• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    KATIA: mno u nás jsme zastánci 3 dny klidu doma, a pak mazej na vzduch, žádný dušený děti, pokud teda nebude mít nějáký extra potíže s dýcháním, imunitou, příjmem jídla, popř. já když nebudu v extra zbídačenym stavu...tak denně aspoň na hoďku dvě venku na procházku...děkuju za tip s vývary, uvidim co mi pojede a co pojede malý... :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALAYU: pít hlavně u kojení teplé. čaj/maté řekla bych slabší a méně proč ne, uvidíš, jak ti po tom samotné bude. já třeba vypila hektolitry cara/melty...
    s alergiemi je to trochu složitější, budeš to muset víc hlídat a třeba vše zavádět pomaleji, i když právě s ohledem na možné alergie se dneska doporučuje třeba časnější zavádění příkrmů už při plném kojení...
    jinak teda na šestinedělí moje pediatra nějak neupozorňovala a doma jsme teda taky neseděli. podle mě je to o pocitu - když ti bude lépe zalezlé doma, tak buď, ale nějak bych se k tomu nenutila. naši předci přece jenom žili v poněkud jiných podmínkách než my. ale ty vývary, ty jsou osvědčené!
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    SANTAL: děkuju moc za rady, že žádný koření to vim, alergií mám sama až až, a jenom se chci zeptat na čaj, slabý černý, kdesi jsem četla že jm dokrmovali děcka v porodnicích v čr v 70letech, to tady byla taky doba porodního temna, a tak chci vědět, čaj jo ne, muzu nemuzu, a jestli někdo nevíte jak je to s Yerba maté během kojení, kafe nemuzu kvuli zlucniku, v tehu mi ho zakazali ale ohledně kojení jsem našla jen články z jižní ameriky, kde nic jiného nepijou :)))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ALAYU: Zvykat PO šestinedělí, tam mít stravu nedráždivou. Předpokládám, že sladidla a pod. jsi mu nedávala ani skrz placentu, takže co vyřadit z toho, co je zdravé? To, co silně páchne - je po tom cítit mléko... mě sabotovalo dítě česnek, třeba (s tím souvisí rada neužívat žádné voňavky).
    To šestinedělí omezit i kořeniny, tedy silné.
    vyhnout se levanduli (i jako esence do aromalampy - když tak ji naopak použiješ až budeš chtít mlíko zastavit).

Samozřejmě ne alkohol, cigarety, silné kafe...a to šestinedělí co nadouvá (luštěniny, cibule...) - poté opatrně nastartovat vše - POKUD na to nejsi alergická ty nebo manžel (je fajn zeptat se mámy, zda si na něco neměla alergii jako dítě - třeba ses osypala od ořechů?

Moje pediatra radí, že první kontakt s alergeny má jít přes mlíko, druhý okud ještě je mlíko a třetí vlna jede naostro... .-)

Ale šestinedělí je šestinedělí - předkové tohle věděli dobře... (matka nechodila na návštěvy, dokonce ani do kostela, naopak jí nosili vývary - tchýně má jako ozdobu speciální nádobu pro takové vývaru nošení rodičce .-) tak z předminulého století...

Jo, ale jedna rada je fakt dobrá - HODNĚ vody, mít flašku po ruce i u kojení a pít klidně když kojíš - lépe se spouští mlíko...
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    ALAYU: zatím ti ale nemá co zastavit;-) ja jsem taky fanoušek máty. teď si ji dám v klidu ale když jsem kojit začínala tak jsem se s ní byla opatrná. vzdát sem se ji nikdy úplně nedokázala. miluju ji;-)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    SPIRALOID: dekuju za tip, mno já ten čaj pila pokaždý u mámy, kde jsem tedka prakticky denně, jsme měli čerstvou mátu ze zahrady, a já jí odmala ráda ;)))
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    ALAYU: tak kdyz si das obcas hrnek nic se nestane. a je dost mozne, ze po porodu prvni mesice stejne prejdes na caj pro kojici matky jako vetsina zen v dobre vire jak podorit mlekotvorbu (a nejspis by si tak ucinila i kdyby si o te mate nevedela)....vyborny je od leros s jerabinou. i docela dobre chutna ;)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    SPIRALOID: mno tím mátovým čajem se mi to povést mohlo :-/... radši se zeptám :)))
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    ALAYU: ja te chapu. mela jsem to uplne stejne. ale fakt je lepsi se na to ted vykaslat a resit problemi az nejake budou. zatim to podelat ani nemas jak ;)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    SPIRALOID: To máš pravdu, jen nechci nic podělat :)
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    ALAYU: popravde, byt tebou prestanu to kojeni resit. vnitrne se nastav ze kojit budes , nepochybuj, prijmi ale i fakt ze pokud to mozne nebude, tak holt dite bude na UM ale neznamena ze si spatna matka.dal o tom nepremyslej. psychika u kojeni hraje obovskou roli.
    tak treba ja: zeny v nasi rodine kojili bez problemu. hrozne moc jsem chtela byt kojici matkou. verila jsem, ze to pujde. ale predstava ze se to nepovede me desila. prislo mi ze pokud ne tak nemuzu dat diteti to nejprirozenejsi.
    prsa jsem masirovala a utuzovala v tehotenstvi, vybavila se do porodnice homeoatiky na podporu laktace a kojicim cajem a bum- nastup laktace u me trval az pet dni. domnivam se ze to seminko strachu ze zlyhani vzklicilo vplivem poporodniho koktejlu hormonu a bylo to. taky mi nikdo nerekl, ze nekdy se proste mliko udela az za dyl a ze je to naprosto normalni. ja nabyla dojmu ze pokud nemam mleko druhy treti den po porodu jako vetsina matek kolem je konec.takze jsem to pekne obrecela a citila se fakt hrozne.nastesti jsem vytrvala, prijala fakt ze pokud se to nepovede a dite bude na UM tak porad muzu byt dobra matka. jak jsem se uklidnila mleko se zazrakem spustilo. a od sesteho dne jsem se dostala na plne kojeni. syn UM nikdy neochutnal (v porodnici mu davali materske mleko z banky). a ja kojim zdarne uz 19mesicu ;)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    SPIRALOID: To je fakt, ale za varování před mátou děkuju páč já jí piju často, celou dobu jsem hledala jak to muze uskodit v tehotenstvi, a ono to zastaví laktaci...Snad se to porřádně rozjede, kolostrum mám už teď tak to snad neuškodilo :)
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    ALAYU: vynechat mátu, nebo alespoň hodně omezit. máta totiž může zastavit laktaci. a pak pozor na jakékoliv léky, vše konzultuj s lékaři a lékárníky. kojící žena totiž skoro žádné medikamenty nemůže takže buď obezřetna. jinak v stravě se drž všeho z mírou. uvidíš jaký exemplář dítěte se ti narodí, podle toho si pak stravu případně upravíš. možná bude trpět na prdy po něčem co sníš možná ne. ale to vše máš ještě čas řešit. žádná očista před podle mně není nutná, většina těhotných se přece snaží jíst zdravě tak jako tak;-)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    KATIA: tak děkuju za drahý rady :) doufám že budu z těch šťastnějších co můžou žrát všechno :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALAYU: to se nedá obecně říct, moje pediatra mi při první kontrole doma řekla, ať jím absolutně co chci a kdyby něco nesedlo, tak ať to vynechám - ale ať to beru podle pozorování situace, protože každému vadí něco úplně jiného (to třeba s ohledem na nadýmání... ale máš i holky, co jsou pomalu na suchým chlebu a dítě se nadýmá a jiné vůbec). akorát stále omezit to sladké a obecně prostě jíst co nejvíc zdravě...
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    KATIA: dekuju moc :) aspon má někdo na ty alergeny podobny nazor jako já, to já jím dost spíš abych nejedla něco kvuli čemu jí pak to mlíko nepojede...jestli neni něco o čem se tak často nemluví, a děti kvuli tomu mlíko nechtěj...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALAYU: vyvarovala bych se moc chemických přísad, moc slanch věcí, věcí typu uzeniny atp., umělá sladidla... obecně spíš méně sladit. čaj, koření - to je spíš otázka toho, jak ti to sedne. někdo ti třeba řekne omezit potenciální alergeny, třeba jahody. ale v tomto ohledu jsem potraviny cíleně neomezovala, osobně si myslím, že je pro dítě lepší setkat se s čím to jde, než ho zbytečně chránit...
    hlavně si teda myslím, že teď jde spíš o to mrně v břiše než o budoucí mlíko...
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    Ahoj maminky, jsem v tomhle světě poměrně nová,
    prvorodička se záchytem v 6 měsíci, takže na otázky bylo dost málo času, chci se zeptat, musím dodržovat nějak speciální dietu, porod mi klepe na dveře a ráda bych byla "vyčištěná na kojení" aby v mlíce nebylo nic co by mohl prckovi uškodit...je něco co je třeba omezit, čaj, koření, sladké... každá rada je mi ted vážně k užitku :) Dík moc
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    KRISTY: no ten oxytocin se dá sehnat v ampulkách a kape se kapka do každý nosní dírky. Není to ale jako když ti ho šlehnou po porodu, je to maličká dávka :-) Ale spustí se mlíko.
    Zkusím odsávat, ale přiznám se teda, že jsem na to trochu líná, protože to fakt jde velmi ztěžka. Dělala jsem to dřív, te%d už si říkám, že to neni tak nutný. A moc to ani nestíhám, nemám kdy, jak furt skáču kolem mimina. Ale zase to mlíko se ještě furt hodí, aspoň kvůli imunitě určitě, tak bych ho ráda ještě nějak udržela.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    LISTICKA: jo, Johanka taky vydrzi bez jidla klidne 4 hodiny a ani potom se nejak extra nehlasi (ale to uz ji pak samozrejme dam), tak asi normal.
    a s tim ejekcnim reflexem, me se teda myslim uz prsa nenalejvaji vubec a trva to taky uz dyl, nez se mi to spusi. J. obcas ztrati trpelivost a zacne se vztekat. ale kdyz ma fakt hlad, tak dycky vydrzi a pocka si....
    jak to funguje s tim oxytocinem? :o) to se da nekde sehnat, jaky to ma ucinky? me ho dali po porodu nejak snad nitrozilne a cejtila sem se skvele, tak bych to klidne nekdy zopakla:o)
    a na zvyseni laktace urcite pomuze, kdyz budes odsavat, mezi kojenim nebo i po kojeni...asi nejde o to, kolik odstrikas, ale spis o tu stimulaci, ono by se pak melo do 3-5 dnu zacit delat mlika vic.
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    LISTICKA: Naše dětská dr. ohledně jogurtů říká - od 7. měsíce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam