• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    SITH
    SITH --- ---
    IF_: domácí sauna s plastovou klikou. To musel navrhnout nějaký blbec
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Ale původně jsem sem šel s nefritovou saunou z Chuncheonu.

    Korejská sauna je většinou areál s několika suchými prohřívacími místnostmi různých teplot (cca 40+, 60+, fakt moc + ;), vlhkost vzduchu nevím, ale k pocení to motivuje dost), relaxační zónou včetně tmavé místnosti s matracemi na zdřímnutí, sprchami a někdy i bazénky v japonském stylu (různé teploty) nebo parní lázní. Až na sprchy a bazénky je smíšená (fasuje se plandavé oblečení) což jsem docela ocenil - předtím v Japonsku jsem vždycky doprovodil kamarádky do onsenu a pak se máčel sám a diskutoval maximálně s japonskými dědečky, což při mé (ne)znalosti japonštiny nebylo až tak vtipné. ;)
    V Soulu jsou různé více či méně cool sauny s různými variantami (prohřívací místnosti vysypané hrubou solí, dřevěným uhlím, kamennými kuličkami, whatever draws the attention of customers...). Většina je ale jen vykachlíčkovaná. Vstup není drahý, je časově neomezený a sauna běží nonstop (od nějaké pozdní noční hodiny do rána tam už není nikdo kdo by prodával vstupné, ale je možné zůstat, dosaunovat se, klidně se i vyspat a jít si po svých). Jsou i lidi, co tam přespávají při cestování, protože je to levnější než motel, ale v té spací místnosti vlastně docela táhne a matrace jsou tvrdé. (Vlastní jídlo si nosí všichni, vlastní deka nebo spacák taky asi není problém.)

    No a v díře jménem Chuncheon (dvě hodiny metrem/vlakem z centra Soulu a pak nějakým busem, nebo taxi v přepočtu za dvě kila a dvacet minut cesty) měli dřív důl na nefrit. Spíš tedy jadeit, ne až tak skvělý kvality, bledězelený až skoro bílý, čínský císař by si z toho na prdel nesed, ale pořád je to nefrit. (Tvrdí, že ten bílý je výjimečný, ale povětšinou je spíše krémový s nějakým lehkým zabarvením, v muzejích je k vidění mnohem čistěji bílá...) Udělali si tam lokální muzeum, které za moc nestojí (a klenotnictví mají dost předražené). Ale hlavně je napadlo trošku naleštit odpadní kámen, který už není šperkařské kvality, a vyložit tím prohřívací místnosti a horké bazénky v sauně hned vedle muzea.
    Fakt dobrý!
    I když vynechám všechny ezokecy o nefritu (a to, že se při pospávání na nefritové posteli cítíte jak postavička z wuxia románu) tak je to prostě saunový areál obložený polodrahokamy. Je to fakt pěkný (hlavně bazénky a parní lázeň -vlhký nefrit se nádherně leskne), moc příjemný na dotek a vůbec... ;)
    Že tam mají restauraci mi přišlo divné - najíst se do sauny? Ale po nějaké době saunování je fajn se najíst, hodinku trávit a vrátit se do tepla. :D
    Možná je divný zabít celej den výletu po Koreji tím, že ho prospíte v sauně. Ale pro mne je to zlatý hřeb cesty. ;D
    Jen mají bohužel stránky jen v korejštině - http://www.oksanga.com/html/main/main.php - a sám jsem si foťák do sauny nevzal. :(
    V Soulu mají prý v jedné sauně aspoň jednu místnost vyloženou nefritem - http://grrrltraveler.com/sightseeing/beauty-celebrity-lifestyle/siloam-spa/ - tak pokud někdy pojedete do Korey, doporučuju zkusit aspoň tu. ;)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    IF_: Začíná to "sauna v zahrádkářské kolonii" a dál už se nedivím ničemu. Tipuju, že to bude tragická ukázka toho, proč přemýšlet a dodržovat normy i při bastlení na chatě... :(
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    IF_: cele to je nejake divne, nema nekdo bližší info?
    IF_
    IF_ --- ---
    Tohle nechapu, v saune klika? Kazdopadne opravdu hruza :(

    Na Jičínsku zemřely v sauně dvě ženy, ulomila se jim klika ve dveřích - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/sauna-smrt-robusice-0q1-/krimi.aspx?c=A170416_084543_krimi_cen
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    TBC: Já ten web videla,ale ve svém dotazu jsem se ptala po zkušenosti/návštěvě.
    TBC
    TBC --- ---
    KETHAMINA: hele nebyl jsem, ale staci se podivat na web... https://www.saunaclub.cz/cz/ ale pokud zajdes dej vedet...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    TBC: a nějaký prakticky info po navsteve?
    TBC
    TBC --- ---
    KETHAMINA: spis to druhy...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Nebyl jste někdo už v tom sauna klubu, co inzeruje prsata dlouhovlaska na bilboardech? Je to jen divný promo nebo spíš "hodinový hotel"?
    SHAMAN99
    SHAMAN99 --- ---
    Odpocivaren je tam hned nekolik, jedna velka uvnitr, ta je tam i nafocena. Pak jsou lehatka na terase, pres terasu se da vlezt do jedne bocni mensi odpocivarny a nebo lze vlezt do mistnosti s barem, kde jsou zidlicky a dalsi bocni mistnost s lehatky.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    ADITU: imho jsou to fotky z butovic teda..,.
    ADITU
    ADITU --- ---
    XARGH: jak to tam je s odpočívárnami? je tam jen ta galerie, jak je vidět na obrázcích, nebo se dá zašít i někam, kde to nebude jako na nádraží?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    SHAMAN99: kde přesně to tam je? kolik je tam saun?
    TADEK
    TADEK --- ---
    SHAMAN99: lepsi nez Sauna Spot? ten je mmch perfektni pres pracovni den, kdyz tam jde clovek mezi 11-14 tak je tam tech lidi fakt minimum a cloveku se casto stane, ze je v saune sam.
    SHAMAN99
    SHAMAN99 --- ---
    Včera jsme byli s kamarádem v nově otevřené Saunii na Černém mostě a můžu říct, že naprostá bomba. Ještě sice nemaj vše dodělané a doladěné, ale je to tam opravdu nádherné. Doporučuji všem vyzkoušet. Hlavně ten ochlazovací bazének na venkovní terase je parádní :)
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    VALENTINA: ten hubenej pokérovanej co dává kamila střihavku a hraje s ním fotbal?
    KURT_WALLANDER
    KURT_WALLANDER --- ---
    LITROP: V některých saunách (např. německý Bad Kötzting) dělají Aufguss (rituál) s březovými větvičkami. Říkají tomu Banja sauna :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam