MIKEKT: Co největší šutry, které jde ještě bezpečně přesunout na polní lopatce, nebo kutálet klackama. ;) Jinak se asi dá použít cokoli, o čem si člověk myslí, že to nebude moc agresivně praskat - občas se mi stalo, že se na kameni při polívání vodou objevily praskliny, ale nezažil jsem nějaké nepříjemné nebo nebezpečné praskání s létáním úlomků, tak na to možná kašlu příliš.
Jinak je to fajn, ale nesmíš být moc namlsaný a zhýčkaný moderními saunami. ;) Země je studená, celty zas tolik neizolují, někde vždycky trošku táhne... Fakt stojí za to dát si s tím práci a mít dost času a elánu na rezervy - vykopat radši o trošku větší díru, začít hřát šutry včas a mít jich dost (s trochou nadšení se dá rotovat, kamarádi měli jednou dokonce tři hromady a vatru a dokázali jet prakticky nepřetržitě - byla maličká sauna a hrozně moc indiánů :)). Hlavně v zimě mít i něco na sezení. Asi neexistuje něco jako přehnané množství celt, příliš velký přesah na zemi (na který se nahází šutry a hlína, protože není větší vopruz, než když pod okrajem chýše táhne na záda)... Když si člověk mákne a není přehnaně kritický, je to super zážitek. Nejspektakulárnější je samozřejmě saunoiglů (potní chýše zaházená sněhem pro lepší dodatečnou izolaci) na břehu zamrzlého rybníka a díra vymlácená v ledu. ;) Ale i v létě to za to stojí.
Není to žádná věda, viděl jsem supr autentickou potní chýši z lískového proutí pokladeného plachtovinou a kůžemi, ale taky konstrukci z tyček z několika stanů iglůček zpevněnou pár náhodnými klacky (okolo vchodu) zaházenou celtami a igelity a dokonce saunu ze starého hadrového stanu ve tvaru jurty, kam se vnesl železný koš naplněný kameny, protože se nikomu nechtělo kopat díru. Zaházet celty ještě dekama by bylo určitě super na izolaci, ale nikdy se mi nestalo, že by byli lidi ochotní nést dost těžkých velkých vlněných dek. :) Jen to prostě chce být kritický - když si řeknete, že v sedm večer dočundrujete někam, kde jste ještě nikdy nebyli a tam si uděláte saunu, asi to nebude moc úspěšný... ;)