• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    MTHU
    MTHU --- ---
    QUIP:
    SARAJ: Já si většinou aspoň jeden dám. S tou zvýšenou vlhkostí a ručníkem se udělá trochu větší peklíčko než obvykle (ještě větší než v sauně s automatickým parním nárazem). Ale jinak nejradši pochrupuju ve finský sauně :-)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    QUIP: presne:D
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ze zacatku me saunove ritualy stvaly, ted diky nim aspon vim, kdy bude v saune volno a kdy plno :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    o víkendu byl ve Stepu nový saunér a byl moc fešný a měl pěkně vybranou hudbu, navíc ve 3 odpoledne tam bylo krásně volno.
    SITH
    SITH --- ---
    ALDARION: mě v Chodově dost zklamala saunařka s jejích rituálem, pak tam měli rozbité topení u jedné sauny které obsluha komentovala "joo, my víme, řekli jsme firmě", namísto toho aby na to upozornila návštěvníky, protože v sauně fakt byla zima :) pak to dřevo je dost nepříjemné v zimě kdy neuvěřitelně studí a je nepříjemné na chození, v tom fakt vede STEP. Dnes zkusím po dlouhé době Dvorce, uvidíme.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JIRKA207: Chodov je docela slušný, jen tam jsou občas náhodné návaly návštěvníků. Třeba včera to byla hlava na hlavě (po desáté došly suché ručníky navíc) a jediné, co to zachránilo, byla přitažlivost rituálů - na nich byli vždy lidi namačkaní jak sardinky, takže se ostatním saunám ulevilo. Ale předpokládám, že až se oteplí, tak to opadne. Černý most má parní náraz a asi i finskou o něco prostornější, sardinkárnu jsem tam ještě nezažil.

    Jediné, co bych dost kritizoval na Chodově, je jejich parní lázeň - páru foukají shora, hodně se drží u stropu. Když stojíš, máš hlavu v oblaku hodně horké páry, když si sedneš, jsi vlastně v dost nezajímavě vlažném vzduchu. Buď je to dost zpackaná místnost, nebo se používá nějak speciálně. :) To už je lepší i parní komora v barrandovském bazénu, kde je parní tryska u podlahy, takže i když je samozřejmě u stropu tepleji, celkový výsledek je mnohem homogennější a příjemnější.

    (Barranov je vlastně docela fajn, když si chceš zaplavat a pak zarelaxovat v páře - označil bych ho za jeden z lepších pražských bazénů - ale bohužel je na něm znát delší doba od postavení a nízké investice do údržby, je to takový olezlý český bazén. :( A v zimě se tam občas objeví skupinka slovanů, co si jdou vysaunovat počínající rýmu - za to bych vraždil. Jenže ti namakaní, nakrátko ostříhaní pánové potetovaní bukvami by asi vyhráli, tak si jen zaplavu a jdu domů...)
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    TBC: zkusil jsem hostivar a chodov a ten mi prijde o fous lepsi prostorove.
    TBC
    TBC --- ---
    JIRKA207: a do jaky? ja v nich vidim celkem kvalitativni rozdily, jak v prostedi, tak profilu navstevniku.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    KALIBAN: tam mame zaplacenou drahu;) a mrknu.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SARAJ: hlavne si zkontroluj oteviraci hodiny, ja tam chtel chodit plavat a zjistil jsem ze v casy ktery mi prisly kolem prace okej, tak meli vetsinou zavreno a bylo to naprd.. v tomhle je super jedenactka (ale ta je zase v prdeli)

    zkus se podivat na zelenej pruh, ten bazen tam nema saunu? to bys mela za barakem a idealni
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    Ja chodim do Saunie a v poho ;)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ONDRA_99: jo myslim:) ale ok, testnu a uvidim. Mam to po ceste. Ten Zlicin je na druhou stranu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SARAJ: jo pockej ty myslis Radlickou, tam neni 92 tusim, ale na ohrati se to dalo, jedno kolo po bazenu asi idealni. Vo sem psal ja se vztahuje na sipkovou na zlicine.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ONDRA_99: super, to jsem chtela slyset, takze si odplavu svoje, na chvilku sauna a cau. Mne nejde o ty ceremonialy, mne moc nebavi, vetsinou spis odchazim - i v tom sauna spotu. Vyhodou je prave volno v ostatnich saunach:) Chodim pravidelne jednou tydne, ale prave chci spojit bazen s malou saunou po - takze pokud ten na te Radlicke to splni, tak super:)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ONDRA_99: Ale Michal ma ceremonialy dobre i tam. Byt tam ma mensi vyber vuni a nizkej strop, tak dokaze i slusne predstaveni.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SARAJ: Ne saunaspot je uplne jinej level (hlavne z pohledu ceremonialu). Ale je to ciste, ve finske je 92+ stupne a je to na 3h free s multisport bez doplatku (a kdyz si reknes daji free i rucnik).
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ONDRA_99: neco jako v Podoli? mne by stacilo po plavani tak na jedno kolo si tam kecnout a vypnout.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SARAJ: QUIP: Tak jako v sipkovy jsou lehatka rozdeleny asi do tri sekci. Ale zas je tam celkem pritmi. Ve stredu jsou tam supr ceremonialy (vede je Michal Preucil, ktereho muzete znat treba ze saunaspotu). Ale neni tam bazenek a prijde mne, ze by to uz zaslouzilo neakou vetsi udrzbu, posledne treba bilinkova sauna nesla asi dva tydny. Ale zle to tam neni, chodim tam kazdou stredu.

    V bazene na Radlicke jsou takove ty mini sauny ve sprchach.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    QUIP: a jo! moje pamet!!:)ok, dobry vedet, ja jsem zatim verna Dvorcum, sauna point mne fakt bavi a z kanclu jsem tam ted sjela za 12min, coz mne potesilo, ale jela jsem proste driv, tak mne napadlo, jestli neni neco fajn kolem te Radlicke..chci tam testnout ten bazen, je to dve zatacky od kanclu. Uvidim, kazdopadne zitra se placnu v hotelove saune v Blave a predpokladam, ze tam budeme tak max 3, juch.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SARAJ: Matne si vzpominam, ze jsme snad v te jedenactce byli jednou spolu, ale to jeste porad nebyl takovy openspace, jako ta Sipkova, tam mi to tenkrat prislo, ze je to vazne vsechno v jedne velke mistnosti, kde je vsude videt a clovek nema zadny koutek, kde by si mohl v klidu odpocinout, nebo naopak zase popovidat bez toho, aby rusil ostatni.
    Z posledni doby jsem tenhle pocit mel jeste ze sauny v galerii Harfa. To byl jeste vetsi mazec - lehatka podel jedne steny, naprotejsi strane saunovaci mistnosti a mezi nima nijak nezakryte sprchy, primo proti tem lehatkum. A priserne spinava a prechlorovana voda v bazenku - ten jsem ani nedal. Nastesti je tahle sauna uz zavrene (tzv. rekonstrukce)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    QUIP: neco jako jedenactka?
    QUIP
    QUIP --- ---
    JIRKA207: byl jsem tam asi dvakrat a moc me to nebavilo. Pusobilo to na me jako takovy velky openspace, ale uz je to par let, tak to tam mozna ted vypada jinak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam