• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VALENTINA: V brněnském Infinit Maximu už jsou u lehátek věšáky s upozornění, aby tam návštevníci ručníky věšeli a nezabírali lehátka.
    QUIP
    QUIP --- ---
    VALENTINA: Jo, jak rikas, je to az prilis casty jev. Proto mam radsi sauny, u kterych zadny plavkovy bazen neni. Ale samozrejme to neresi problem s tim, ze se lidi nesprchujou. Skoro mi prijde, ze to delaji schvalne, protoze to delaji i tam, kde hned u schodu k ochlazovacimu bazenku visi vicejazycna cedule i s obrazkem, ze se maji osprchovat. Kaslou na to.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    QUIP: ani jednu,já mám ten rozhovor bohužel jen z doslechu od pána, který si mi stěžoval. Je mi skoro líto, že jsem tam s nima neseděla. Mě nasraly pouze tím, že si hodily ručníky na volná lehátka a na půl hodiny odešly do bazénu.
    on je tohle bohužel hodně častý jev, takhle jsme nedávno vysvětlovali dvěma cizincům v Sheratonu, že před bazénkem se musí osprchovat a do sauny se v plavkách nechodí,.
    QUIP
    QUIP --- ---
    VALENTINA: Kolik facek dostaly? ;)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    nejlepší vtip ze sauny v Jáchymově-dvě dámy v sauně rozebíraly, proč vlastně se nemá do sauny chodit v plavkách(měly obě jednodílné) a došly k tomu, že je to proto, aby se jim nevytahaly ty gumičky:)
    načež se bez osprchování odebraly rovnou do bazénu.
    IF_
    IF_ --- ---
    GIF_242: To je tam bohuzel normalni :(
    QUIP
    QUIP --- ---
    Tak jsem vcera vecer poprve vyzkousel Saunii Cerny Most a musim rict, ze me to velmi mile prekvapilo. Po 21h uz tam bylo jen par lidi, velke prostorne sauny i odpocivarny, venkovni terasa. Pro me moc prijemne prostredi. Jedina vec, co me tam ultra stvala, byly extremne male skrinky v satne. Pritom jinde se prostorem vylozene plytva. Ale jinak moc pekny a prijemny.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SITH: a-ha, to tam někdy půjdu omrknout, díky za info
    SITH
    SITH --- ---
    GIF_242: nahoře na střeše
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    včera v Hostíku dost narváno :( naštěstí lidi zblblí do rituálů to částečně uvolnili, ale místama si nebylo kam sednout a relaxovat :(

    BTW kde je to na tom Chodově? to je někde v tom "nákupáku" ?
    MTHU
    MTHU --- ---
    QUIP:
    SARAJ: Já si většinou aspoň jeden dám. S tou zvýšenou vlhkostí a ručníkem se udělá trochu větší peklíčko než obvykle (ještě větší než v sauně s automatickým parním nárazem). Ale jinak nejradši pochrupuju ve finský sauně :-)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    QUIP: presne:D
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ze zacatku me saunove ritualy stvaly, ted diky nim aspon vim, kdy bude v saune volno a kdy plno :)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    o víkendu byl ve Stepu nový saunér a byl moc fešný a měl pěkně vybranou hudbu, navíc ve 3 odpoledne tam bylo krásně volno.
    SITH
    SITH --- ---
    ALDARION: mě v Chodově dost zklamala saunařka s jejích rituálem, pak tam měli rozbité topení u jedné sauny které obsluha komentovala "joo, my víme, řekli jsme firmě", namísto toho aby na to upozornila návštěvníky, protože v sauně fakt byla zima :) pak to dřevo je dost nepříjemné v zimě kdy neuvěřitelně studí a je nepříjemné na chození, v tom fakt vede STEP. Dnes zkusím po dlouhé době Dvorce, uvidíme.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JIRKA207: Chodov je docela slušný, jen tam jsou občas náhodné návaly návštěvníků. Třeba včera to byla hlava na hlavě (po desáté došly suché ručníky navíc) a jediné, co to zachránilo, byla přitažlivost rituálů - na nich byli vždy lidi namačkaní jak sardinky, takže se ostatním saunám ulevilo. Ale předpokládám, že až se oteplí, tak to opadne. Černý most má parní náraz a asi i finskou o něco prostornější, sardinkárnu jsem tam ještě nezažil.

    Jediné, co bych dost kritizoval na Chodově, je jejich parní lázeň - páru foukají shora, hodně se drží u stropu. Když stojíš, máš hlavu v oblaku hodně horké páry, když si sedneš, jsi vlastně v dost nezajímavě vlažném vzduchu. Buď je to dost zpackaná místnost, nebo se používá nějak speciálně. :) To už je lepší i parní komora v barrandovském bazénu, kde je parní tryska u podlahy, takže i když je samozřejmě u stropu tepleji, celkový výsledek je mnohem homogennější a příjemnější.

    (Barranov je vlastně docela fajn, když si chceš zaplavat a pak zarelaxovat v páře - označil bych ho za jeden z lepších pražských bazénů - ale bohužel je na něm znát delší doba od postavení a nízké investice do údržby, je to takový olezlý český bazén. :( A v zimě se tam občas objeví skupinka slovanů, co si jdou vysaunovat počínající rýmu - za to bych vraždil. Jenže ti namakaní, nakrátko ostříhaní pánové potetovaní bukvami by asi vyhráli, tak si jen zaplavu a jdu domů...)
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    TBC: zkusil jsem hostivar a chodov a ten mi prijde o fous lepsi prostorove.
    TBC
    TBC --- ---
    JIRKA207: a do jaky? ja v nich vidim celkem kvalitativni rozdily, jak v prostedi, tak profilu navstevniku.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    KALIBAN: tam mame zaplacenou drahu;) a mrknu.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SARAJ: hlavne si zkontroluj oteviraci hodiny, ja tam chtel chodit plavat a zjistil jsem ze v casy ktery mi prisly kolem prace okej, tak meli vetsinou zavreno a bylo to naprd.. v tomhle je super jedenactka (ale ta je zase v prdeli)

    zkus se podivat na zelenej pruh, ten bazen tam nema saunu? to bys mela za barakem a idealni
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    Ja chodim do Saunie a v poho ;)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ONDRA_99: jo myslim:) ale ok, testnu a uvidim. Mam to po ceste. Ten Zlicin je na druhou stranu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam