• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    KOPRETKA: je to porad stejny, ceremonialy jsou stejny, kdyz pujdes do saunaspotu nebo do ceslic na neco specialniho je to i zazitek, ale klasicky mavani je stejny a nemusis to resit
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KALIBAN: tak já ve Stepu do té Selské sauny(nebo jak se jmenuje) lezu pouze na ceremoniály. Nepatří k mým oblíbeným..)

    Jinak prosím o info, chodila jsem pravidelně několik let do Stepu, ted jsem musela skoro na dva roky přerušit a ráda bych zase navázala na pravidelné týdenní chození. Ale jak jsem to tu četla, tak mi přijde, že se tam změnilo osazenstvo lidí co ty ceremoniály dělají?? že už to není takové, nebo jsem to jen špatně pochopila?
    Ještě tam mají takové to, když si dobiji nad 3 tácy, tak mám po-čt 2 hodiny za cenu jedné?
    MTHU
    MTHU --- ---
    Mně vyhovujou ceremoniály v Saunii ve "finské" sauně. Nemluví se u toho, nehraje u toho hudba, jen přijde, odtočí tři vůně, člověk se tak nějak naladí po práci. V létě si u toho zvládnu i lehnout :-)
    IF_
    IF_ --- ---
    Mne se ted be Stepu stalo, ze saunerka (takova ta sympsticka snedsi) se me ptala, zda jsem ok, pac jsem mela zavreny oci a hlavu zvracenou dozadu (ale slasti:)))

    Vsude kam chodim se zduraznuje, ze muzes odejit... plus teda jsou ritualy i v soft saunach apod.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    QUIP: muzes byt konkretni kde se ti stalo, ze by sauner rekl, ze nemas v prubehu ceremonialu odchazet? chodim v praze do vsech saunovejch center v prumeru jednou tydne treti rok, na ceremonialech jsem byl treba u triceti lidi a nikdy nikdo nic podobneho nerekl. Jsi si jistej ze nerekl prichazat a ne odchazet?
    dokonce opakovane na ruznych mistech, urcite?
    (klidne muzes priznat ze jsi se mozna preslechl nebo tak at mas cestu ven)

    na ceremialech me vadi, ze kdyz jsou casto, tak efektivne znicej jednu saunu v arealu, coz treba ve stepu tu ktera byla podle me nejlepsi proste pohrbilo, coz me sere. Velkej bonus je, ze kdyz na nej nechcete, tak ostatni jsou v dobe ceremonialu volny, coz je cool
    ABS
    ABS --- ---
    Nedoporučil by někdo infrasaunu s fullspektralnimi zářící za rozumnou cenu?
    Zatím přemýšlím o tomto: http://infrasauny-grand-de-luxe.cz/...auny-Premium-Line/infrasauna-prowell-222-cedr-premium-line.htm
    Rád bych ale slyšel nějakou referenci.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    QUIP: Nechapes. Nejde rict ze “ritualy sou na picu” (vsechny) protoze si zazil kokoty. Jako vsude jsou tu dobri lide a spatni. A ti dobri je delaji sakra dobre a s ohledem na lidi.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONDRA_99: Pockej, jak ze podle nich nejde soudit ritualy? Kdyby ty ritualy ty, jak rikas "kokoti", nedelali, tak bych je podle toho nesoudil. Ja tohle opakovane zazil na ruznych mistech, takze soudim podle toho, co jsem zazil / co se opravdu deje, nevymyslel jsem si to. Tak z tech ritualu zase nedelej neomylnou svatost a ze sebe spanelskou inkvizici.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    QUIP: Jestli ti nekdo rekne, ze nechce abys odchazel v pulce, tak je to kokot a nesud podle nej saunove ritualy prosim. Vsichni rozumni sauneri ti hned na zacatku reknou, ze muzes kdykoli odeji (jen neprichazet uz zpet v prubehu). A kvalitni sauneri i vnimaji lidi vevnitr jak snasi zvysujici se pocitove teplo a kdyz vidi, ze je to na velkou cast moc, tak moc uz nezvysujou. Naopak kdyz vidi, ze je vetsina uplne v pohode, tak pritopi vic. Proste kvalitni sauner reaguje na lidi co ma vevnitr a dela to tak, aby se to libilo jim. Ano jsou kokoti, kteri si jedou svuj mustr a beda jak se ti to nelibi. Ale podle nich fakt nejde soudit saunove ceremonialy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SEMTELE: "tvojí oblíbenou saunu ani nikdo moc dlouho neblokuje" asi tak jeste 5 - 10 minut predem, kdy nechavaji otevrene dvere, aby se vyvetralo a postupne se tam schazeji lidi, co cekaji na ten super ritual a dalsich 5 minut pak, nez se postupne vsichni ze sauny vytrati
    "můžeš přeci odejít" pokud te nerozhodi, ze ti na zacatku ritualu reknou, ze nechtej, aby nekdo odchazel v pulce a tim narusoval atmosferu, vetral atd.

    Ale ano, ritualy maji tu vyhodu, ze ostatni sauny se uvolni a je v nich klid.
    SEMTELE
    SEMTELE --- ---
    SICKBOY4000: Zatím se mi nestalo, že bych to tam musela "přežívat", většinou tam sedím i po tom co rituál skončil. Chodím na ně, protože se mi to líbí, je to takový příjemný oživení saunování. Éterickej olej, hudba, když to někdo fakt umí, tak se na to dobře kouká. Hlavně, nikdo to nikomu nenutí a není to povinnost, trvá to cca 12 minut, takže ti tvojí oblíbenou saunu ani nikdo moc dlouho neblokuje a pokud se ti to nelíbí nebo nezvládáš vydržet po celou dobu rituálu, můžeš přeci odejít.
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    Nevíte někdo o návodu na stavbu venkovní sauny?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GRIP: Naštěstí chodím každou neděli na soukromou saunovou hodinu s uzavřenou společností přátel.
    V Maximu si objednáváme masáž a bublací vanu po wellness. Většinou to probíhá v klidu a vysekaná díra v ledu na jezeře nemá chybu. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GRIP: Naštěstí chodím každou neděli na soukromou saunovou hodinu s uzavřenou společností přátel.
    V Maximu si objednáváme masáž a bublací vanu po wellness. Většinou to probíhá v klidu a vysekaná díra v ledu na jezeře nemá chybu. :-)
    GRIP
    GRIP --- ---
    KOCHANSKA_CH: tyjo, mě to přijde docela nechutný. Nedokážu si představit, že by se tohle stalo v mé oblíbené komorní sauně Hadovka.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    HANZO: a já myslel, že mne ty privatky stojej dost peněz :D
    HANZO
    HANZO --- ---
    KOCHANSKA_CH: zase tě pochválil ;)

    btw, znáte saunu na Tatranu Střešovice? A za 600 na hodinu celá sauna.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: někteří lidé se fakt chovají jak hovada...
    mmch, máte někdo tip na saunu, kam chodít v centru Prahy? zavřeli nám Sheraton:(
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Bezva zážitek včera.
    Byla jsem sama v jedné z mnoha saun v Maximu na brněnské přehradě, otevřou se dveře chystá se vejít postarší manželský pár. Chlap nakoukne a křikne: "Kurva!" Si říkám, jestli je to novej pozdrav nebo hodnocení mé osoby. Po chvilce manželce za sebou hlásí: "Leží tady nějaká baba a má hezký kozy". Bylo to v tiché sauně, tak jsem ho upozornila na tento fakt a to jsem si hned na sebe vyslechla pěkný věci, tykání a urážení samozřejmost. A řval nahlas.
    Naštěstí už jsem byla prohřátá natolik, abych se slovy o tom, že já ho vychovávat nebudu, vyplula ven. Na chvíli mi to fakt zkazilo večer.
    MTO
    MTO --- ---
    konecne snih, uz se tesim na vecer a andelicky po saune :-)
    IF_
    IF_ --- ---
    MARIPOSA: Ja mam rada Step, byt to neni moc velke.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam