• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    PALEONTOLOG: Eeehh???? "jde do prostředí nikl, mangan a hliník"
    Jak jsi přišel na ten hliník - neznám jedinou ocel která by měla jako legující prvek hliník? Dodal bych teda k tvému výčtu ještě vanad, molybden, síru a chrom.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KASTA: mezi nami devcaty jsou hrebiky z oceli a ne z cistyho zeleza. takze napr. jde do prostredi nikl, mangan a hlinik. nicmene pri akvaristice nema nejakej okamzitej toxickej pozorovatelnej ucinek, narozdil od medi, ktera vymydli osazenstvo i z bezny pitny vody.

    lepsi hrebiky nez med v naradi, omg
    KASTA
    KASTA --- ---
    mne taky radil clovek, co mi daval sazenicky revy, at do ty sadebni jamy dam hnuj a nahazim tam rezavy hrebiky, ze reva potrebuje zelezo :)

    p.s. zelezo ve vstrebatelne forme rostliny potrebujou pro syntezu chlorofylu, jestli to teda chcete presne :)

    a za 1300 bych si teda taky radsi koupil kvalitni zelezny naradi, nezli bronzovou motycku "s pribehem"
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    MAR_TINA:
    ano zelezo puda potrebuje, proto prababicka rozhazovala stare hrebiky po zahrade..
    nalezam je doted :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ANNONKA: Neni to zadna informace k premysleni, je to uplna hovadina.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: tohle se tu resilo, bohuzel bezvysledne. s prispevkem souhlaskm az na to, ze v zadnem chlorofylu fakt neni zelezo, to je leda v strukturne pribuznym hemoglobinu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: vytvořili příběh, aby mohli prodávat bronzové motyčky za 1300 Kč, při marži 20 % je to mnohem víc, než za normální železnou motyku.
    Pokud je v půdě málo stopových prvků, třeba mědi, lze je dodat hnojením tím prvkem v nějaké rostlinami vstřebatelné formě. Obrus rzi ze železnýho nářadí opravdu není takový, aby to něco způsobilo, stejně tak mědi z bronzu, aby to něco pohnojilo. Jo a rostlinám často chybí i železo - součást chlorofylu a je dobré ho přidat hnojením na list nebo do půdy.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    MAR_TINA: kde bych na to vzala? Mám obyčejné nářadí. Tohle je nová informace tak ji posílám k přemýšlení a možná - pokud tomu někdo z vás rozumí - k vysvětlení co tím chtěli říci.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MAR_TINA: Jsi zlá mlékaři Dane! Někomu tu kazíš príma ezo kšeft :D
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Plečky se dělají, máme tuhle už mnoho desetiletí: http://jezirkazahrada.cz/plecka-rucni-pojizdna-bez-pluhu občas se to přibrousne pilníkem. Máme i ten plužek, ale ten se používal sporadicky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: je to píčovina. Pokud máš pocit, že ubližuješ zemi okopáváním se špatným magnetických polem, zasloužíš si platit za motyčku ledvinou.
    bronz je měkký a drahý
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Pokud kupujete nářadí a myslíte to se zemí dobře, doporučuje se bronzové. Mám to zprostředkovaně, takže původní zdroj nemám šanci dohledat (ani nevím jestli je v angličtině nebo ruštině), ale celá úvaha má logiku. Bronz (měď) je nemagnetický a tím pádem je vůči půdě neutrální a nedělá jí zle. Železo je magnetické. Jak jí ubližuje fakt nevím, ale prý ano. Dá se to u nás koupit, ceny jsou pro bohaté. Ke kulatinám si budu přát motyčku :-) https://www.ajan.cz/bronzove-naradi-prehled/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RED_KOMUSO: jé, to se ještě používá a prodává?
    Asi vybírej bytelnou, pořádný množství kovu, spoje, dvě rukojetě, protože ti vydrží napořád. Naší je přes 50 let.
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    Ahoj, chceme koupit první ruční plečku, máte typy, zkušenosti? Díky moc.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    4 Day Market Gardening July 2022 - RIDGEDALE FARM AB
    https://www.ridgedalepermaculture.com/4-day-market-gardening-july-2022.html
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    XL1: o té Muškatelce přesnější popis!
    U sousedů na konci sadu sousedivše s pastvinou více méně v hraniční křivině roste strom. Bez plotů, volně přístupný, asi o něm nikdo neví a netouží po jeho ovoci. Hrušky jsou žlutavé, velmi sladké, hniličatí už při pádu dolů. myslela jsem na pálení, na sušení nevím, možná ve starodávných vytápěných sušárnách by to šlo. Je to ono?? Nejsou uvnitř červené nebo jsem to zapomněla... mrzne, teda v noci, ve dnes slunko. Mám ti to střihnout? Bezy u nás už jdou do pupenů, ale réva ještě nepláče. Pokud ano, napiš přesně ze které části a jak dlouhé. Já tam vylezu ještě dnes, je sucho.
    XL1
    XL1 --- ---
    Letos začínám s roubováním- zatím hrušky , meruňky a třešně..kdyby měl někdo na zahradě zajímavý strom co by chtěl zachovat tak pls do zpráv.
    sháním hlavně staré odrůdy např. Muškatelka letní a turecká, třešně ranné odrůdy, meruňky takové ty staré druhy co přezrávají na stromě a pak se dají doslova vypít....
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FRENNET: já taškama občas zatěžkávám netkanou textilii.....ochrana proti mrazu apod. Jinak na slunná místa doporučuju - mátu co nejvíc obyč. ty čokoládové ananasové vymrzají, medunku, šnitlík, libeček, saturejku - ze semínek, různobarevnou bazalku - taky ze semínek.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    FRENNET: rozpadnou se rychle, měla jsem stejný nápad :-( Ze střechy steče, ale ze země vzlíná a to jim na životnosti hooooodně ubere. Navíc jsem o ně občas zakopla a ulomily se. V mém případě to nebyl dobrý nápad............
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ANNONKA: no to mne napadlo, dat to na net. Na druhou stranu, ten zahonek je obehnany jakymsi hnuso linem a divnyma plechama. Tak mne napadlo to vymenit za ty tasky. Asi se casem rozpadnou, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam