• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Měla bych dotaz na ty z vás, kdo kojíte déle: Jak to děláte, abyste se udržely ve formě a nebyly úplně hotové, hlavně přes zimu? Mladšímu synovi je 13 měsíců, mléka vypije fakt hodně. Normálně i hodně jí, ale je často nachcípaný, jak starší furt tahá ze školky infekce. To je pak jen na mlíku a jíst nechce. A standardně pije tak 5 krát za noc, i když je zdravý. Mně by to ani tak nevadilo, ale jsem děsně utahaná, taky pořád nemocná, mám teď i nějak hodně nízkou hladinu vit. D a možná málo vápníku... Jsem prostě úplně vysátá a k tomu jsem teď měla vysoké horečky (viróza), pak zánět průdušek a antibiotika... Jak to řešíte vy?
    Jinak staršího jsem kojila 9 měsíců, pak měl do 3,5 roku UM. Já byla fit, taky jsem mohla brát léky podle potřeby a navíc teda nebyl téměř nemocný, dokud nešel do školky (jen občas nějaká menší virózka nebo rýma po akci s kamarády na horách). Zato teď už jsem chvílemi jak zombík.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Myslim, ze to holky resily v matetskym citu, tak se zeptej tam :)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, přemýšlím, že bych zašla na kurz o kojení do Acentra v Praze, máte někdo zkušenost? http://www.acentrum.eu/program/vse-o-kojeni
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KAMPA: je to nefer, vnimam to podobne. asi se moje kamoska bala ty delsi aplikace, ten amalgam byl hotovej i s vrtanim asi za 2 minuty. Ona vlastne ta kamoska byla vystresla z toho zakroku asi nejvic z nas vsech, klepaly se ji ruce a asi nechtela, aby se tim Viktorovi zosklivila. Nicmene ja byla v poho a on taky, ale pak to z ni asi vycitil a zacal brecet. Chapu, ze ona nema takovou praxi v osetrovani deti, jako maji treba ve Strasnicich. Takze, nechci-li amalgam, bud ji muzu tlacit do toho, at mu ten bilej matros "zkusi dat", anebo resit, zda nepojedem kvuli bily plombe do Prahy, kde mu to udela nekajej neznamej zubar/zubarka.
    Dceri byly taky cca 2,5 roku v te dobe, ze jo?

Jinak my cistili poradne jen vecer, rano priznavam, ze jsme to flakali. Taky me samotnou mohlo napadnout poridit mu na ty problubne ve stolickach, kam vim, ze jsem se nemohla poradne Curaproxem dostat, jednosvazkovej kartacek. Jenze jsem s tim otalela a vysledek na sebe nenechal dlouho cekat. Takze se mi vraci komentare prave tyhle zubarsky rodiny o tom, ze "kazivost zubu je dedicna", pricemz rikaji, ze se v rodine dedi/predavaji zejmena navyky ohledne ustni hygieny. U me ji rodice dost zanedbali, byla jsem v tomhle veku taky prolezla atb a jedla cukr na kila, takze u me je kazivost jasna. Ackoli jsem nekde jinde, nez moji rodice, mohla jsem bejt v pripade syna asi duslednejsi.

s tim vapnikem nevim, premejslela jsem nad tema zubama proste dost :)))
    uz me to kojeni mnohdy otravuje (ted teda hlavne piti pres den, noci jdou), mnohdy to zavani z jeho strany pokusama o mocenskou hru (uz tady o tom taky nekdo psal), na coz fakt nejsem zvedava. porad si rikam, jak by bylo krasny zazit samoodstav, ale nevim nevim :D
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Holky, ja to taky vorvala a jak, navic mi prislo nespravedlivy, proc zrovna my dite!!! sousedka ma synka, kterej se od rana do vecera cpe sladkym, na noc stale jeste usina u UM ve flasce (je mu asi 3 a pul) a v noci mu to mliko nekdy taky jeste pripravuje, vytuhava jak chce, takze o cisteni zubu na noc neni moc rec a on ma zuby dokonaly, bez jedinyho kazu. prislo mi to nefer. navic dcera hned tri kazy, jeden pry dost hluboky.
    co se tyce ty bily plomby....nejak jsem po tom, se priznam , nepatrala. dostala jsem nabidku bud amalgan nebo bila, tak jsem si vybrala bilou. zubarka mi k tomu zadne info moc nepodala.
    zakrok trval se vsim vsudy (u toho nejhorsiho kazu) max. 10minut. Ty dva pred tim tak cca 6min.

