JANISKA: děkuju za info, jsem ráda za názor každýho člověka, který tomu rozumí. ano, ona mi kámoška taky říkala, že nejde zdaleka o ten samej amalgám, kterej se v době našeho dětství míchal ručně v ordinaci a výparům byli vystaveni všichni přítomní (což pro personál musela být značná zátěž, přesto má její máma - taky zubařka (dřív s tímhle materiálem dělala) - 2 zdravý děti). Dneska používají dózovaný/kapslovaný amalgám, který je strojově připravenej, vše je přesně odměřeno a vystavení riziku při aplikaci je zanedbatelný. taky vim, že se používá přes 150 let a je tedy "ověřený", ale stále mám za to, že se v minulým století dětem tohoto věku běžně plomby nedávaly. syn má celkem 3 kazy, z nichž ten 3. není zatím na vrtání, ale představa, že by měl ve věku 3 let mít třeba 3 amalgámový plomby v puse se mi nelíbí.
chápu obavy, že jiná výplň vydrží méně a může být nutno ji obnovovat/předělávat, což může pro dítě být stres navíc, ale co slýchám a čtu, dětem (i tohoto věku) ten skloinomerní cement v poho drží.
pokud by byl ale lepší,popř.vlastnostma srovnatelný, bylo by mi fakt divný, že by mi ho nenabídla, protože mají dost moderní kliniku, kde pracuje máma a její 2 dcery a mají špičkový vybavení a v mnoha ohledech dost progresivní názory i přístup.
takže amalgám v mléčným zubu dvouleťáka mě dost zarazil a přijde mi, že tam můžou hrát roli třeba i jiný důvody, jako pohodlnost aplikace pro zubaře a to dodávám, že kámoška je fakt profík, velmi dobře hodnocená a taky skvělej člověk. jsem zmatená.