• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: není to snadné. Letos třeba nenastala konstelace, aby dostatečně rostly běžné lesní podzimní houby. Houby si roky žijí v myceliu a za poměrně konkrétních podmínek se obtěžují vystrčit na pár dní do orka plodnice. Je to fascinující a krásné. Zkuste si venku vyhlédnout počínající plodnici, úplně malou a chodit ji pzorovat nejméně 2x denně, případně fotit.Rostou ohromnou rychlostí a pořád u toho mění tvar. Ideální je muchomůrka červená.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    KASTA: to asi jo, jenže já to pečlivě opečovával, tak, jak on popisuje. Takže to nebude tak snadné, jak on tvrdí.
    KASTA
    KASTA --- ---
    JESTEDMAN: jestli ti vyrostla aspoň jedna plodnice, tak to znamená, že mycelium bylo v pořádku a dokonce se chytlo. Jestli potom dál nerostlo, to už není chyba u dodavatele, ale prostě u tebe nemělo správný podmínky.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    BASTOCH: od šavelky jsem zkusil dva špalky tím podsypáním (ne kolíčky) a vyrostla jedna plodnice, jinak vůbec nic... tak mě trochu zklamal
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: u byvaly pritelkyne se do lesiku u Sazavy ty babky a hrib smrkovy povedlo zavest, ale popravde nevim kolik let to trvalo a nevim ani jestli by tam stejne neprisly i samy od sebe :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    VEVER: pardon, já vidím houby a smrk bych jim hned nechal napospas ,)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    https://www.mycelinarium.eu/product-category/garden-mushrooms/ třeba tady jsou houby, které se dají vcelku rozumně nasadit do zahrady..
    Ale takové ty: sadba osmi lesních hub, jedna se vám chytne .. jsou pěkná hloupost. Stejně jako zanesení lišky, babek, či hřibu smrkového je spíš o náhodě a dobré souhře okolností.
    ZUZKAOU: ne výhradně.
    KASTA: na tohle jsou hobby markety nepoužitelné .. špatné skladování, vyschnutí mycelia atp. Doporučil bych na zrnitou ještě třeba agri Slatiňany, nebo toho šavelku.aa
    VEVER
    VEVER --- ---
    BASTOCH: Jo, to já bych radši něco mykorhytického spíš než parazitického. Úplně ten smrk nechci zabít, některým členům rodiny by chyběl :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: kotrč roste na borovicích.
    KASTA
    KASTA --- ---
    BASTOCH: jen tu sadbu bych teda shanel z dobreho zdroje, nejlip primo od firmy, ktera ji pripravuje, umi zabalit na cestu. kupovat ji v ruznych hobby marketech je dost naprd
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Tak pod smrk bych když už tak zkusil kotrč, na něj se dá sehnat tekutá sadba a z té pak vyrobit zrnitou sadbu, tou následně infikovat kořeny. (Sehnat půjde nejspíš rovnou i zrnitá sadba)
    Jinak např vyplozene substráty hlívy rostou na zahradě běžně, to samé např šavelkova metoda do zahrady na špalky je supr účinná. Nebo Jidášova ucha natáhnout na bez.
    Já si takhle zanesl na zahradu penízovku sametonohou, čirůvky fialový a dvoubarevný a pod topinambury bych rád postupně dostal smrže, pokud se zadaři z tekuté sadby. Případně do kopřiv vatovce.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Ok, zkusím to teda partyzánsky :) děkuji.
    YEMANJA
    YEMANJA --- ---
    VEVER: tak 2-3 roky zpět jsme koupili pytel na žampiony a až to nějak doplodilo, tak se rozházený zbytky ještě uchytili jednorázově v zahradě pod stromy, ale to byl jen sprostý žampion
    KASTA
    KASTA --- ---
    p.s. podhoubi jsem parkrat koupil a nikdy z toho nic nebylo. pak jsem se docetl, ze je hodne choulostivy, takze kupovat nejaky ty "sadby" v supermarketech nebo odkudsi po internetu vubec nema smysl, protoze uz je vetsinou stejne mrtvy
    KASTA
    KASTA --- ---
    VEVER: znam takovy ten postup, kdy tam vytrvale hazis stary plodnice, zbytky po cisteni hub ap az z tech vytrusu neco vyroste. trva to par let ale obcas se povede. u smrku bych zkusil hrib smrkovy anebo aspon babky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VEVER: potřebuješ substrát, ke kterému se váže ta houba. Buďto se prodává naočkovaná kostka substrátu se správnýma pilinama a myceliem nebo musíš zvolit druh houby, jež je vlastní stromu, který tam máš. A i tak ji přenést i s kusem půdy, na které rostla. A ještě jí vytvořit podmínky - teplota (chlad), stín, vlhko.
    Teda lišky pod smrk spíš ne. Tam tak klouzek smrkový.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Zkoušel jste někdo pěstovat houby? Jsem koukala že mycelia třeba lišek se normálně prodávají, ale kdysi jsem četla že to takhle nefunguje, tak mě zajímají praktické zkušenosti. Bylo by fajn kdyby ten smrk co mi okupuje zahradu aspoň k něčemu byl :)
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Ahoj, neni to primarne sem, ale treba v tehle kruzich nekdo zna nekoho, kdo je v dobrodruzne casti zivota a potka se to.
    Preposilam od kamarqdky, klidne poste mne, i tipy, kam to jeste postnout.
    ___________________
    háním permakulturního pankáče - radikála, který by bral letní bydlení na naší zahradě v sudu, výměnou za pomoc při přetváření malého divokého kousku ráje v permakulturní oázu.

    Bydlíme na okraji Prahy v mini "DIY" nízkonákladovém domku. Máme 300m2 zahrady, která doteď sloužila jako komunitní setkávací místo a trochu jako hospoda. V tomhle módu jsme si na ní užili skvělá léta, nicméně tato dekáda končí, nám přibyl potomek a touha po funkční, plodící zahradě. Zároveň nás v brzké době čeká navrhování a realizace rodového statku na našem hektaru v bílých karpatech a tak se potřebujem trochu rozcvičit už teď a tady.

    Nabízíme romantickou ložnici v krásném koutku zahrady u potoka, zázemí našeho domu (sprcha, kuchyň), sdílení našich letitých zkušeností s "alternativním způsobem života" i našich stavařských know how.
    Požadujeme totální zapálení pro permakulturu, ochotu posunout si hranice komfortu, sdílení zkušeností se zakládáním zahrady a pomoc s vlastní realizací. V reálu to vidím na dvě hoďky práce denně. Umím si představit, že si dotyčný zvládne střihnout nějaké dny na brigádce v praze a pak třeba den a půl v kuse věnuje zahradě. Já jsem na mateřské, takže stále k dispozici a miluju práci v zahradě, jen se mi s malým dítětem nedaří najít čas a motivaci, takže potřebuju parťáka - to jen na vysvětlenou, že si nepředstavuju model "zadavatel X dělník". Zároveň nezvládnu spolupracovat s romantickou duší, která sice cítí vibrace a magnetický pole, ale pak se budu bát jí půjčit krumpáč, nedej bože nějaké sofistikovanější nářadí.

    Věřím, že tak jako já jsem před lety při odchodu do lesa potřebovala dávku inspirace, odvahy posunout hranice vlastního komfortu a zkušenost, že "to jde i jinak", tak teď někde v prostoru přešlapuje člověk, který také čeká na nakopnutí a příležitost...

    Budu moc ráda za sdílení a šíření mé exkluzivní nabídky 😉 a ochotně zodpovím jakékoli doplňující info.

    Bára z Draháňského údolí
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Přijde mi, že aby to bylo funkční třeba v zeleninovém záhoně, tak by ten záhon tím musel být prošpikovaný, aby to stíhalo dostatečně zásobovat všechny rostliny. A to se pak samozřejmě na ten záhon nevejde tolik rostlin.
    Použití do květináčů, jak mají také v nabídce, mi přijde v pohodě.
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    POMYJAN: hliněná neglazovaná nádoba - zakopat do země, naplnit vodou a přes póry si z toho rostliny cucají závlahu (ve zkratce)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam