• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VEVER
    VEVER --- ---
    FAR_IDA: u náhodných kytek co sbírám v krajině mi nejlépe fungovalo zasít teď ven a ono si to vyklíčí na jaře jak potřebuje. Spousta semen musí projít mrazem aby klíčila.
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Zdravím, chtěla bych si předpěstovat trvalky a další okrasné - echinaceu, rudbékii, orlíček, slézy, topolovky, boubelík, diviznu, pupalku ze semínek rostlin, které mám na zahradě a zvažuju vhodnou dobu výsevu. Běžně se doporučuje jaro, ale říkám si, když semínka zralá padají kytkám teď, jestli by i letos do zimy nenarostly semenáčky. Máte s tím nějakou zkušenost? Stojí za to to zkusit vysít teď nebo je lepší počkat do jara?
    XL1
    XL1 --- ---
    Vosy letos sklízejí o 106 briskve atd napichujou atd. Ví někdo kde se dají fofrem koupit ty pytlíky na ovoce na zakrytí?
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: To bohužiaľ nejde.
    (SVJ má iné predstavy o komposte.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: hlasuju za přidávání do kompostu, kde to jaksi zpracují mikrobové a zvířátka rychleji :-D
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASTA: dík za tip, vygooglila jsem si ty odrůdy a s údivem zjistila, kolik odrůd trozmarýnu vlastně je... Bohužel jsem dostala 3 keříky "Barbecue" a dva keříky no name, zůstanu všechny pro jistotu v květináčích...
    KASTA
    KASTA --- ---
    p.s. ten rozmaryn na fotce vepredu je Blue Winter, vloni narizkovany z matersky rostliny (ta uz je v zahrade tak 5 let), minulou zimu zimoval na pude za oknem a letos na jare jsem ho zasadil volne do zahonu, tak uvidim...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VEVER: nebo vyschne nebo zplesniví. Necháváme ho v zimě ve studeném skleníku. Veranda se nesvědčila, venku jsme nezkoušeli.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BEBERA: ony se ty trapatky celkem dobre presazujou, maji mohutny koreny, tak na podzim muzes premistit. Ale ja tam tech seminek dal fakt spoustu, byla toho plna plechova krabicka od caje 50g :)
    S rozmarynem mam vcelku dobry zkusenosti, mam tri mazuodolnejsi odrudy (Blue Winter, Hill Hardy a Arp) a vsechny to davaji. Zaklad je zasadit ho na jare, aby stihnul dobre prokorenit a dat ho na misto, kde je hodne slunce a dobra drenaz (svah). Posledni zima byla pro moje bylinky dost likvidacni, treba tymiany mely asi padesatiprocentni umrtnost - to se mi tu jeste nestalo - a rozmaryny prezily vsechny tri, jen jsem jim na jare ostrihal sveseny zaschly spicky.
    VEVER
    VEVER --- ---
    BEBERA: no, rozmarýn je jedna z těch riskantních rostlin. Když přijde blbá zima, zmrzne. Ale ona nutně přijít nemusí.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASTA: aha, zrovna jsem tento měsíc vysadila kus bylinkového svahu a do něj několik třapatek. Tak snad to budou ty přešlechtěné neduživé, jak o nich psala Martina, nechci, aby spolkly všechny ostatní byliny... A rozmarýn může do země? Myslela jsem, že v našich podmínkách nepřezimuje, že mu vadí velké množství srážek a zima, zasadila jsem všech pět rozmarýnů jen do květináčů, které se na zimu přesunou do zimní zahrady...
    KASTA
    KASTA --- ---
    ty seminka trapatek, co jsem sem na jare vysel, to melo byt jen prechodne, nez si narizkuju dostatek bylinek. ale vypada to, ze trapatky se rozhodly, ze ten zahon uz neopusti. ok tak je tam necham, budou ho sdilet s hojnikem a u kraju zustane primackla rozmaryna a yzop. holt to nebude planovany stredozemni svah. neuveritelna vitalita, ani jednou jsem je nezalival, maji tedy premiovou zeminu, letity kompost od sousedu. taky se asi projevila selekce seminek z nejvetsich rostlin.

    KASTA
    KASTA --- ---
    IKA: jo anebo k tem bylinkam, ty maji rady vapnik snad uplne vsechny.
    IKA
    IKA --- ---
    KASTA: Ok, takže radšej k stromom alebo kríkom, ktoré by to ocenili?
    KASTA
    KASTA --- ---
    IKA: vapnik se z tech skorapek uvolnuje hodne pomalu, postupne se do ty pudy dostane, ale je to spis na nekolik let. Ja je pridaval do pudy k bylinkam, dlouhodobe to smysl urcite ma, ale treba akutni nedostatek vapniku to nevyresi. P.S. cim vic na jemno je rozemeles, tim to pujde rychleji.
    IKA
    IKA --- ---
    Má nejaký zmysel dávať preventívne vajíčkové škrupinky k rajčinám, kvôli vápniku? Alebo to rastliny takto nevedia využiť?
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    IKA: genialni, netusil jsem, ze to nekdo az takhle sofistikovane zpracoval. diky moc!!
    IKA
    IKA --- ---
    SHILENEC: Muchovník by to mal zvládať. Tu je zoznam stromov a kríkov, ktorým orech nevadí:

    Landscaping and Gardening Around Walnuts and Other Juglone Producing Plants
    https://extension.psu.edu/landscaping-and-gardening-around-walnuts-and-other-juglone-producing-plants
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHILENEC: soused má ořešák za plotem, od našeho muchovníku max 6 m a rostou v pohodě.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    Ahoj, shanim radu - potrebujeme odstinit plot a vedlejsi pozemek, a premyslime nad muchovniky (vicekmen, jedly). Ale je tu minimalne jedno misto u orechu (viz foto), kde si nejsem jist - vzdy se za nas rikalo, ze pod orechem nic neroste. Poradite? Muzu to vyzkouset, ale bude to chvili trvat, nez se muchovnik chyti.. nebo nejaky dalsi ker, ktery by zvladl oresaka “nad” resp vedle sebe?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam