• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KOCOURR: Cesky jabkomilci se sdruzujou tajhle https://www.stareodrudy.cz/ mas tam i kontakty na jednotlivy skolkare, jmenovite Standa Bocek vi o jablonich uplne vsechno
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    KVIIIK: Dnes už se na ovoce většinou nečeká 10 let, jabloně umí dát vzorek už druhým rokem a pak podle péče..........
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    BASTOCH: Co jsem koukal, tak největší kontejnerované ovocné stromky jsou kolem 20-25 litrů a cca 2 metry vzrůst. Pokud jsou i větší, tak jenom dobře. Moje (možná naivní) představa je ta, že na nový pozemek necháme dopravit a zasadit už odrostlejší a starší stromy, abychom se sadem nemuseli čekat deset let na první ovoce. Potřeboval bych vědět, jestli je tahle představa reálná.
    No a ve druhém sledu to nějak naplánovat s ohledem na dispozice pozemku.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    KVIIIK: Jak velké stromy si představuješ? A co bys k tomu potřeboval vědět?
    Větší baly (100+litrů) už je skoro na sázení s nejakym bagrem, nebo aspoň 4 fest siláci
    Jinak teda pokud správně založíš sadbovaci jámu, tak se uchytí téměř cokoliv.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Je tu někdo, kdo by dokázal odhadnout a konzultovat základní koncept permakulturního pozemku?
    Jsme ve fázi vyhlídnuté nemovitosti s 6000m2, ale rádi bychom ještě předem ověřili alespoň cca a nahrubo možnosti a reálnost našich představ.

    Rovnou další dotaz: máte někdo zkušenosti s kupováním kontejnerovaných již trochu odrostlých ovocných stromků?
    KASTA
    KASTA --- ---
    KAIRRA: rekl bych ze kombinace vedra, sucha a americkyho padli, ktery napadne i castecne rezistentni angrest, kdyz je oslabeny takovym pocasim :(
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Co se mi stalo s angreštem, třetina dozrála a je dobrá, zbytek zhnědnul a je hnusnej... Neudělaly to ty vedra?
    NYA
    NYA --- ---
    LUSINDA: fakt? Já ho neznám, mluvila jsem s ním jednou telefonem a přišel mi ok.

    No pak bych se ptala Katky Horáčkový z Permakultura CS, jestli ví, nebo mi může někoho doporučit
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCOURR:


    THOMAYER, František. České ovoce. Díl I., Jablka: výběr pro Království české k pěstování nejvíce se hodících 50 druhů jablek. V Praze: Fr. Thomayer, 1894. xiii, 232 s., 50 l. obr. příl.

    VANĚK, Josef. Lidová pomologie: VII. díl, Jablka: Druhá stovka: nové i starší, hojně rozšířené odrůdy. 2. oprav. vyd. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1945. 117 s.

    ŘÍHA, Jan. České ovoce. Díl třetí, Jablka. Vyd. 3. nezměn. V Praze: Nákladem Československé grafické Unie, 1937. xviii, 246 s., 60 l. obr. příl.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KOCOURR: zkus knížky od Vaňka ze začátku 20 století. Tyhle knížky jsou do podrobna zpracovaný a jsou tam i odrůdy již nepěstované.



    VANĚK, Josef, ed. Lidová pomologie. I. díl, Jablka: 100 nejdůležitějších odrůd. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1935. 109 stran, 50 listů obrazových příloh.

    VANĚK, Josef, ed. Lidová pomologie. I. díl, Jablka: 100 nejdůležitějších odrůd. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1935. 109 stran, 50 listů obrazových příloh.

    VANĚK, Josef. Lidová pomologie. VII. díl, Jablka, druhá stovka: nové a málo známé odrůdy. Chrudim: Nakladatelství zahradnické literatury (Josef Vaněk), 1940. 128 s.



    ještě vím o jednom atlasu odrůd myslím z 1 republiky, který je vzácný a prodává se v anticích cca za 10 tisíc.......jen si ted z hlavy nevzpomenu kdo ho napsal
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    NYA: to je hroznej pozer :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    MART1NKA: to uplne nevim, na tehle zahrade slimaci nejsou. na druhe, se slimaky, mam tech trapatek jen par a zrovna jsem koukal, ze nektere listy tam trochu ozrane byly, nebyla to zadna katastrofa jako afrikany nebo slunecnice, ale uplne se jim myslim nevyhybaji
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KASTA: Ako veľmi to žerú slimáci?
    KASTA
    KASTA --- ---
    mam spoustu sazenicek trapatek, hlavne trapatka nachova a obcas nejaka uzkolista. vypada to, ze vse, co jsem na jare zasel, tak mi vzeslo :) kdybyste nekdo chtel, dejte vedet, kdykoliv do podzimu. a kdybyste jich nekdo chtel vetsi mnozstvi a stalo by vam to za to si prijet na moji zahradu za Beroun, mam jich tu stovky
    NYA
    NYA --- ---
    KOCOURR: zkus napsat Potulnýmu sadaři, dost se v tom vyzná
    Potulný sadař - Dominik Grohmann
    https://www.potulnysadar.cz/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOCOURR: něco se dá objednat tady:

    Star� odrudy - Home Page - Ovocn� stromy
    http://www.stareodrudy.org/
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, doufám, že tu nejsem moc OT (kdyžtak mne prosím přesměrujte na vhodnější auditko). Nemáte nebo nevíte někdo o seznamu původních odrůd (pozor, nikoliv druhů, ale jednotlivých odrůd) ovocných stromů?
    Jde mi o to, že bych potřeboval nějak vhodně definovat rozdíl mezi "původní" odrůdou, která se vyskytuje na území ČR a "krajovou", která se vyskytuje (vyskytovala) převážně jen v určitých částech republiky. A samozřejmě k tomu by se mi hodil ten seznam původních (nebo i krajových) odrůd.
    A pokud by měl někdo doporučení na ovocné školky, které se zabývají nejen původními, ale i krajovými odrůdami, sem s tím! Ale je mi jasné, že jich moc nebude...
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    XL1: kořen kostivalu je skvělej na bolesti kloubů apod. nastrouháš a dáš do alkoholu a používá se jako mazání.

    Rostlinu nemusíš ničit celou, když zbyde prvních 2 cm kořene s pár listy a zasadíš zpět.....tak zase poměrně zachvíli naroste do původního stavu. :-)

    jinak roste na vlhkých loukách a podél vody
    KASTA
    KASTA --- ---
    XL1: kdyz se projdes nekde kolem potoka nebo reky, pravdepodobne ho najdes spoustu, ja si ho odtamtud taky nosim do zahrady
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam