SNELA: já myslím, že to, že dítě začíná v tomhle věku ochutnávat, co tak kolem něj přistane, je dost přirozený postup, pokud se teda chceme bavit o tom, zda se dnes spěchá či nespěchá... pochybuju, že to dřív nějak zásadně řešilo a určitě třeba kousek chlebové kůrky děcku na ožužlání přistál pěkně brzo plus co zrovna našlo na dosah. znova - nemluvím o tom, že by dítě přestalo být plně kojené, mluvím o tom, že dítě dostává možnost dle zájmu ochutnávat různé potraviny za plného kojení a samo rozhodne zda zůstává u ochutnání nebo chce víc.
Výzkumy o tom, jako roli hraje zavádění potravin/potenciálních alergenů se samozřejmě realizují, viz např. zde namátkou:
http://journals.lww.com/...act/2008/01000/Complementary_Feeding__A_Commentary_by_the_ESPGHAN.21.aspx
a tady třeba výtah lékařky i se zdroji:
http://www.pediatrporuba.cz/prevence-alergie-kdy-zavadet-jednotlive-pokrmy-do-jidelnicku-kojence/
a intuice je jedna věc a znalosti druhá. dětem se dává snad kromě banánu nejdříve převařené a až když to zvládají, tak čerstvé....