NEMESISS: myslis, ze by malymu chybel vapnik, kdyz kojis?
    k tomu usinani po odstavu, toho jsem se taky bala, ale proste se docela dlouho prevalovala a pak nejak vytuhla. docela fajn je dite opravdu utahat a vychytat dobrou chvili pro to, aby zaplul do postele. Napr vcera byla mala uz pretazena , takze uspavani trvalo skoro hodinu, den pred tim jsem to vychytala uzasne a za deset minut spala. jedu pohadky z knizky/nebo vymyslim, zpivam, mazlim, premlouvam, davam na mazleni prsa, ruku atd.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALDEMIK: jak tady i psala Kampa, je fajn dopředu slíbit motivaci - hračku, jídlo atp., brát to tak, že budete mít fajn den (zajdete si pak do herny?). Jinak co se lékařskejch zákroků týče, pomohly mi dost knížky od Petera Levina. Normálně mu vždycky s předstihem řeknu, kam půjdeme, proč a co se tam bude dít. Říkám popravdě a pokud možno co nejpřesněji, jak to bude probíhat včetně toho, "že to může zabolet, ale taky nemusí". Třeba před očkováním, "to může zabolet, ale je to mžik/fofr". Předvádíme pak na plyšácích. Injekce přechází se stoickým klidem, po vyvrtání začal plakat, říkal pak, že to nebolelo, ale myslim, že ten závěr asi trošku jo (pro amalgámovou výplň se totiž musí zavrtat trochu hlouběji, nestačí jen odstranit kaz).
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    JANISKA: děkuju za info, jsem ráda za názor každýho člověka, který tomu rozumí. ano, ona mi kámoška taky říkala, že nejde zdaleka o ten samej amalgám, kterej se v době našeho dětství míchal ručně v ordinaci a výparům byli vystaveni všichni přítomní (což pro personál musela být značná zátěž, přesto má její máma - taky zubařka (dřív s tímhle materiálem dělala) - 2 zdravý děti). Dneska používají dózovaný/kapslovaný amalgám, který je strojově připravenej, vše je přesně odměřeno a vystavení riziku při aplikaci je zanedbatelný. taky vim, že se používá přes 150 let a je tedy "ověřený", ale stále mám za to, že se v minulým století dětem tohoto věku běžně plomby nedávaly. syn má celkem 3 kazy, z nichž ten 3. není zatím na vrtání, ale představa, že by měl ve věku 3 let mít třeba 3 amalgámový plomby v puse se mi nelíbí.
    chápu obavy, že jiná výplň vydrží méně a může být nutno ji obnovovat/předělávat, což může pro dítě být stres navíc, ale co slýchám a čtu, dětem (i tohoto věku) ten skloinomerní cement v poho drží.
    pokud by byl ale lepší,popř.vlastnostma srovnatelný, bylo by mi fakt divný, že by mi ho nenabídla, protože mají dost moderní kliniku, kde pracuje máma a její 2 dcery a mají špičkový vybavení a v mnoha ohledech dost progresivní názory i přístup.
    takže amalgám v mléčným zubu dvouleťáka mě dost zarazil a přijde mi, že tam můžou hrát roli třeba i jiný důvody, jako pohodlnost aplikace pro zubaře a to dodávám, že kámoška je fakt profík, velmi dobře hodnocená a taky skvělej člověk. jsem zmatená.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    NEMESISS: Moje kamarádka zubařka je u mléčnejch zubů malejch dětí prej taky pro amalgám, pokud by toho neměla bejt plná pusa. Hlavně kvůli tý výdrži. A prej je těch amalgámovejch výplní víc druhů a některý nejsou zdaleka tak šílený, jak se obecně soudí.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    NEMESISS: vsechny pristroje globalni diagnostiky jsou jeden velky podvod
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ALDEMIK: jako je to off topic, ale uz to tu proste je. taky je mi z toho na nic, ale uz se stalo ( i kdyz mu nejsou ani 2, 5 roku, takze silenost). ja teda uz neresim to vrtani, ale aplikaci "vhodny" vyplne -viz. niz. jako prijde mi, ze bila plomba nemusi bejt problem z toho nejakyho cementu, bo co to je, ale kamoska zubarka trva na svym, ze mu to v rychlosti nemusi dobre aplikovat a muze mu to pak vypadnout, coz znamena opakovanou aplikaci a zbytecnej stres. ale informuju se jeste dal a mozna nakonec pujdem pro bilou plombu i jinam.
    jinak zvazuju soupnout malyho na ten pristroj globalni diagnostiky, abych zjistila, zda mu treba nechybi vapnik. ale zas nevim, zda vydrzi 10 minut v klidu lezet:/
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Díky za vrtací téma, mám zrovna fakt depku, že jsem špatná matka, malej má tři kazy... a je fakt, že tak půl roku s břichem a novorozenětem nebyly zuby priorita. Čeká nás to ve středu a dost se bojim. Dost věcí myslim beru lehce, ale tohle jsem fakt ořvala...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KAMPA: a vis, z jakyho materialu ta plomba je? a jak dlouho trvala ta aplikace? psala jsi, myslim, cca 6 minut (1 zub?)... nevim co s tou dalsi plombou...

jsem zvedava, jak dlouho jeste kojeni budu davat, nejak se to ted u nas lame, ale na odstav se jeste necejtim. syn ma 15 kg, takze dost, taky rad lehava na hrudnik :) hlavne jsem teda zvedava na to, jaky bude uspavani po odstavu. nevim, zda do samoodstavu vydrzim..
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    NEMESISS: moc gratuluju!!!! super!!!
    Mala ma teda normalni bilou plombu, dali mi na vyber, tak jsem zvolila tuhle variantu.

Dcera jeste pred par dny v noci hysteraky a nejlip ji uondalo si mi lehnout na hrudnik, jenze 13kg je uz moc, navic jsem nechtela, aby si na tohle vzykla. tak jsem ji to prestala dovolovat a ted se ke mne stoci zady a ja ji obejmu a ve vetrine spi. uspavani je pokazdy jiny...ale ted se ji snazim utahat na bobech, tak je to lepsi.
    to piti je na houby, nekdy to nevychytame a pred spanim se nalejva. vcera se straslive v noci pocurala.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KAMPA: tak mame za sebou prvni vrtani. malej byl v pohode, zacal rvat az ke konci, kdyz uz ani nemel vrtacku v puse :) za odmenu krome darecku od sestricky hawai pizza :) akorat jsem teda spatna z toho, ze ma amalgamovou plombu (riziko uvolnovani vyparu rtuti). cekala jsem, ze bude nejaka alternativa. kamoska zubarka tvrdi, ze jakakoli alternativa z fotokompozitniho materialu, popr. cementu, je u deti tohoto veku aplikovatelna dost blbe a je tam vysoky riziko vypadnuti, protoze se s nejvetsi pravdepodobnosti nezachova sucho v miste aplikace, je to proste pro dite dlouhy a nerada by syna stresovala opakovanou opravou zubu. to chapu i ji verim, ale predstava, ze bude mit treba 3 amalgamovy plomby v tomhle veku me desi. na opravu 2.kazu mame jit na konci ledna a 3.malinkej kazik se bude sledovat. koupila sem jednosvazkovej kartacek na cisteni prohlubni stolicek. ach jo.

syn miva taky noci, kdy se vzbudi treda 10x. ale po 2. roce veku se to dost zlepsilo a nekdy se budi jen 1x za noc. mam vypozorovano, ze u nas to velmi souvisi s prijmem tekutin pred spanim, cim vic pije, tim hur spi- budi se na nocnik, uspava se kojenim=dalsi tekutiny a tak stale dokola...
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    NEMESISS: drzim palce, kdyz tak napis, jak to probihalo!
    ta homeo...no mozna jsem to vzdala driv, ale asi tak deset dni jsem to uzivala a mala pila stejne.
    kdyz se mala vzbudi v noci (coz ma ted i nejaky nocni desy, to pred odstavem nemela), tak ji mazlim, drzim za ruku, nebo ji necham at se z toho dostane, pac me i odstrkava. a kdyz nema ty hysteraky a jen se probudi, tak reknu spinkej, pohladim ji a ona se otoci a spi. budi se ted max. dvakrat za noc, pred tim to bylo treba i desetkrat...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KAMPA: dekuju, v patek rano tam jdem...
    Jak nakonec ne/zabraly u Vas ta homeopatika? Chutnalo ji mliko po nich min? A co delas, kdyz se budi v noci - tulis, mazlis..?
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    NEMESISS: budu drzet palce, aby to prcek a ty zvladli v pohode....jako mne se chtelo brecet. jo a jeste doporucim hned po zakroku dat nejaky darecek popr. vzit treba na zmrzlinu (za dvacet minut muze jist/pit) u nas to dost pomohlo!

hele fakt me holka dostala, na to jaky dokaze delat sceny a hysterie, tohle zvladla!!! akorat se sem tam budi s brekem a uspat ji bez prsa je vyzivny, ale verim, ze z toho vyroste!!!!
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    ALDEMIK: pokud jde o dve hodiny, tak moc nechapu , o cem je rec. nakojim poradne a do syta, zdrhnu a po navratu zase nakojim. :) Um je blbost v tomhle pripade.
    KYO
    KYO --- ---
    ALDEMIK: ono se treba muze par dni zdat, ze nemas dost mleka, ale ona si vysaje sama dost a pak se produkce mleka zvysi, muze to byt opravdu jen rustovy spurt. a rozhodne nezacinej s UM, pokud pribira dobre a hezky prospiva, jinak si produkci jeste vic snizis....
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ALDEMIK: Tak at ji treba ponosi nebo tak. Kdyz tam nejsi, vi, ze prso nedostane. U nas doma taky dudlik neakceptuje, taky usinala u prsa, asi do 4 mesicu, ale pak to proste bylo jinak. Ted mezi pul sedmou a sedmou nakojim a pak jdu ven. Muz sice uspi, ale do pulnoci musim byt zase zpet, protoze jsme k flasce jeste nedosli ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam