle je nová informace tak ji posílám k přemýšlení a možná - pokud tomu někdo z vás rozumí - k vysvětlení co tím chtěli říci.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MAR_TINA: Jsi zlá mlékaři Dane! Někomu tu kazíš príma ezo kšeft :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: je to píčovina. Pokud máš pocit, že ubližuješ zemi okopáváním se špatným magnetických polem, zasloužíš si platit za motyčku ledvinou.
    bronz je měkký a drahý
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Pokud kupujete nářadí a myslíte to se zemí dobře, doporučuje se bronzové. Mám to zprostředkovaně, takže původní zdroj nemám šanci dohledat (ani nevím jestli je v angličtině nebo ruštině), ale celá úvaha má logiku. Bronz (měď) je nemagnetický a tím pádem je vůči půdě neutrální a nedělá jí zle. Železo je magnetické. Jak jí ubližuje fakt nevím, ale prý ano. Dá se to u nás koupit, ceny jsou pro bohaté. Ke kulatinám si budu přát motyčku :-) https://www.ajan.cz/bronzove-naradi-prehled/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RED_KOMUSO: jé, to se ještě používá a prodává?
    Asi vybírej bytelnou, pořádný množství kovu, spoje, dvě rukojetě, protože ti vydrží napořád. Naší je přes 50 let.
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    Ahoj, chceme koupit první ruční plečku, máte typy, zkušenosti? Díky moc.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    4 Day Market Gardening July 2022 - RIDGEDALE FARM AB
    https://www.ridgedalepermaculture.com/4-day-market-gardening-july-2022.html
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    XL1: o té Muškatelce přesnější popis!
    U sousedů na konci sadu sousedivše s pastvinou více méně v hraniční křivině roste strom. Bez plotů, volně přístupný, asi o něm nikdo neví a netouží po jeho ovoci. Hrušky jsou žlutavé, velmi sladké, hniličatí už při pádu dolů. myslela jsem na pálení, na sušení nevím, možná ve starodávných vytápěných sušárnách by to šlo. Je to ono?? Nejsou uvnitř červené nebo jsem to zapomněla... mrzne, teda v noci, ve dnes slunko. Mám ti to střihnout? Bezy u nás už jdou do pupenů, ale réva ještě nepláče. Pokud ano, napiš přesně ze které části a jak dlouhé. Já tam vylezu ještě dnes, je sucho.
    XL1
    XL1 --- ---
    Letos začínám s roubováním- zatím hrušky , meruňky a třešně..kdyby měl někdo na zahradě zajímavý strom co by chtěl zachovat tak pls do zpráv.
    sháním hlavně staré odrůdy např. Muškatelka letní a turecká, třešně ranné odrůdy, meruňky takové ty staré druhy co přezrávají na stromě a pak se dají doslova vypít....
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FRENNET: já taškama občas zatěžkávám netkanou textilii.....ochrana proti mrazu apod. Jinak na slunná místa doporučuju - mátu co nejvíc obyč. ty čokoládové ananasové vymrzají, medunku, šnitlík, libeček, saturejku - ze semínek, různobarevnou bazalku - taky ze semínek.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    FRENNET: rozpadnou se rychle, měla jsem stejný nápad :-( Ze střechy steče, ale ze země vzlíná a to jim na životnosti hooooodně ubere. Navíc jsem o ně občas zakopla a ulomily se. V mém případě to nebyl dobrý nápad............
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ANNONKA: no to mne napadlo, dat to na net. Na druhou stranu, ten zahonek je obehnany jakymsi hnuso linem a divnyma plechama. Tak mne napadlo to vymenit za ty tasky. Asi se casem rozpadnou, no.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    FRENNET: stavební bazar?
    Byla jsem překvapená kolik lidí z touhy po autenticitě shání třeba i podlahová prkna ve zdravém stavu....................
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Aaa, ted vidim jaka je to tapeta FRENNET:, omlouvam se!
    Jinak teda uklizime zahradu, co jsme koupili od dvou duchodcu, co uz tomu moc nedali, je tam toho fakt hodne.
    Nevite, kde upotrebit ty tasky? Jsou to stare tasky, predvalecne, v peknem stavu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Na slunné záhony se mi osvědčila andelika a měsíček.
    KASTA
    KASTA --- ---
    FRENNET: saturejka, to je drzak. perovskie je spis okrasna, ale taky extremne suchovzdorna. a jestli potrebujes neco pokryvnyho, tak materidouska dlouhokorenna, ta ma takovy leskly listy, je stalezelena a jinak aromaticka, voni spis jako saturejka (ostatne ji v zahradnictvi jako saturejku obcas prodavaji) a je taky neznicitelna suchem. Tyhle tri jsou asi nejvetsi drzaci z mych bylinek (a ten yzop).
    Jeste mam rad hojnik horsky (sideritis scardica) na caj a tak. A citronovy tymian.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KASTA: no zalivat to budu, to bez toho asi nepujde. Kdyby te jeste neco napadlo, sem s tim. Je to docela velkej zahon.

    KASTA
    KASTA --- ---
    FRENNET: yzop i divizna to daji taky a bude se jim tam darit. ale stejne to budes muset v lete obcas zalit, jinak ti to zaschne - levandule, oregano ani majoranka zase tak extremne suchomilny nejsou, mne na drsnejsich zahonech zasychaji
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Jdu si pro radu. Mame terasovitou zahradu na jizni stranu. Od rana do vecera tam pere slunce, a zahon o ktery se mi jedna je na skale. Je tam tam mx metr pudy, pak je “zula”-granodiorit.
    Zahonek jsem si vyplela a z duvodu polohy tam chci bylinkovej zahon. Mam naplanovano: materidouska, tymian, majoranku, oregano/ pamjoran/dobromysl, levandule, rozmaryn, salvej. Tyhle vim, ze to na slunci daji. Co ale smil, yzop, divizna, hermanek. Jeste mam na mysli jednu, taky aromatickou, ale ted nevim, doplnim.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    TADEAS: Bude nějaké shrnutí, návod pro ty, kteří do Prahy nedojedou?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    akce k regenerativnimu zemedelstvi 2. brezna v praze

    Konference ŽIVÁ KRAJINA , Mar 2
    https://konference-zivakrajina.cz/cs

    Pojďte s námi hledat odpovědi a řešení na společné problémy a inspirovat se od kolegů, kteří dokáží vypěstovat 10 tun kukuřice/ha regenerativním způsobem bez použití hnojiv. Mají půdu plnou života a dosahují skvělých výnosů. Přijměte pozvání na konferenci Živá krajina, která bude už 2. března. Půda má obrovskou sílu regenerace. A kdo jiný, než vy ji dokážete správně naslouchat a obnovit.

    Kromě řady odborníků a expertů se na konferenci můžete těšit na předsedu družstva Roberta Dohála ze slovenského ZD Krakovany, který má několikaleté zkušenosti s regenerativní způsobem hospodaření. Pozvání přijal i Petr Vlasák z moravskoslezské zemědělské skupiny RenoFarmy, Erich Vodňanský z rodinné farmy Statek Vodňanský a další hosté.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam