EUCHENIE: Já už to kdysi psala - a lidem se to líbilo, tak třeba tě zaujme taky:
Všeobecně se má zato, že jaký člověk bude - jaký přístup bude mít ke světu i k sobě, se určí v nejrannějším věku (tedy, zda tvé dítě bude optimista nebo pesimista je ve věku tří let již víceméně dané). A záleží to na jeho pocitu bezpečí a lásky (v tomhle věku, 16 dnů, vnímá bezpečí a lásku na tvém prsu).
Nakonečný (můj oblíbený autor, profesor na Karlovce) uvádí porovnání dvou indiánských kmenů, Siouxů a nějakých jejich sousedů, kteří jsou obecně neznámí, proto si jméno taky nepamatuju :-) )
Siouxké maminky skáčou kolem mimin - tedy daj to prso kdy si řeknou, vemou na ruce, pomazlí a jsou vlastně "jen kvůli dětem" od narození do doby, kdy dítě poprvé KOUSNE při kojení. Od té doby nastává výchova, do té doby má dítě ráj (pro srovnání, mě obě mé rychle ozubené děti kously v 5m). Taky těhule je u nich chráněna, kvůli miminu v bříšku...
Siouxové jsou lidi silní, hrdí... žádní rozmazlenci, byli to vždy známí bojovníci a lovci - a pohrdají svými sousedy, slabochy a zbabělci, živící se rybařením.
Ženy těchto rybářů jako těhule nemaj žádné úlevy. Po narození dítě nedostává jako první mlíko mámy, ale odvar se slupek ořechů - prostě ho připravují na to, jak je život těžký od prvního dne. A jsou to lidé bázlivý, ustrašení, slabí, pesimističtí...
Já osobně preferuju Siouxe - což znamená promazlit to úplně miminčí období ;-)
Jo, mé vymazlené děti, které dlouho usínali jen na prsu, nejsou rozmazlenci, umí odejít k babičce (v roce na pár hodin, ve dvou - už jsem nekojila - na noc, spí do 5 minut po puse na dobrou noc a obecně jsou fajn.
Neboj se dítě mazlit :-)