• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    YELI
    YELI --- ---
    Muzu poprosit o radu,jak spravne vytvaret zásobu MM? Mám mesicni plne kojene miminko,kojím pres den po 2 az 3h a od září budu potrebovat obcas odejit na dele nez 4h,takže bych rada mela zásobu MM,aby mohl muz nakrmit. Jak spravne na to? Odsavat po kojení? Kojím vzdy z jednoho prsa, takže proste az dopije, tak se pokusit odsát co zbylo? Po jakem mnozstvi skladovat? Ja ani nevim,kolik toho takhle stare miminko vlastně na jeden zatah vypije, ja to merim na minuty :)) A pak ohrivani, je třeba nejaky ten ohrivac, nebo jak se odhaduje spravna teplota,předpokládám, že se dá ohřát ve vodní lázni... Ptám se asi jako debil,ale věřim, že tu bude dost zkušených žen :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    NIENNA: myslim,ze to bude podobny pripad. taky akcni a vsechno, ale ted se na tu flasku sape s nadsenim.
    noc zatim vydrzi s kojenim a pres den jak kdy. v podstate MM je svacina a UM hlavni jidla. vcera mela narocny den a usnula vecer sama o hodinu driv nez obvykle,tak jsem pro jistotu chystala zalohu na noc a nebyla potreba. zlaticko je to
    KYO
    KYO --- ---
    GOLDBERRY: takove ty klasiky... cesnek, cibule, jablecny most. jinak cerstvy pecivo me prekvapive ne, i kdyz lidi rikali, ze je to to nejhorsi. Ja davala malou do satku, a chodila s ni, a ohybala nozicky na podlozce... Kdyz ani to nezabere, muzes zkusit rourku, stoji asi 20 Kc. ale brala bych to jako nejzazsi variantu. Ja ji pouzila jednou a to v nemocnici, kdyz jsem nechtela rusit pacienta na pokoji hodinovym revem :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GOLDBERRY: a davas ho vyprdet/vykakat nad kyblik? Nahaty do klubicka, muzes klidne nad umyvadlem nebo nad podlozkou. Ze zacatku u toho obcas brecej, ale vylita to z nich vsechno naraz. A celkem brzy si zvyknou se takhle uvolnit a uz visej v klidu.
    Ja souvislosti s potravinama moc nesledovala, vsimla jsem si akorat zeli a kvetaku. Ale jak pisu, kdyz trpelo, tak jsem ho nechala kricet a prdet nahaty v klubku.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Omlouvám se, jestli to tu už proběhlo xkrát, ale nic jsem nevyfiltrovala. Jaké potraviny mimina nejčastěji nadýmají? Co vadilo těm vašim? Je mi jasné, že každé dítě je jiné, každému vadí něco jiného a univerzální soupis neexistuje, ale už jsem trochu v koncích.. Mládě (5 týdnů) má prdy několikrát denně, snažím se dost hlídat, co jím, ale možná mi něco zásadního uniká.. Espumizan a Sab Simplex nefungují, Bio Gaiu dáváme teď týden a zatím taky bez výsledku..:-(.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRAMIN: Jste borky...obě... :-) A gratuluju...

Já jsem teď taky taková...rozhozená...a ráda za naši pediatru... psala jsem, že Lucka přibrala málo....zvedla jsem jí nutriční hodnoty v jídle...ona se chytla a to co jí stačilo dřív na tři dny pohodlně teď zbodne najednou a kouká hladově....a udělala obr pokrok ve všem a je mnohem čilejší (a to i před tím mi přišla akční)... tak to vypadá, že energii šetřila na to nejnutnější....a teď, když může rozhazovat, tak jede raketově... No a nebo nějaký vývojový zlom....

Tak jsem ráda, že se na to přišlo brzo....a stačilo tak málo...A je mi líto, že jsem ji trápila hladem a nevěděla jsem to...
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    GIO: jenze ona pribrala 150g za mesic.
    dnesni kontrola dopadla dobre. sfouknuto i s ockovanim. vaha jde uspesne nahoru. dneska navazeno 5330g pred jidlem.
    GIO
    GIO --- ---
    TRAMIN: ja mela taky davat dokrm, holka pribirala v prumeru 400 gramu plus minus mesicne, doktorum to prislo malo, ae nenutili mne, nehubla.. vydrzeli jsme to do prikrmu (tu flasku dostala vseho vsudy asi trikrat, kdyz jsem mela pocit, ze se fakt ode mne vubec nenakojila..) pak zacala dostavat prikrmy, a stejne pribirala furt kolem tech 400 g, spis 370 za mesic.. jakmile uz to bylo po tom pulroce, se zavedenymi prikrmy a kasi, tak doktorka uznala, ze proste tohle je jeji tempo a uz to nikdy neresila.. holka je uplne ok, ji min obecne, nenutim ji, roste, prospiva, jen je drobnejsi.) kojena bez UM devet mesicu a kousek.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    ALDEMIK: jo s tim souhlasim ze nekoho ruzne postupy uklidnuji , nekoho stresuji...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    KLEVKA: hele, fakt ne.
    prijde mi, ze to beres tak, ze vsichni to maji stejne jako ty, ale jednak nekoho ruzne postupy uklidnuji a jineho stresuji, jak psala nienna, jednak nejde o to, jestli je miminko nemocne, ale staci, aby byla nejaka drobnost jinak, a uz funguji jine veci...
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    NIENNA:
    MARKYSHA:
    Ženy, já s váma souhlasím, že když jde o život a je miminko nemocné, tak vážení, měření, sledování je na místě. Taky jsme neměly s A. úplně pohádkové začátky po císaři, nulovém bondingu a prvním přisátí po x hodinách. Ale vážení v porodnici na pokoji pro mě bylo tehdá jako středověká tortura, prostě jsem nevážila, nešlo to, neměla jsem kdy... sestrám sem to prostě vysvětlila a desku pod miminko do postýlky taktéž s díky vrátila. Já z toho mám prostě pocit, že to nabourává sebedůvěru ženy a důvěru v miminko... Taky si pamatuju, jak jsem se bála před každým kojením, ale s každým kojením to bylo lepší a lepší a prostě přečíst si v té době tyhle rady a tipy , nebo potkat někoho, kdo by mi pomohl posílit mou kompetenci matky, tak mě to vážně uklidní. Jsou to spíš taková doporučení, ne dogmatické postupy. A je jasné, že když je zle a je mimi nemocné, má žloutenku, nepřijímá potravu, tak je třeba zasáhnout.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KLEVKA: já díky Bohu neměla problémy žádné, pouze jsem se pousmála nad tím, že neexistuje nevhodná velikost prsou a vzpomněla si, jak jsem bojovala se svou obr kozou a pidi hlavičkou novorozence, buď ho to zavalilo nebo jsem mu to tahala z pusy. Já spíš narážím na to, že podle toho letáčku není třeba odsávat, není třeba kojící čaj atd., což je první, co člověk slyší, když to vázne a imho to funguje. A že není třeba sledovat stolici - to mi přijde jako vysloveně nebezpečné tvrzení.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: Vnímám to uplně stejně... A snažím se (a mé kolegyně též) maximálně vyjít nastavení té které maminky vstříc...samozřejmě tak, aby nedošlo k ohrožení dítěte (pokud má mimčo zánět ledvin, tak není o čem diskutovat - vážení kojení a plen je nutnost... ale vysvětlujeme proč a valná většina souhlasí, respektuje, váží...).
    Co mi vadí jsou kategorická prohlášení, která hlásají "jedinou zjevenou pravdu"...ať už jsou z kteréhokoli tábora... Tak, jak to píše MARKYSHA... Pokud jsi matka, která zrezonuje s takovýmto letákem...a pak jí kojení nejde... tak to nutně musí vnímat jako osobní selhání - přeci "ona je dokonalá a od přírody k tomu navržená", tak jak to, že to nejde... Hrozně mi to vadí a lomcuje mnou vztek...ale to je tím, že na mém rameni (doslova) plakalo příliš mnoho maminek jen kvůli tomu, že s nějakou takovou představou neobstáli v realitě...

MARKYSHA: Asi tak... Stojí mě hodně sebeovládání nezačít ječet vůči všem takovým a jiným "jediným opravdovým pravdám"... Asi to dělám už moc dlouho... neznám pravidlo, co by nemělo výjimku (a pokud by mě takové napadlo, tak si myslím, že jsem se zatím s tou výjimkou nepotkala...).

Dlouho jsem věřila v pud sebezáchovi...že prostě, když dáte dítěti jídlo, tak ho sní, aby neumřelo hladem... Když jsem se s Lenkou coby miminkem stavila u kolegyň na návštěvě, tak tam měli miminko, co nejedlo...Matka neměla mléko a přes upřímnou snahu (větší až obrovské nasazení) nekojila a nekojila...mléko nebylo... Snažila se krmit UM, ostříkaným MM...kádinkou, lžičkou, hadička k prsu... dítě nic z toho nechtělo.. co nenakojila, to nebylo... Nikdo jsme tam nic takového neviděl...nikdy (a ano, maminka byla ze začátku podezírána z nedostatečné snahy)... Když jsem tam byla, poprosili mě, zda by se mnou mohli udělat experiment, aby se teorie potvrdila x vyvrátila... I nakojila jsem toto cizí miminko... ač jiná matka, prsa naprosto nevhodná ke kojení - tj. náročné si něco vzít, mléko pro jinak staré dítě... děvčátko pilo a pilo a pilo... Doktoři pak obvolávali ostatní nemocnice (neb inet a jiné zdroje mlečel)... a ukázalo se, že to opravdu pozorováno je...pár takových exemplářů, kteří prostě jinak než z prsu NE... i kdyby měli umřít hladem... (bývají to supersavci...takže jsou schopni rozkojit skoro každou matku... až na pár exemplářů a to je pak problém)...
    A maminka zoufale přemýšlela, jak sežene kojnou... (kdyby mimčo chtělo MM, tak se dá sehnat odstříkané...to oni by kupovali...ale miminko nechtělo nic, co nebylo podáno prsem).

KLEVKA: To určitě - tvé posty mi jsou příjemé... myslím, že opravdu podporuješ, radíš a tak... Ale ten leták je psaný jinak než jak se projevuješ ty... oba... :-)
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    MARKYSHA: hm zajimave, teda takhle jsem to rozhodne nevnimala, ze by ten plakat tvrdil, ze vse co delaji je k nicemu. takhle to oslovilo tebe, protoze mas nejake zkusenosti. Vetsinu holek, co sem pise, se snazim vzdy podporit a poradit, kdyz muzu...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: mně to v první chvíli úplně nakrklo, když tady denně čtu, jak se tady holky trápí, jak se snaží a pak sem někdo dá plakát, jak všechno, co dělají je k ničemu, protože jsou dokonalé a mělo by to jít samo a tak nějak jsem se vžila, jak by to působilo na mě. Kromě faktických chyb, které ty zminuješ, mi na to hrozně vadí, jak je to dogmatický, že to není postaveno tak, my máme takový názor, zvažte to, ale jako jediná a pravá pravda.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA: Chmmm ještě to po sobě čtu....a ráda bych upřesnila...
    1) určitě existují i mezi lékaři tabulkoví dogmatici...jen já momentálně nikoho takového osobně neznám...
    Ta věta měla znamenat "osobně znám víc lidí mezi laiky než mezi zdravotníky, co berou tabulky příliš doslovně"...ale mám strach, že to mohlo vyznít i jinak...
    2) "blud" je pro mne informace...nějaká taková jako zde - tj. platící někdy...někde...rozšířená o lidovou tvořivost a vlastní invenci....
    Hodně mi pomáhá, když vím z čeho to zmorfovalo...dá se lépe diskutovat...

Dobrou noc.. :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SAAYURI: Já myslím, že to přijde...až uvidí, že je miminko spokojené, vše se v dobré obrací...a tak... :-)

SANCHA: Uplně nevím, jestli se mi to chce sepisovat...bylo by to dlouhé, obsáhlé a pracné... Mě na tom nejzrádnější přijde to, že (až na pár výjimek) to nejsou vyloženě nesmysly... jen věci, co platí za nějakých okolností (které ale zde nejsou zmíněny) a za jiných už neplatí...

Tebe zajímá vážení - nejsem si jistá, který bod máš na mysli...
    Pokud mluvíme o vážení před a po kojení... V zásadě souhlasím s tvým tvrzením...ALE - je to jediný objektivní způsob, jak zjistit co a kolik mimčo vypije (není dokonalý, ale nejlepší, co máme v ruce, pokud nechceme přesně odměřené dát do mimča sondou - což se mimochodem taky někdy dělá)... Takže v porodnici je to dost vhodná nezbytnost (nevím, jak ostatní, ale v mém případě - a u ostatních spolurodiček taktéž, jakmile se prokázalo, že mléko naskočilo, tak mi řekli "nevažte"... U Lucky jsem vážila dál z vlastní iniciativy, protože měla žloutenku a jediné, co funguje kromě svícení je dostatečný příjem MM, ale jak jsou spaví, tak dost často bývá příjem nedostatečný a o nějakém hlášení o jídlo si může člověk nechat zdát; mě to nijak neobtěžovalo, vážila jsem)....A pak ve spoustě dalších případů...
    Ale jinak jak píšeš - všechno jde jak má... není důvod proč vážit (a plašit).
    A dovolím si podotknout, že existují ženy, které vážení stresuje...existují jiné, které to uklidňuje (a překvapilo by tě, kolik maminek přijde se vzorně vedeným deníčkem - který po nich nikdy nikdo nechtěl - kdy, z kterého, kolik nakojili). Já sama váhu mám pro případy, kdy bych dospěla do bodu "nezbytný případ"... použila jsem ji párkrát a koupila jsem ji jen proto, že to byla dobrá nabídka... (kolegyně v práci mi to rozmlouvali...)
    To co tam navíc píšou možná platí v jejich podmínkách (nevím kde a jak - možná domácí podmínky?)...ale lidé, co s takovými údaji pracují, tak s nimi pracují tak, že uvedené argumenty berou v potaz (kojení se počítá za 24 hod -pokud je podezření, že to bylo náhodně dobré / špatné, tak se pokračuje; pokud je potřeba z jiného důvodu mít delší přehled, tak se to zohledňuje; jednotlivé porce se berou v potaz při některých specifických věcech...; atd. apod.). Tohle by bylo na dlouhé / široké / daleké... a spíš povídání než psaní...

Pokud myslíš "tabulkové přibýrání"... tak jistěže se to všechno sleduje podle nějakých průměrných hodnot (zase není to dokonalé, ale nic lepšího nemáme)...a je rozumné tomu příkládat rozumnou váhu...
    Moje dcera teď přibrala málo (už jsem to tu myslím psala). (mé kouknutí do tabulky odhalilo, že skočila na 75 percentil v délce, ale spadla na 25 percentil v hmotnosti... oboje z padesátého) Doktorka to zmínila s tím, že není potřeba plašit, ale lepší se na to zaměřit dříve a udělat drobné úpravy než to nechat někam se rozjet... a o tom to je... Čili - nikdo nešílí, že dítě nepřibýrá... nepanikaří, že se nevlezla do tabulek...ale má lékařka z toho vyvodila přesně ten správný závěr - tj. sleduje, upravuje...aby se to nehouplo někam, kde to nechceme...
    Neznám žádného doktora (zdravotníka), který by jel dogmaticky v tabulkách... (těch pár po škole záměrně opomíjím -vyrostou z toho; nepochybně jsou i tací...ale v současné době takové fakt neznám... a ta jediná, co mě tím pila krev z toho "vyrostla")...ale znám hodně "poučených laiků" co z toho šílí...

Noooo, snad to dává alespoň trochu smysl...jdu spát...

A mimochodem čím víc čtu 11 bodů pro snadné kojení, tím víc nesouhlasím (a cítím čím dál větší vztek -ale zase už alespoň vím, kde se berou ty bludy, co s nimi teď lidi chodí... )... Ach jo... :-(
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    TRAMIN: Tyjo, vzdyt je to mimco. Nad jakejma vecna uvazujes? Vyhod vahu a neres to, pokud je viditelne spokojena.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    KYO: uz jen tak jednou dvakrat denne :-D
    KYO
    KYO --- ---
    TRAMIN: je hezky napapana tak si zchrupne pekne. predtim mela asi fakt hlad, no... :) nevaz ji taky furt, aby ti z toho nehouplo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam