• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    XARGH
    XARGH --- ---
    MAR_TINA: a jaké jsou Tvé zkušenosti?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XARGH: studovala jsem ve Finsku
    XARGH
    XARGH --- ---
    Kamarád, co studoval ve Finsku, si onehda stěžoval, že sauna bez polevani kamen vodou není finská sauna.
    Osobně to Teda nemusim, mám rád suchý vedro
    ...

Esence jak kdy, včera mě nadchnul eukalyptus.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A hlavně kdyby to byla pára, tak jsem hned mokrý z kondenzující páry.
    Ale já byl jen tak lehce opocený z vlastní perspirace.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Trocha páry (nenasycené) po celém těle vs ruka do 90°C vody je podle mě dost rozdíl.
    (Čímž neříkám, že excesivní množství páry nemůže být nebezpečné.)

Tohle bylo podle mě fakt suché horko, které tak pálilo.
    Kdyby to bylo párou, tak to horko cítíš po celém těle, ne jen na těch okrajových/vystupujících částech.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAR_TINA: jakoze nesnasim, kdyz na kamna ve velky (plny) saune nekdo nalije vodu a sedne si na spodni schodek anebo dokonce rovnou odejde.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    LISKAAUDREY: voda/para je prave to, co te spali. Kdyz ve vytopeny saune nalijes na kamna kbelik vody, tak vylezes s popaleninama. Zkus strcit ruku do 90 stupnove vody.

Finska sauna je teda vlhci, ta uplne sucha sauna je spis svedska nez finska.
    LITROP
    LITROP --- ---
    SPIKE411: no ja tam lil vodu s esenci a nikdo nic nerikal..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAR_TINA: Já většinou viděl zákaz lití těch esenciálních olejů.
    Ale je fakt, že snad v SK Žižkov tu vodu pak taky zakázali - se zdůvodněním, že jim tam pak lidi lejou ty oleje nebo co. (Možná si to už blbě pamatuju.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GARFIELD: Na to často bývají tyhle odpařovací misky
    Odpařovací miska Harvia - nádoba nad saunová kamna, 20cm - Sauna.cz
    https://www.sauna.cz/odparovaci-miska-sentiotec-nadoba-nad-saunova-kamna-20cm-1
    (a jak je z názvu patrné, má se to odpařovat, ne kapat na kameny)

V Radotíně to je, ale nekontroloval jsem obsah.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nešvar zákazu lití vody na kameny mě v českých saunách pěkně sere.
    Pokud se dohodnu s ostatními, dlěám to.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    SPIKE411: to souhlasi ... jednou mi to trochu spalilo chodidla tak, ze to bylo citit druhy den (nic hrozneho). A dost casto pali nos, kolena a tak.

V ty jedny saune sou takovy "gumovy" kalisky, do kterejch se ma prej nalejt trochu vody a ono to ma pomalu odkapavat na kameny. To mi ted pred vanocema ukazal jeden patron (po dvou letech, co tam chodim).

Po googleni nalezeno jako kalisek na esencialni oleje, takze je otazka, zda patron vi nebo nevi.
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    SPIKE411: Jo, tohle bejvá hodně nepříjemný, naposled se mi to dělo na Olšance v tý venkovní sauně a mám pocit že Saunie na tom nebývá o moc líp... Čím to vůbec je?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Někde lejou automaticky, stopro v Holeškách.

V Radotíně teď bylo asi dost sucho (já tam teda při jednom kole vodu lil), plus jak se tam topí v kamnech, tak ta teplota není moc regulovatelná. Povrchy strašlivě rozpálené (lavice, podlaha), "vystrčené" části těla (třeba pokrčená kolena) "v plamenech", ale celkově pocit, že se člověk vlastně až tak moc neprohřívá (rozhodně dost nerovnoměrně), partnerka z toho měla i nějaké červené fleky.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    SMOKY: "it is not the point of the stones to heat you but the steam ... therefore makes no sense to go above 75C .." nebo co to tam rikali.

Chodim do nekolika ruznych saun a nikdo na kameny nic neleje (vetsinou). Casto je tam vic nez 75C a sauna je "sucha" (10-20% vlhkost). Myslel sem, ze tak to je spravne(tm). Nebo je to vsechno jinak?

Osobne mi suche horko prijde prijemejsi.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    koukal jsem na sauna stany a nasel jsem video od Finskeho vyrobce, s kterym se musim podelit :)

Savotta sauna tent basics
    https://www.youtube.com/watch?v=5VfWTfF795Y
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    zlata Sauna Narodni a Radotin, kde pustia obmedzeny pocet ludi
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    dneska wellness holesky / absolut hotel a po 18.00 sauna = kurnik. to sem nezazil snad nikdy nikde. chvilema to vypadalo, ze lidi, co vlezli do sauny, uz to maj na stojaka.

tydlety novorocni predsevzeti kazdyho jenom otravujou
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne ne, už je to passé (a nebyli jsme tam).
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPIKE411: Pořád to potřebuješ zjistit…?
    Zrovna jsem se stavil na chatě, teoreticky se tam cestou zpět můžu mrknout…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: hej díky, ve čtvrtek jedu na Lipno a koukám, kam bych šla do sauny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam